IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEK Barović: DPS ostaje najjača pojedinačna partija u parlamentu… (foto, video)

Istorijski niska izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima koji su se u Crnoj Gori održali juče pokazuje da su građani siti politike koja se uvukla u sve pore društva, ocijenio je u presingu Gradske RTV politički analitičar Alek Barović.

Najniža izlaznost više nego sami rezultati, smatra Barović, govori da građani nisu našli favorita i pored velikog broja partija koje su učestvovale na parlamentarnim izborima.

“To znači da će se u budućnosti pojaviti nova partija koja će doći do tih glasača i ubrati plodove”, kazao je Barović.

Kampanja koju smo imali pokazala je da partije koje postoje decenijama nisu znale da nađu odgovor na politiku Pokreta Evropa sad i populističku, ekonomsku priču.

Smatra da je PES imao za nekoliko procenata slabiji rezultat zbog afere koju je montirao ili pokušao da montira premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović. To je , kako ističe, najbolje opisao Darko Šuković riječima da su “sinoć ispalili vatromet samo da se ne bači”.

“Nadali su se boljem rezultatu. Očekivali su minimum 32 , 33 posto. Prljava kampanja protiv njih vođena dovela je do znatno lošijeg rezultata. PES na listi ima veliki broj nestranačkih i kandidata iz drugih partija. Tako ispada da oni imaju 15 ili 16 mandata. Prema tome, DPS ostaje najjača pojedinačna partija u parlamentu”, istakao je Barović.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Sandžak, sinoć, pao u sevdah...

Uspio je, ističe, cilj Dritana Abazovića da obesmisli pokret Evropa sad.

” Tome su doprinijele i greške Spajića koji je mutio prije presjedničkih izbora oko državljantsva i drugih stvari. Sve je to dovelo da građani izgube povjerenje u njega, ne daju mu glas i apstiniraju”, smatra Barović.

Dodaje da je predstojeća vlada na dugom štapu jer će biti teško prevazići velike međusobne razlike.

Očekuje i da ćemo brzo imati nove izbore.

“U vrijeme DPS imali smo jaku partiju koja je mogla da odoli pritiscima sa strane i sama donosi većinu odluka. Sada imamo veiki broj različitih organizacija koje imaju različite ideološke pozadine, pod uticajem su raznih centara moći i za očekivati je da će biti kao ‘rogovi u vreći'”, kaže Barović.

Zbog toga bi najstabilnije rješenje bila koalicija DPS ,PES i manjinskih partija. Vjeruje da je to želja i zapadnih partnera.

“Međutim, šanse za to su male jer veliki broj ljudi na listi PES tu je kako bi ostvario nacionalističke pobude i agende organizacija poput Crkve Srbije i zvaničnog Beograda”, ističe Barović.

Smatra da zapadni partneri neće prihvatiti DF u vladi.

“Oni bi agresivno počeli da traže bezbjednosne funkcije. Sa druge strane, dio funkcionera PES se ne bi bunio da NSD I DNP zajašu te pozicije. To bi moglo da dovede do pucanja PES jer tu nisu jedinstveni”, istakao je Barović.

Čitaj još:   TREBA PROBATI: Narodni lijek, istog momenta liječi glavobolju i migrenu... (foto)

ALEK BAROVIĆ Pressing 12.06.23.

izvor: gradskiportal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more