IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FILIP Vujanović: Velika koalicija PES- a i DPS- a najveća šansa Crne Gore… (foto)

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da je veoma zabrinut i uplašen šta će biti s Crnom Gorom.

On je u intervjuu za BBC, komentarišući pobjedu Evrope sad na parlamentarnim izborima, kazao  da bi ta partija trebalo da nađe način da ostvari ono što je obećala, da bi se, kako kaže, vidjelo je li to moguće ostvariti u crnogorskom društvu.

-Poznajući kako funkcioniše crnogorski budžet, to će biti jako teško i izazovno, iako iz sve snage navijam da se dogodi, jer bi bilo dobro za sve građane- kaže Vujanović u razgovoru za BBC na srpskom.

Dpdaje da je zabrinut jer je Crna Gora bila država koja je imala jasan pravac razvoja, bila dobar susjed svima, pouzdan partner, a sad, kako kaže, postajemo problem regiona, prije svega u ekonomskoj sferi, ali i kroz sferu oslabljenih institucija.

Brine ga i pravosuđe i podsjeća na činjenicu da je veliki broj najviših nosilaca sudske i tužilačke vlasti u Crnoj Gori u svojstvu vršilaca dužnosti.

“PES da razgovara najprije sa DPS- om, to je najbolje za zemlju”

Vujanović ocjenjuje da je Pokret Evropa sad imao kontroverznu kampanju okrenutu velikim ekonomskim obećanjima, što je, navodi, mač sa dvije oštrice.

-S jedne strane, tvrdili su da budžet ima velike probleme i da smo nadomak bankrota, ali i da su oni spremni da za godinu dana konsoliduju finansije, povećaju plate i penzije i skrate radni dan. To je bilo jako privlačno i učinilo ih je pobjednikom po broju mandata, ali ih je obavezalo i da to sve izvrše- kaže on.

Navodi i da je već u izbornoj noći postalo jasno da zbog stranačkih razlika, ali i ličnih animoziteta, formiranje vlade neće biti nimalo lak posao.

Čitaj još:   PITALI SMO: Šta je zdravije- kafa ili čaj? (foto i video)

Zbog toga Vujanović tvrdi da bi šansu za formiranje vlade trebalo dati Milojku Spajiću, lideru PES-a, kao i da bi on trebalo da najprije razgovara sa drugoplasiranim DPS-om.

-Bilo bi to svojevrsno formiranje „velike koalicije“ dvije stranke, iako je PES do sada tvrdio da sa DPS-om ne želi da pregovara. Ja taj scenario doživljavam kao najveću šansu Crne Gore, to bi bilo najbolje za zemlju. Ali uglavnom se pričalo ko sa kim neće, a ne ko sa kim hoće- kaže Vujanović.

“Otvoreni Balkan produbljuje a ne premošćava podjele”

Opisujući region u kome se nalazi Crna Gora, Vujanović će upotrijebiti kovanicu „turbulentni Balkan“.

Za projekat Otvoreni Balkan, čiji je proklamovani cilj ekonomsko povezivanje zemalja ovog regiona, on će reći da je slika upravo turbulentnog Balkana u kome se podjele produbljuju, a ne premošćavaju.

-Ja sam veliki protivnik Otvorenog Balkana jer on pokazuje da smo mi, u negativnom smislu, i dalje na Balkanu. Taj projekat stvara model koji nije inkluzivan – od šest zemalja, samo tri ga prihvata, pa mi gubimo vrijeme i veliki novac koji je EU opredijelila za zajedničke projekte“, govori Vujanović o projektu koji čine Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, ali u njemu ne učestvuju Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo- naveo je bivši predsjednik.

Umjesto tog projekta, Vujanović podsjeća da je Evropska unija ponudila model Zajedničkog ekonomskog tržišta kroz Berlinski proces, u kome učestvuju sve zemlje Zapadnog Balkana.

-Za mene je oduvijek bio prioritet rekonstrukcija pruge Beograd – Bar, to bi moglo da se uradi iz sredstava koje opredjeljuje Evropska unija. Mi se ne dogovaramo ni oko čega, dogovaramo se da se ne dogovorimo, da ne prihvatimo ono što smo potpisali- ocjenjuje on.

Čitaj još:   FILIP Vujanović: Propuštena šansa za.. (foto)

Ističe i da odgovornost vidi i van granica regiona.

-Međunarodna zajednica često nije dovoljno prisutna, a ni jasna. Zapadni Balkan se nedovoljno poznaje i nema dovoljno interesovanja šta se ovdje događa – a zaslužuje i više interesovanja, i više podrške- zaključuje Vujanovič.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more