IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FILIP Adžić: Crnoj Gori fali više od hiljadu policajaca, stanje bezbjednosti redovno… (foto, video)

Filip Adžić kazao je da ljetnja turistička sezona predstavlja veliki izazaov.  Rekao je da nedostaje preko 1.000 policijskih službenika Uprave policije, kao i da je stanje bezbjednosti redovno…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimčjivosti, vijesti, srijeda 26. VII. 2022… 11: 22… FILIP Adžić: Crnoj Gori fali više od hiljadu policajaca, stanje bezbjednosti redovno… (foto, video)

Počela je tematska sjednica Vlade Crne Gore na temu „Turizam“, koja se održava na Biogradskom jezeru.

Direktor Uprave za saobraćaj, Radomir Vuksanović kazao je da će putni pravac Kolašin Mateševo u skladu sa ugovorom brzo biti završen.

Đurović: Jet2Holiday najavio da će povezati Tivat sa Londonom i Birmingemom

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović kazao je da Jet2Holiday, jedan od najvećih turoperatora u Velikoj Britaniji, najavio je da će povezati Tivat sa Londonom i Birmingemom.

Drašković: U poređenju sa 2019., tivatski aerodrom zaostaje 38 odsto, podgorički jači

Direktor Aerodroma Crne Gore, Vladan Drašković rekao je da u poređenju sa 2019. godinom, podgorički aerodom je jači 27-28 odsto jači, dok tivatski aerodrom zaostaje 37-38 procenata.

“U kumulativu su nekih četiri odsto ispod 2019. Razloge treba tražiti u ukrajinskom tržištu koje je, prij razvoja geopolitičke situacije na nepovoljan način, učestvovalo na Aerodromu Tivat nekih 40 odsto”, istakao je on.

Poručio je da je razvoj Aerodroma Crne Gore nužnost.

Vladan Drašković
Vladan Drašković

Premijer u tehničkom mandatu je rekao da mu je žao da se ponekad stvara panika da su gužve na aerodromima.

“Hvala bogu što su gužve. Naši aerodromi nisu projektovani da prime ovoliko putnika koliko prime, kao što putevi nisu projektovani da prime ovoliko vozila”, rekao je Abazović.

Prema ocjeni Abazovića, da bi imali više letova ka Crnoj Gori moramo da imamo više hotela visoke kategorije.

“Ako su hoteli puni, on nema kome da proda aranžman”, dodao je Abazović objašnjavajući kako funkcioniše čarter.

Adžić: Stanje bezbjednosti redovno; Abazović čestitao pripadnicima Uprave policije na aktivnostima koje su aktuelne posljednjih dana

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da ljetnja turistička sezona predstavlja veliki izazaov.  Rekao je da nedostaje preko 1.000 policijskih službenika Uprave policije, kao i da je stanje bezbjednosti redovno.

“U gradovima na primorju je pojačan broj policijskih službenika… Zadovoljan sam što imamo uspješnu turističku sezonu”, dodao je.

Premijer u tehničkom mandatu Abazović se pridružio čestitkama pripadnicima Uprave policije, svim službenicima.

“I na aktivnostima koje su aktuelne posljednjih dana. Mislim da oni pospješuju ukupnu bezbjednost države, samim tim i ljudima koji su kao turisti ovdje. Na primorju, usljed ogromnog priliva turista, nijesu primijećeni problemi značajnihjeg narušavanja javnog reda i mira. Imamo smanjenu stopu incidentalnih situacija koje nastaju usled konzumiranja alkohola ili drugih stvari”, kazao je Abazović.

Čitaj još:   MILO Đukanović položio vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici...(foto i video)

Apelovao je na vozače da budu oprezni u vožnji, poštuju propise.

“To je zabrinjavajući segment kada su u pitanju saobraćajne nesreće”, ukazao je.

Dritan Abazović
Dritan Abazović

Terzić: Nećemo se podvrgnuti pritiscima, ostajemo privrženi ciljevima Vlade

Direktor Uprave policije Nikola Terzić poslao je poruku da se “neće podvrgnuti bilo kojoj vrsti pritisaka – političkih i svih onih koji su van političkih”.

“Ostajemo privrženi strateškim ciljevima Vlade, i UP nastaviće da prati ciljeve koje je Vlada zacrtala”, rekao je Terzić i dodao da u ime UP moli da nastave sa podrškom koju daju Upravi policije.

