IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTORIJSKI DAN NA CETINJU: Episkop BORIS proglašen za Mitropolita CPC, a upokojeni mitropolit Antonije za sveca… (foto, video)

U istoriji naše Crkve i crnogorske države Opštecrnogorski zbor – kao institut neposredne demokratije – sazivali su vladike i svještenstvo, vladari i glavari crnogorski. Zbor je donosio najvažnije, često i sudbinske odluke o državnim i crkvenim pitanjima. Današnji izbor vladike Borisa za Mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve je jedna od istorijskih odluka Opštecrnogorskog Zbora koja će zauzeti posebno mjesto u viševjekovnoj crnogorskoj tradiciji

Istorijski dan za crnogorski narod u Prijestonici. Opštecrnogorski zbor koji je održan danas na Cetinju i ima viševjekovnu tradiciju među Crnogorcima donio je odluku da Episkop ostroško- nikšićki Crnogorske pravoslavne crkve Boris (Bojović) bude izabran za novog mitropolita!

Današnji zbor na kojem se okupilo oko 10.000 ljudi, među kojima najveći dio svještenstva CPC, mnogi crnogorski intelektualci i viđeniji Crnogorci, sazvan je na zahtjev svještenstva i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve, povodom veoma teške situacije u CPC.

Zbor je počeo intoniranjem crnogorske himne.

Našavši utemeljenje u tradiciji i crnogorskoj istorijskoj praksi sa željom da se Crnogorska pravoslavna crkva vrati u puni život, sazvali smo Opštecrnogorski Zbor, koji je kao legitimno tijelo usvojilo tri odluke:

Čitaj još:   Podgorica: ŽARKO POBJEDNIK TAKMIČENJA U LEŽANJU- USTAO POSLIJE 55 SATI i zaradio... (foto, video)

”Mi pravoslavni Crnogorci vjernici naše Svete CPC okupljeni na Opstecrnogorskog zbora donosimo odluku da se aktuelni poglavar CPC Mihailo usljed svoje starosne dobi, i u zadnjim godinama smanjene posvećenosti povlači u mirovinu i time sa mjesta poglavara CPC. Njemu će ostati doživotna počasna titula mitropolita”, prva je odluka Zbora.

”Odluka druga je da se na upražnjeni tron Arhiepiskopa cetinjskog i poglavara CPC bira episkop Ostroško-nikšićki Boris”.

”Treća odluka koja je usvojena je da se blaženoupokojeni mitropolit Antonije Abramović pripoji liku svetih božijih ugodnima odnosno da se proglasi kao sveti Antonije Mitropolit crnogorski”.

Hiljade građana prisutnih na Zboru su sve ove odluke ispratili gromoglasnim aplauzom, a nakon proglašenja Episkopa Borisa za mitropolita, u glas su skandirali “DOSTOJAN, DOSTOJAN”.

Zbor su sazvali vladika  Boris Bojović i Odbor za očuvanje Crnogorske pravoslavne crkve, a podržan je od velikog broja crnogorskih intelektualaca i viđenijih Crnogoraca. Zbor je prošao u apsolutnoj harmoniji, bez i najmanjeg incidenta.

Čitaj još:   PROTESTI: Lete flaše, čunjevi, suzavac, stotine uhapšenih i povrijeđenih... (foto i video)

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more