IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Rudnik uglja gradi veliku zgradu bez dozvole, dijelom na opštinskom zemljištu… (foto)

Menadžment državne elektroenergetske kompanije gradi poslovno- tehnički objekat, na njega odmah okačena trobojka, sporna zakonska osnova za gradnju…

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, utorak, 27. VI. 2022… 12: 38… PLJEVLJA: Rudnik uglja gradi veliku zgradu bez dozvole, dijelom na opštinskom zemljištu… (foto)

Iz menadžmenta Rudnika uglja potvrdili su da je objekat na slici koji grade njihov, ali nijesu odgovorili na pitanje da li ima dozvolu. ,,Ako je negdje neki metar kvadratni opštinski zauzet ili ‘pritisnut’ tom zgradom, nema nikakvog problema: preduzeće je u vlasništvu države, koja je vlasnik i opštinske imovine.

Nijesmo napravili štetu, ali ne izbjegavamo da obeštetimo bilo koga ako se utvrdi da je šteta napravljena – rekao je Milan Lekić za Pobjedu

Rudnik uglja gradi veliku zgradu bez dozvole, dijelom   na opštinskom zemljištu

– Nelegalni objekat se gradi na katastarskoj parceli koja je u vlasništvu Opštine Pljevlja – decidan je Pobjedi izvor koji je i dostavio broj katastarske parcele.

Menadžment Rudnika uglja, kojeg čine kadrovi nekadašnjeg Demokratskog fronta i Demokrata, gradi veliku zgradu na opštinskom zemljištu bez dozvole i urbanističko-tehničkih uslova. To su Pobjedi saopštila dva izvora iz Pljevalja koja su bliska državnoj elektroenergetskoj kompaniji.

FOTOGRAFIJE KAO DOKAZ

– U pitanju je poslovno-tehnički objekat koji gradi Rudnik uglja. To je primjer urbanističkog divljanja. Resorno ministarstvo, odlazeća vlada i Opština su saučesnici grubog kršenja Zakona o izgradnji objekata i urbanističkih propisa. Inspekcijske službe su gluve i nijeme, ali i naše nevladine organizacije – saopštio je izvor Pobjede.

Pobjedi su i građani Pljevalja poslali fotografije objekta, koji je u fazi izgradnje.

Na slici koju objavljuje Pobjeda vidi se veliki objekat na koji je okačena trobojka.

Iz menadžmenta Rudnika uglja potvrdili su da je objekat na slici koji grade njihov, ali nijesu odgovorili na pitanje da li ima dozvolu.

Tvrde i da se objekat nalazi ,,i na njihovom i na opštinskom zemljištu“ pa su spremni, ako treba, i da doplate.

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić potvrdio je za Pobjedu da objekat u izgradnji pripada toj kompaniji, te da služi potrebama proizvodnje. On je istakao da su prijave o navodnoj nelegalnoj gradnji nedobronamjerne iz, kako je rekao, ,,ko zna kojih pobuda“.

– Ako je negdje neki metar kvadratni opštinski zauzet ili ,,pritisnut“ tom zgradom, nema nikakvog problema – preduzeće je u vlasništvu države koja je vlasnik i opštinske imovine. Nijesmo napravili štetu, ali ne izbjegavamo da obeštetimo bilo koga ako se utvrdi da je šteta napravljena – rekao je Lekić.

Čitaj još:   AMSTERDAM: IZREŠETANI CRNOGORCI, Upucan brat saradnika Luke Bojovića, drugi muškarac mrtav na mjestu... (foto i video)

INFORMACIJE

Detaljnije informacije o ovom objektu naš list je dobio od direktora Sektora za razvoj i investicije u Rudniku uglja Jagoša Gomilanovića, koji je kazao da se objekat nalazi i na obodu kopa u krečnjaku, u okviru eksploatacionog polja Rudnika uglja na 260 metara kvadratnih. Moguće je, ističe on, da su zauzeli nekih 20-30 kvadrata opštinskog ili državnog zemljišta, ali će, poručuje, naknadno riješiti to pitanje sa Opštinom.

– Ovo je naš objekat za potrebe proizvodnje. Tu se graniči rudničko zemljište. Dvadesetak metara ispod tog objekta se nalazi naša trafostanica, objekat koji je za potrebe smjenskih inženjera proizvodnje, prozivnica za radnike i parking…

Objekat se nalazi do samog puta koji je Rudnik napravio za selo, a iznad puta je eksploataciona granica. To je prostor koji je Rudnik ograničio za svoje potrebe, odnosno eksploataciono polje u okviru kojeg vršimo eksproprijaciju i eksploataciju uglja i otkrivke i gradimo objekte za namjenu proizvodnje.

U blizini je ulazni portal tunela gdje Ćehotina teče i u tom dijelu se graničimo sa državnim ili opštinskim zemljištem. Nekih 20-30 kvadrata državnog ili opštinskog zemljišta smo zauzeli, kad budemo privodili namjeni objekat i izvršili tehnički prijem – sredićemo taj dio sa Opštinom– pojasnio je Gomilanović.

Prema njegovim riječima, kop napreduje dalje, ističući da će Rudnik sve objekte koji nijesu u krečnjaku morati da izmjesti.

– Otkopavamo sve do krečnjaka, a sa objektima ,,bježimo“ na krečnjak u okviru eksploatacionog polja gdje eksploatacijom ne mogu biti ugroženi– poručio je Gomilanović.

Ni Gomilanović nije direktno odgovorio na pitanje da li imaju građevinsku dozvolu za objekat.

Rekao je ,,da imaju građevinski projekat za objekat koji je radila firma iz Podgorice“.

Takođe, napomenuo je da je Rudnik uglja dobio koncesiju od države za eksploataciono polje u okviru kojeg preduzeće može da gradi svoje objekte te da, nakon tehničkog prijema objekta, da će sve što je preostalo od dokumentacije da regulišu.

Čitaj još:   IDE JESENJI VIKEND, KIŠA I HLADNO: Od sredine nedelje novi TEMPERATURNI ŠOK...

Ovim povodom Pobjeda je pisala i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i iz resora Ane Novakovć- Đurović. Očekujemo odgovor na pitanje da li Rudnik uglja gradi u Pljevljima bez potrebne dokumentacije- dozvola.

Potencijalna bespravna gradnja je krivično djelo za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, legalizacija objekta dozvoljena je jedino ako je bespravni objekat predviđen planskim dokumentom.

Sprovođenje postupka legalizacije ne abolira vlasnike tih objekata od krivične odgovornosti za djela građenja bez građevinske dozvole ili suprotno građevinskoj dozvoli, ukoliko se ista utvrdi u sudskom postupku.

Menadžment Rudnika uglja nalazi se pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva povodom prodaje mrko-lignitnog uglja Elektroprivredi Srbije.

Vraneš ne zna za objekat

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš kazao je za Pobjedu da ne zna za objekat na fotografiji, kao ni gdje se nalazi.

– Ja sam naredna dva dana na službenom putu, ali ću odmah službama dati da provjere o čemu se radi – kazao je kratko za Pobjedu Dario Vraneš.

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more