Govoreći o turističkoj sezoni, Terzić kaže da je stanje sa aaspekta bezbjednosti stabilno.

“Stanje kriminaliteta je na zadovoljavajućem nivou”, dodao je on.

Kazao je da na graničnim prelazima do današnjeg dana imaju blizu tri miliona u odnosu na prošlu godinu, što je povećanje oko 25 odsto procenata.

“Zabrinjava stanje na drumovima. Veliki je broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim osobama. U narednom periodu moramo pronaći adekvatnija rješenja”, naglasio je Terzić.

Nikola Terzić
Nikola Terzić

Mikijelj: Prihodi od trajekta preko milion, rashodi 200.000 eura; Abazović: Ovo je biznis sa ogromnom maržom

Direktor JP morsko dobro, Mladen Mikijelj kazao je da u ovom momentu imamo osam trajekata kapaciteta oko 300 vozila što je 120 vozila više nego prethodnih vozila.

“Od 5. maja do danas naplaćeno je oko 2,1 miliona eura”, istakao je on.

Rekao je da nije tačna priča da kriju rashode.

“Do ovog mjeseca nismo mogli da iskažemo rashode jer nismo imali pun kapacitet i flotu. Sada je jasno da ćemo u julu mjesecu imali prihod oko milion i 200 hiljada eura. Na današnji dan, samo u julu mjesecu, imamo preko milion eura prihoda od trajektne linije. Rashodi su negdje 140.000 eura za plate sektora koji se bavi tim dijelom u okviru Morskog dobra, nekih 50.000 je za gorivo, ulje i ostala potrošna sredstva. Negdje na nivou ne više od 200.000 su rashodi tog sektora, tako da u julu ćemo imati gotovo milion eura pdobiti što je skoto pet puta više nego što je država imala prihod prethodnih godina”, rekao je Mikijelj.

Premijer u tehničkom mandatu Abazović ponovio je da je čisti prihod, čisti profit samo u julu je milion eura, što je pet puta više nego što je država dobijala na godišnjem nivou.

“To je samo jedan mjesec, naravno nisu svi isti. Dobro je oko rashoda da nisu veći od 20, 30 odsto, što govori da je ovaj biznis sa ogromnom maržom”, naglasio je Abazović.

Mladen Mikijelj

Damjanović: Građani i turisti da budu inspektori, prijavite potkradanje države

Čitaj još:   GRUPA GRAĐANA NAJAVILA PROTESTE: Ispred Skupštine, nećemo ćutati na kršenje prava... (foto)

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da imaju podatke od 10 odsto uvrćanih prihoda od PDV-a, upoređujući sa prošlom godinom i referentnom 2019.

Apelovao je na sve građane, turiste iz Crne Gore i van nje da budu “svojevrsni inspektori”.

“Da gdje god mogu prijave potkradanje države od strane neodgovornih pojedinaca. Apelujemo da posjetioci objekata u kojima se ne izdaju fiskalni računi nisu dužni da plate tu robu, imaju punu zaštitu države da to urade”, istakao je Damjanović.

Aleksandar Damjanović

Đurović: Danas 20 odsto više turista nego 2022. godine

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović saopštio je da, prema podacima Monstat-a u prvih pet mjeseci 2023. u svim vidovima smještaja registrovano je 575.447 turista što je za 53 odsto više u odnosu na 2022. godinu, 24 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

“Prema izvještaju Nacionalne turističke organizacije na današnji dan u Crnoj Gori boravi 171.410 turista, što je nešto više od 2019, a 20 odsto više od 2022. godine”, rekao je on.

Abazović: Žičara Kotor-Lovćen kruna 43. Vlade

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je žičara Kotor-Lovćen je najbolji projekat kada je u pitanju promocija Crne Gore u njenoj istoriji. Rekao je da uskoro očekuje da prisustvuju zvaničnom otvaranju.

“To je kruna 43. Vlade, s obzirom da je o toj žičari bilo riječi 30 godina, možda i više… Očekujemo da u narednim danima dobijemo tačan datum kada će biti stavljena u funkciju za posjetioce”, kazao je premijer u tehničkom mandatu.

“Sjednici će, pored članova Vlade, prisustvovati direktori uprava i kompanija u državnom vlasništvu”, najavljeno je ranije iz Vlade.

BONUS VIDEO: Tematska sjednica vlade

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more