IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MARKO Tošić- odbornik DPS- BS: Nema nagovještaja podrške za smjenu DARIJA Vraneša predsjednika Opštine Pljevlja… (foto)

Demokrate, SNP, Ura i Evropa sad više od mjesec ćute na inicijativu Kluba odbornika DPS- BS povodom skandaloznih izjava DARIJA Vraneša, predsjednika Opštine Pljevlja…

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 06. VII. 2022… 10: 08… MARKO Tošić- odbornik DPS- BS: Nema nagovještaja podrške za smjenu DARIJA Vraneša predsjednika Opštine Pljevlja… (foto)

Djelovanje skupštinske većine u Pljevljima predstavlja teatar apsurda. Više od dva mjeseca bilo je potrebno da usvoje budžet, koji se gotovo ne razlikuje od nacrta budžeta koji je uredno izradio prethodni predsjednik opštine sa saradnicima osim značajnog smanjenja izdvajanja za sport i mlade– kazao je MARKO Tošić.

Mjesec nakon što je Odbornički klub DPS-BS pokrenuo inicijativu za smjenu predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša zbog njegovog skandaloznog stava da će prekinuti praksu kićenja grada crnogorskim zastavama na Dan nezavisnosti, 21. maja, nazivajući tu tradiciju „cirkuskom predstavom“, nema reakcije stranaka koje sebe smatraju političkim subjektima građanske orijentacije. To je saopštio šef Kluba odbornika DPS-BS Marko Tošić.

Inicijativa je 3. juna upućena na potpisivanje odbornicima Demokrata, Pokreta ,,Evropa sad“, GP Ura i Socijalističkoj narodnoj partiji koji su podržali izbor Vraneša. Plan je bio da se nakon izjašnjenja odbornika tih stranaka, inicijativa proslijedi lokalnom parlamentu na odlučivanje.

Po skupštinskom Poslovniku, da bi zahtjev bio obavezujući za rukovodstvo Skupštine opštine Pljevlja potrebni su potpisi 13 odbornika, a koalicija DPS- BS ima samo devet.

TAJAC

Tošić je kazao da, osim odbornika njegove partije i BS-a, niko nije stavio potpis na inicijativu za smjenu prvog čovjeka grada. Štaviše, partije koje su pozvane na odgovornost nijesu se uopšte oglašavale ovim povodom.

– Prošlo je više od mjesec od kada je naš odbornički klub najavio inicijativu za smjenu predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša i uputio je na potpisivanje odborničkim klubovima Demokrata, PES- a, Ure i SNP- a, partijama koje se barem deklarativno predstavljaju da su građanske partije u Pljevljima.

Do današnjeg dana niko od pomenutih političkih subjekata ni u naznakama ne nagovještava da će podržati inicijativu za smjenu Vraneša, a sam Vraneš gotovo svakodnevno se hvali „da vladajuća koalicija u Pljevljima funkcioniše u savršenoj harmoniji“– kazao je Tošić.

Čitaj još:   NARANČASTO UPOZORENJE: Danas temperature do 38 stepeni, u petak i subotu kiša i pljuskovi... (foto)

Foto: DPS

Vraneš je, 2. juna, na pitanje Tošića zašto grad nije ukrašen povodom nacionalnog praznika, u pisanom odgovoru naveo „da se ne bi ni sjetio da je Dan nezavisnosti 21. maja da ga odbornik nije napomenuo na zasijedanju lokalnog parlamenta“.

– Kao predsjednik Opštine Pljevlja prekinuću praksu da se grad 21. maja pretvara u cirkusku predstavu, a Vi i vaši odlazeći ideolozi ste zauvijek otišli u istoriju ukrašavajući grad izraubovanim ulicama i trotoarima – naveo je Vraneš u odgovoru.

Na dodatno pitanje Tošića – da li priznaje Dan nezavisnosti kao državni praznik, Vraneš je odgovorio da je odgovor sadržan u prethodno izrečenom stavu.

SPECIJALIZANT VRANEŠ

Tošić je tada kazao da je Vraneš ovim grubo povrijedio ustavni poredak, međunarodno priznati suverenitet i ugled Crne Gore, javno izložio poruzi državu i njene simbole, te shodno tome nije dostojan funkcije koju obavlja.

Sad, nakon više od 30 dana ćutanja na inicijativu za smjenu Vraneša, Tošić kaže da je očekivao da je riječ o predizbornim kalkulacijama partija. Međutim, prošlo je skoro mjesec od parlamentarnih izbora i vjeruje da je danas svima jasno da Vraneš dosljedno sprovodi koalicionu agendu.

– Djelovanje skupštinske većine u Pljevljima predstavlja teatar apsurda. Više od dva mjeseca bilo je potrebno da usvoje budžet, koji se gotovo ne razlikuje od nacrta budžeta koji je uredno izradio prethodni predsjednik opštine sa saradnicima osim značajnog smanjenja izdvajanja za sport i mlade.

Glavna preokupacija nove većine je promjena statuta komunalnih preduzeća i javnih ustanova gdje smanjuju nivo potrebnih kvalifikacija za izbor čelnih ljudi i revanšistički odnos prema svim kadrovima iz prethodnog perioda. O gotovo svakodnevnim kršenjima poslovnika, statuta i zakona suvišno je govoriti– naglasio je Tošić.

Boji se, kako ističe, da ova predstava, koja je otpočela 26. aprila izborom „specijalizanta Vraneša (41) kao glavne zvijezde ovog cirkusa, neće završiti dobro po građane Pljevalja i njihove interese“.

Čitaj još:   MAPA Evrope koja se otvara i dio koji je pod policijskim časom... (foto i video)

– Jedina dobra stvar u njegovom izboru za predsjednika opštine je što sada pacijenti relaksiranije idu na preglede u Dom zdravlja – zaključio je Tošić.

Krivična prijava protiv Vraneša

Predstavnici Socijaldemokratske partije su, 9. juna, predali krivičnu prijavu protiv predsjednika Vraneša zbog sumnje da je javno izložio poruzi državu i njene simbole, a proslavu 21. maja nazvao cirkuskom predstavom.

– Nikome nećemo dozvoliti da omalovažava državu Crnu Goru. Ovo je samo jedna u nizu akcija koju treba sprovesti. Očekujemo i političku akciju od strane onih koji podržavaju Vraneša i apelujemo da ga odmah smijene jer nije dostojan da obavlja tu funkciju. Pravosuđe je na velikom ispitu da iz korijena sasiječe ovakve antidržavne akcije– naveo je Vujović.

Iz Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije, GP Ura i Pokreta „Evropa sad“ nijesu se zvanično oglašavali povodom skandaloznih namjera Darija Vraneša.

izvor M portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more