IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JEVTO Eraković: Nekome se žuri da popisom nastavi urušavanje CRNE GORE, proces treba da nadziru EK i Eurostat… (foto)

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković kazao je da je jasno da ne postoji nijedan utemeljeni legitimitet za održavanje popisa u novembru.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, cubota, 30. IX. 2023… 00: 48… JEVTO Eraković: Nekome se žuri da popisom nastavi urušavanje CRNE GORE, proces treba da nadziru EK i Eurostat… (foto)

Eraković je za TV kazao kazao da je očigledno da se nekome žuri da završi proces koji započet uoči i nakon 30. avgusta 2020, a to je urušavanje Crne Gore i njenih insticucija.

On je, govoreći o današnjem sastanku v.d. predsjednika DPS-a Danijela Živkovića sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, kazao da su željeli da informišu formalne organizatore popisa koji su neoborivi dokazi i razlozi zbog kojih Crna Gora ne treba da ulazi u još jednu avanturu i zbog čega ga treba odložiti.

Živković sa Damjanovićem: Uredbom Vlade moguće odložiti popis, dogovoren nastavak razgovora

“Naši argumenti su bili jasni, a poštujući institucije htjeli smo da im damo još jednu šansu. Glavni razlog zbog čega treba odložiti popis je to što ga organizuje vlada u tehničkom mandatu koja nema nikakvo povjerenje i pitanje je do kada će trajati.

Mi vidimo da je pitanje dana kada će ova vlada prestati sa svojim aktivnostima, to je trebalo mnogo ranije da se desi, ali nažalost ona još traje. Možemo doći u situaciju da onog dana kada počne popis krene politička kampanja za nova nadmetanja i političke izbore”, ocijenio je Eraković.

Čitaj još:   JEVTO Eraković: MILOŠ Vučević i Vučićev SNS prijete izazivanjem sukoba i slanjem naše djece u bratoubilačke ratove... (foto)

On je istakao da su dobili određena razumijevanja od Damjanovića na neke od argumentacija.

“Jasno mi je da ima dominantno politički stav, a ne ministra finansija, i razumijem ga kao političara, ali isto smo ga podsjetili kada je prilikom organizacije popisa 2011. godine bio kao predstavnik opozicije i razgovarao sa predstavnicima Vlade i kada se izašlo u susret njihovim zahtjevima”, naveo je Eraković.

On je istakao da u DPS-u žele da proces bude u skladu sa pravilima struke i da treba da ga nadziru predstavnici vodećih evropskih institucija.

“Sumnjamo da podaci koji će dolaziti do Monstata mogu biti fabrikovani i falsifikovani. Zbog toga želimo da cijeni proces bude nadgledan od strane Evropske komisije i Eurostata. Vidimo apsurd da se na čelu opštinskih popisnih komisija nalaze gradonačelnici, a jasno je o kakvim ličnostima se radi. 

Želimo da svi predsatvnici političkih struktura imaju pravo da prate sam tok popisa i da ne dolazimo u situaciju da ono što je sad smišljeno da se realizuje u Crnoj Gori”, naglasio je Eraković.

On je rekao da će se nakon razgovora sa evropskim partnerima i uvezivanja svega što je potrebno da bi se ova proces doveo do kraja vidjeti da li je 30 dana dovoljno za odlaganje popisa.

“Proći će i ova tehnička vlada i naš osnovni cilj treba da bude da sačuvamo Crnu Goru kao građansku, multietničku državu i to treba da bude obaveza svih ljudi koji žive u Crnoj Gori.

Čitaj još:   JEVTO Eraković: Crna Gora uvijek prezirala izdaju, sluge drugih država pošaljimo na mjesto gdje im pripada... (foto)

Možemo da se popisujemo na ovaj ilin onaj način, ali jačanjem tih pokušaja stvaranja nacionalnih torova unutar Crne Gore vodi nas ka propasti. Nadam se da će građanska svijest u Crnoj Gori prevagnuti da se taj cilj ne ostvari”, zaključio je JEVTO Eraković….

izvor antena M.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more