IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANIJEL Živković: Nije važno jesmo li vlast ili opozicija, interesuje nas samo prosperitet Crne Gore… (foto)

Prema riječima Danijela Živkovića, predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanika u Skupštini Crne Gore, treba što prije ući u formiranje Vlade da se napokon počne sa radom...

„Dosta se u Crnoj Gori nakon završenih izbora govori o izbornoj aritmetici – 41, 49 ili više poslanika. Pogrešno se baviti brojevima, jer Vlada će biti stabilna ukoliko se gradi na istim vizijama i principima“, kazao je Živković na 16. Regionalnom evroatlantskom kampu, REACT,koji se u organizaciji NVO „ALFA Centra“ održava na Žabljaku.

Kako je istakao, DPS ne zanimaju nikakve funkcije, i nije im važno jesu li vlast ili opozicija, već ih samo interesuje prosperitet Crne Gore. Aritmetiku treba, prema njegovim riječima, ostaviti na stranu, jer rješenje je okupljanje oko istih principa, a ne funkcija.

„Ne može Crna Gora izaći iz ove situacije ako nema društvenog koncezusa. Vlade od 2020. godine nijesu se pokazale sposobnim da vode državu jer da jesu ne bi bile smijenjene. Prva Vlada je za godinu izgubila povjerenje, druga manjinska za sto dana. 

Sad imamo završene parlamenmtarne izbore, posložene su karte na stolu i opet se bavimo aritmetikom“, kazao je Živković.

Prema njegovim riječima najvažnija pitanja koja treba da budu postavljena prilikom formiranja nove Vlade je da li svi politički subjekti dijele stav da se Crna Gora, kao samostalna i nezavisna država, razvija na temeljima antifašizma.

„Politički pluralizam je dobar za svako društvo, ali ako nemate dobar temelj, a to su antifašizam, sloboda i nezavisnost, nikada nećemo sagraditi kuću. Ako trgujete sa ministarstvima i funkcijama vrlo brzo će sve to propasti. Uzalud se dijele i povećavaju resori, ako nemate zajedničke programske principe zasnovane na temeljima antifašizma. Ako imate viziju da želite prosperitetno i razvijeno društvo onda ćete da radite na tome, a ne samo da se deklarativno zalažete“, smatra predsjednik DPS-a.

Čitaj još:   DANIJEL Živković: Nerealno da popis počne 30. novembra, predstojeće sedmice donosimo odluku... (foto)

Kako je kazao, svjestan je da je tokom 30 godina vladavine DPS bilo i stvari koje treba popraviti, i zna koje su greške napravljene, ali isto tako ne treba zaboraviti, istakao je, ni sve dobre poteze, a njih je bilo dosta.

Istakao je da su 2016. godine pojedine političke strukture u Crnoj Gori bile protiv ulaska u NATO savez, a danas se svi zalažu za evropske integracije, mada je pitanje da li je zaista to tako. Kako je kazao, pojedini politički subjekti ne priznaju agresiju Rusije, pa je pitanje da li oni mogu biti dio Vlade koja želi da ima predznak evroatlanski.

„Kad su bili protesti 2016. oni su uradili sve da Crna Gora ne bude dio NATOsistema“, kazao je Živković.

„Od političke stabilnosti i opšteg koncenzusa zavisi život svih nas“, poručio je Živković.

Iako je u Crnoj Gori u zadnje tri godine došlo do stagnacije kada su u pitanju pregovori oko EU, i izvještaji Evropske komisije govore da je u ovom momentu Crna Goreizgubila status kredibilnog partnera EU, to se može, smatra on, brzo promijeniti ukoliko postoji političke mudrosti

„Nadam se da postoji dovoljno pameti u Crnoj Gori koja može biti i van politike da u naredne dvije–tri godine završimo sve domaće zadatke i da sačekamo odluku, bez obzira na sve negativne izvještaje Evropske komisije. Crna Gora je i dalje u prednosti u odnosu na ostale zemlje u regionu, ali samo uz postignuti politički koncezus. Ono oko čega svi politički subjekti treba da se okupe je budućnost Crne Gore u EU“, kazao je Živković.

Čitaj još:   Nađena crna kutija na mjestu pada aviona u kojem je stradalo 97 putnika... (foto i video)

Kako je istakao, ne smije da bude političkog ili bilo kog inaćenja, kada je EU u pitanju, jer je to benefit građana, a Crna Gora, prema njegovim riječima odavno zaslužuje da bude dio razvijenih evropskih zemalja.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more