IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DUGO I TOPLO PREGOVARAČKO LJETO: Sudbina SDP- a, SNP- a i Leposavićeve partije još nepoznata, projekcije različite… (foto, video)

Još se ne zna kakav će sastav imati novi crnogorski parlament jer su CEMI i CDT do kasno sinoć imali različite projekcije koje su posebno važne za SDP, Leposavićevu partiju i SNP. Prema podacima koje je dao CEDMI Jokovićeva partija sigurno ulazi u parlament a to je sinoć potvrdio i lider te partije Vladimir Joković. Leposavićeva Pravda za sve i SDP su ispod cenzusa, kaže CEMI.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti. vijesti, ponedeljak 12. VI. 2022… 11: 38… DUGO I TOPLO PREGOVARAČKO LJETO: Sudbina SDP- a, SNP- a i Leposavićeve partije još nepoznata, projekcije različite… (foto, video)

Projekcije CEMI-ja takođe kažu da je Pokret ,,Evropa sad“, koji je predvodio Milojko Spajić, osvojio najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima – 25,6 odsto ili 23 mandata, odmah za njima je koalicija ,,Zajedno“ (DPS-SD-LP-DUA) nosioca liste Danijela Živkovića koja je osvojila 23,7 odsto ili 21 mandat.

,,Za budućnost Crne Gore“ (NSD-DNP), koju je predstavljao Milan Knežević kao prvi čovjek liste, osvojila je 14,8 ili 13 mandata, pa i oni mogu da budu djelimično zadovoljni, jer ne treba zaboraviti da su im stranke ,,srpske prepoznatljivosti“, koje su bile dio snaga poslije 30. avgusta ,,otkinule“ nekih pet procenata podrške.

Kao četvrta po snazi koaliciona lista u parlamentu biće ,,Hrabro se broji“ (Demokrate-Ura) koju su predvodili doskorašnji protivnici, sada saveznici Aleksa Bečić i Dritan Abazović. Kasno sinoć, prema analizama CEMI-ja i CDT-a, osvojili su – 12,3 odsto ili 11 mandata.

Bošnjačka stranka Ervina Ibrahimovića ostvarila je istorijski maksimum sa 6,9 odsto ili šest mandata, pa je sigurno konstituent svake buduće izvršne vlasti.

Čitaj još:   PODGORİCA: Na školi osvanuli KUKASTI KRSTOVI...

Parlamentarni status ostvarili su Albanski forum Nika Đeljošaja sa dva odsto ili dva mandata, Albanska alijansa Gencija Nimanbegua sa 1,5 odsto ili jedan mandat.

Nakon tri godine parlamentarni status je povratio i HGI Adrijana Vuksanovića sa 0,6 odsto podrške, što znači jedan mandat.

Nešto su drugačiji podaci CDT na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka: pokazuju da je Pokret ,,Evropa sad“ na parlamentarnim izborima osvojio 26 odsto glasova, a koalicija ,,Zajedno“, okupljena oko Demokratske partije socijalista, 23 odsto.

Koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ dobila je podršku 15,1 odsto birača, koalicija Demokrata i Građanskog pokreta Ura 13 odsto, a Bošnjačka stranka 6,8 odsto.
Predstavnike u parlamentu imaće Albanski forum, Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa.

Za razliku od CEMI-ja, prema podacima CDT, koalicija SNP-Demos je ispod cenzusa sa 2,8 odsto!

Po podacima CDT-a, Pokret ,,Evropa sad“ u novom sazivu Skupštine imaće 24 poslanika, a koalicija ,,Zajedno“, okupljena oko Demokratske partije socijalista, 21, dok je koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ dobila 14 mandata, a koalicija Demokrata i Građanskog pokreta Ura 12.

Bošnjačka stranka i prema podacima CEMI- ja i CDT- a osvojila je šest mandata u Skupštini Crne Gore.

Albanski forum imaće dva predstavnika u parlamentu, a Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa po jedan.

Kako stvari sada stoje biće ovo dugo i toplo političko ljeto, jer niko ne može tako lako doći do većine od 41 poslanika. PES je već najavio da u koaliciju neće sa GP URA i DPS-om, a vrlo rezervisan stav su imali i sa bivšim DF-om, odnosno koalicijom Za budućnost Crne Gore.

Čitaj još:   VRIJEME ZA VIKEND- STIŽE NOVI SNIJEG: Gdje će, kada i koliko padati u narednim danima… (foto)

MOže se takođe desiti da parlamentarni status obezbijedi i Leposavić i SDP i to, ako ne brojanjem sadašnjih glasova, onda naknadnim glasanjem na ponovljenim izborima na, za sada, jednom glasačkom mjestu u Tuzima. Ako se ispostavi tačnim da su desetine glasova odlučile o statusu makar dvije partije, onda ćemo nesumnjivo taj odghovor dobiti nakon glasanja na ponovljenim izbornim mjestima.

BONUS VIDEO: Višestruka važnost današnjih izbora u Crnoj Gori

izbor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more