IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan podsjetio je novinare: ŠVEDSKA MORA URADITI ZADAĆU AKO MISLI U NATO… (foto)

Erdogan izjavio je da Švedska mora uraditi svoj dio u vezi s borbom protiv terorističke organizacije ako od Turske očekuje da odgovori na švedska očekivanja za prijem u NATO…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda 14. VI. 2022… 19: 38… Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan podsjetio je novinare: ŠVEDSKA MORA URADITI ZADAĆU AKO MISLI U NATO… (foto)

Erdogan je na povratku u Tursku nakon posjeta Turskoj Republici Sjeverni Kipar i Azerbejdžanu u avionu razgovarao s novinarima i pozvao Štokholm da na putu za članstvo u NATO policija prevenira djelovanje terorista PKK- a u Švedskoj.

Samit NATO- a će se održati u Vilniusu. Nadam se da ću prisustvovati, osim ako se ne dogodi nešto izvanredno. Očekivanja Švedske ne znače da ćemo mi ispuniti ta očekivanja. Da bismo ispunili ta očekivanja, prije svega, Švedska mora učiniti svoj dio– rekao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio novinare da je početkom juna u Istanbulu imao sastanak s generalnim sekretarom NATO- a Jensom Stoltenbergom i da mu je prenio istu poruku.

  • Samit NATO-a će se održati u Vilniusu. Nadam se da ću prisustvovati, osim ako se ne dogodi nešto izvanredno. Očekivanja Švedske ne znače da ćemo mi ispuniti ta očekivanja. Da bismo ispunili ta očekivanja, prije svega, Švedska mora učiniti svoj dio – rekao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio novinare da je početkom juna u Istanbulu imao sastanak s generalnim sekretarom NATO- a Jensom Stoltenbergom i da mu je prenio istu poruku.

  • Dok smo mi razgovarali sa Stoltenbergom i iznosili mu svoj stav, u to vrijeme, nažalost, teroristi su ponovo demonstrirali na ulicama u Švedskoj – rekao je Erdogan.
Čitaj još:   "Pregleda dana" na Newsmax Adria: Ako je zaista ugrožen šef države, kako je tek ostalima... (foto, video)

Na putu ka članstvu u NATO- u, Erdogan je pozvao Stockholm da pojača policijske snage kako bi spriječio teroriste PKK da djeluju u Švedskoj.

Dodao je da će Akif Cagatay Kilic, njegov glavni savjetnik, u danas predsjedavati sastankom na kojem će iznijeti mišljenje turskog predsjednika koje je definitivno i da se u Vilniusu ne očekuje ništa drugačije.

Četvrti sastanak o stalnom zajedničkom mehanizmu Turske, Finske, Švedske i NATO-a održava se danas u glavnom gradu Ankari.

Sastanak je organiziran uoči samita NATO-a koji će 11. i 12. jula u litvanskom Vilniusu okupiti lidere članica tog saveza.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO- u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Iako je Turska odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da se Švedska pridržava trilateralnog memoranduma potpisanog prošlog juna u Madridu u cilju rješavanja sigurnosnih zabrinutosti Ankare u vezi s terorizmom.

Švedska je u novembru usvojila zakon o borbi protiv terorizma, nadajući se da će Ankara odobriti kandidaturu Stockholma za pridruživanje NATO- u. Novi zakon, koji je na snazi ​​od 1. juna, dozvoljava vlastima da krivično gone pojedince koji podržavaju terorističke grupe.

Čitaj još:   MILOKO Spajić: Podržavam isticanje svih zastava, ali naravno uz državnu... (foto)

Turski predsjednik Erdogan je komentirao i pitanje pristupanja njegove zemlje Evropskoj uniji i kazao je da zahtjev predat prije više od pet decenija.

Prošlo je 50 godina, a Evropska unija je još uvijek na istom. Mi sve to moramo ponovo sagledati – kazao je Erdogan.

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more