IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Muslimani širom BiH klanjali bajram- namaz: U Begovoj džamiji u Sarajevu održana centralna svečanost… (foto, video)

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je jutros u Gazi Husrev- begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. U fotogaleriji pogledajte šta je reporter jutros zabilježio na licu mjesta.

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti. vijesti, srijeda, 28. VI. 2022… 08: 38… Muslimani širom BiH klanjali bajram- namaz: U Begovoj džamiji u Sarajevu održana centralna svečanost… (foto, video)

Bajram-namaz se klanjao jutros u džamijama širom Bosne i Hercegovine, čime je nastupio jedan od najvećih muslimanskih blagdana, Kurban-bajram.

Prvog dana reisu- l- ulema organizira tradicionalno bajramsko čestitanje, od 9.00 do 14.00 sati, u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Ma gdje živjeli, živite u miru i prijateljstvu sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima. Ne dozvolite da vas razlike udaljavaju od naše primarne potrebe da budemo ljudi. Pozivam sve ljude da složno radimo na podizanju naših porodica, odgoju naše djece i izgradnji našeg zajedništva, poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u današnjoj hutbi tokom bajram namaza kojim je počeo jedan od najvećih muslimanskih blagdana Kurban bajram.

Čitaj još:   SABINA Muratović: Doživljavamo li ovo nastavak sa “bala” održanog u Nikšiću- Baranku MELIHU zaposleni u banci vrijeđao zbog hidžaba... (foto)

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz. Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Nakon sabah-namaza, koji se klanja prije bajrama, u Begovoj džamiji održan je svečani program u izvedbi poznatih učača Kur'ana, ilahija i kasida.

Reisu- l- ulema Kavazović je u svom kazivanju podsjetio kako je Ibrahim, a.s., uputio poziv ljudskom rodu da vjeruje u jednog Boga, da mu iskreno ispovijeda vjeru i da živi u miru.

Kavazović je rekao kako je život koji se rađa vrijednost sama po sebi. I sam čovjek je ta ista vrijednost, a ne ono što posjeduje. Kako je kazao, moramo sačuvati sebe, i ovaj divni svijet oko nas, od svoje pohlepe koja nema granica.

Reisu-l-ulema Kavazović hutbu je završio riječima:

“Svima vama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedite ih s porodicama, rodbinom i prijateljima. Bolesnim i muhadžirima želim da im Allah podari lijeka i sigurno stanište i učini kraj njihovim mukama i iskušenjima. Neka u srca svih nas Uzvišeni unese nadu da ćemo sutra živjeti u boljem svijetu. Bajram šerif mubarek olsun!”

Čitaj još:   NOVI PAZAR se pridružuje PROTESTIMA, traži se pravda za BAKANA, SKAREPA i MAVRIĆA...

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter jutros zabilježio na licu mjesta.

Kurban- bajram traje četiri dana.

BONUS VIDEO: Uživo Bajram-namaz iz Gazi Husrev- begove džamije

IZVOR iBalkan.net/ (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more