IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAJKO Cerović: Kuku nama s Vama, gospodine predsjedniče!? (foto)

Ako smo „jedan narod, jedno porijeklo, jedan jezik“ čiji ste onda Vi predsjednik, gospodine Jakove? Zbog čega se Crna Gora uopšte igdje pominje izvan Srbije, a ne tretira, recimo, kao treća srpska pokrajina? Zbog čega je, pobjedom nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, Crna Gora u okviru avnojevske Jugoslavije dobila republiku? Ako smo isto, što će nam ministarstvo za kulturu?

Moram vam reći, gospodine predsjedniče, da ni jedan narod sa prostora bivše Jugoslavije, pa ni Evrope, izuzevši Srba, nikada nije negirao crnogorski nacionalni, kulturni ili istorijski subjektivitet.

Vašom izjavom za austrijski Der Standard o „jednom narodu, jednom porijeklu i jednom jeziku“ nijeste samo ponizili Crnu Goru, nego i sebe kao predsjednika ničega! Kako vam već sada šuplje odzvanjaju vaše riječi kojima obećavate da ćete biti predsjednik svih crnogorskih građana? Možda Andrije Mandića ili Milana Kneževića sa kojima očigledno dijelite ista uvjerenja? Da li je to dovoljno, tek ćete viđeti.

Ako smo „jedan narod, jedno porijeklo, jedan jezik“ zbog čega Gorski vijenac nije napisan na ekavskom? Kojim je to narodom, kojom državom upravljao cetinjski vladika i onda kad države Srbije nije bilo? Žalosno je da nam novoizabrani predsjednik države identifikuje sebe sa seoskim guslarom, tvrdeći za svoj narod da je nepostojeći, ili da je obični folklorni isprdak.

Čitaj još:   FILMSKA POTJERA: Pokušao da pregazi policajce, isti pripucali za njim... (foto)

Nije gospodin Jakov pomenutom izjavom za Der Standard mogao sebi opaliti jači šamar!? Negirati vlastitom narodu osam vjekova državnosti i krvlju zarađene i zarađivane slobode, i bahato ga nudeći kao navodno istorijsko i nacionalno nasljeđe druge države, predstavlja, u najmanju ruku, čin veleizdaje, sličan onome koji nam je priredio premijer u dugom tehničkom mandatu Dritan Abazović potpisujući takozvani Temeljni ugovor.

Biće mnogo teškoća sa vama, gospodine Jakove. Vi ste neosporno vjernik i veliki poštovalac Srpske pravoslavne crkve koju Evropa ne cijeni, jer je riječ o najefikasnijoj ruskoj špijunskoj filijali na Balkanu.

Ne sumnjam, gospodine Jakove, da ćete nastojati da što pedantnije i što prije ispunite brojne zahtjeve Evropske zajednice, ali uz prtljag ovakve Srpske pravoslavne crkve na crnogorskom tlu biće vam dobrim dijelom vezane ruke. Ne ide se u Evropu sa litijama ili vladama sastavljenim u crkvi. No, pored svega želim vam uspjeh u složenom poduhvatu približavanja Crne Gore evropskoj civilizaciji. 

Čitaj još:   NAKON INCIDENTA na promociji predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, više CETINJANA pozvano na informativni razgovor... (foto, video)

Autor: Rajko Cerović

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more