IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Albin KURTI ZALJULAO SRBIJU: „Srbi na Kosovu žive bolje nego Srbi u Srbiji, Aleksandar Vučić je…“ (foto)

Kosovski premijer navodi da na „sjeveru Kosova imaju mirne i dobre dane kada god ne postoji naredba iz Beograda za nasilje“

PRIŠTINA: Kosovo, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 24. VII. 2022… 11: 25… Albin KURTI ZALJULAO SRBIJU: „Srbi na Kosovu žive bolje nego Srbi u Srbiji, Aleksandar Vučić je…“ (foto)

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je za Večernji list da predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nervira demokratija, i da se Kosovo ne naoružava jer se boji Srbije, već je na oprezu zbog srpskih vojnih baza.

Kosovski premijer navodi da na „sjeveru Kosova imaju mirne i dobre dane kada god ne postoji naredba iz Beograda za nasilje“.

„Srbi na Kosovu žive mnogo bolje nego Srbi u Srbiji, ali zločinci u Srbiji žive mnogo bolje nego na Kosovu. Vidite da su Vučićevi protesti na Kosovu nasilni, a protesti protiv Vučića u Beogradu, nijedan. Život Srba na Kosovu otežava Beograd koji im ne dopušta da se integrišu. Ljudi koji se ne integrišu ne žive baš najbolje, a oni koji se integrišu žive bolje. Ali, Beograd ne želi da oni žive bolje, on želi na neki način hraniti tenzije i potencijal za destabilizaciju“, kaže Kurti.

-Kupili smo Barjaktare, udvostručili proračun za vojsku i povećali broj vojnika. Na granici su ofanzivne baze srpske vojske i zato smo jako oprezni.

Kurti je izjavio da to „da li će doći do rata ili ne, zavisi od Beograda“, te da u tom smislu, situacija nije mnogo drugačija nego što je bila prije tri decenije.

„Mi smo ovdje da budemo pažljivi i jaki, ali nikada ne strahujemo. Države koje imaju kompleks superiornosti kada se smanjuju ili oslabe, postaju opasne. Opet, Srbija je u tom smislu kao Rusija, ali njihova opasnost po nas ne pretvara se u strah od njih, nego u dodatne napore za razvoj i demokratiju“, kazao je Kurti.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 23. januar 2023. godine

-Kosovo je demokratska republika koja je po svim međunarodnim organizacijama što se tiče vladavine prava, slobode medija, ljudskih prava i borbe protiv korupcije, prva među šest država na Zapadnom Balkanu.

Da bi imali rješenje sa Srbijom treba da se implentira sporazum iz Brisela, a za pomirenje je potrebno da se Srbija distancira i od Miloševića i Putina.

Zvanični Beograd treba da okrivi njih dvojicu za situaciju u kojoj smo i oni i mi, kaže Kurti.

Ističe da Kosovo ima svoju vojsku, te da je dosta vremena prošlo od kada su počeli inicijativu da je opreme dronovima „Bayraktar“.

„Na kraju smo ih kupili. Postigli smo uspješan dogovor i ugovor sa Turskom i platili te dronove. Kada smo ih dobili javio sam tu vijest našim građanima, nisam htio to učiniti dok svi dronovi koje smo kupili ne stignu na Kosovo. Pričalo se dosta toga, da je Kosovo dobilo dronove, ali ja to nisam obznanio dok i zadnji dron za koji smo sklopili ugovor nije stigao na Kosovo“, navodi Kurti.

Na pitanje da li treba očekivati da Kosovo kupi tenkove i bombardera kako bi se „osamostalilo u odbrani“, Kurti kaže da su udvostručili godišnji budžet za odbranu Kosova i za 80 odsto su povećali broj pripadnika KBS.

 „Nije to zato što ćemo nekoga napasti, već da bismo se uspješno branili. Postoje ofanzivne baze srpske vojske i žandarmerije oko naše granice sa Srbijom, njih 48 ukupno, i mi moramo biti oprezni i odgovorni. Zato nam treba dobro opremljena vojska, koja će uspješno odbraniti Kosovo od potencijalne srpske agresije“, kazao je Kurti.

Odgovarajući na pitanje zašto za posljednje tenzije na sjeveru svi njega okrivljuju, Kurti kaže da su se „Brisel i Washington kladili u pogrešnog konja u Srbiji“.

„Na kraju je ispalo da to uopšte i nije bio konj, nego lisica. Niko nije ni maštao da nakon godinu dana i pet mjeseci ruske agresije na Ukrajinu Srbija neće uvesti sankcije Moskvi, nego čak omogućiti Sputnjiku da regionalnu bazu drži u Beogradu. Umjesto sopstvene refleksije i introspekcije, oni udaraju na mene. Brisel i Washington dopuštali su da Vučić ne potpiše sporazum iz Brisela i Ohrida, potom da krši taj sporazum i eto nas u situaciji u kojoj postoji drastična asimetrija u pristupu“, navodi Kurti.

Čitaj još:   BORIS Mugoša: Moralne maske mnogih su pale... (foto)

Kako kaže, kaznene mjere protiv njega, a s druge strane pomilovanje Vučiću, su nepravda i dodaje da će te mere biti kratkoročne, privremene i revezirbilne.

„S međunarodnim faktorima i Evropljanima i Amerikancima imamo regularnu komunikaciju i koordinaciju, ali imamo i malih razlika, što se nekada tiče taktika, a ponekad eventualno strategije. Ali, što se tiče vrijednosti, interesa i ciljeva, nemamo nikakvih razlika“, kazao je ALBIN Kurti.

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more