IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Propao prvi pokušaj STANOJKE Kljajević i Atanasija da se MILAN Lekić ponovo instalira na čelo RUP- a… (foto)

Novoizabrana predsjednica Odbora direktora Rudnika uglja prvo zakazala pa otkazala sjednicu Odbora direktora nakon krivične prijave radnika, plan bio da se ,,blic krigom“ uz pomoć Crkve Srbije vrati smijenjeni izvršni direktor iz Nove

Novoizabrana predsjednica Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Stanojka Kljajević prvo je zakazala pa otkazala hitnu sjednicu Odbora direktora na kojoj je trebalo da se za novog vršioca dužnosti postavi smijenjeni izvršni direktor Milan Lekić, saznaje Pobjeda.

Plan se, prema tvrdnjama dva izvora Pobjede, iskristalisao na sjednici Odbora direktora u srijedu kada je Kljajević izabrana za predsjednicu nakon što je Bojan Krvavac iz Demokrata podnio ostavku zbog konflikta interesa. Ostavkom predsjednika Odbora moraju ponovo da se izaberu članovi Odbora.

Izvori Pobjede tvrde da se na toj sjednici onlajn uključio Milutin Đukanović i pozivajući se na blagoslov Atanasija tražio od borda direktora da se ne čeka kraj konkursa i da se bez obzira na ostavku Krvavca hitno izabere Milan Lekić.

PROPAO ,,BLIC KRIG“

Taj plan je prihvatila Kljajević bliska vrhu Crkve Srbije i zakazala sjednicu Odbora za četvrtak ujutro.

Grupa zaposlenih RUP, nakon saznanja za ovaj plan, uputila je međutim prijavu nadležnoj inspekciji, kao i krivičnu prijavu SDT-u u cilju sprečavanja daljeg ugrožavanja ove kompanije.

– Zaposleni žele da upozore novoizabranu predsjednicu OD Kljajević da ne krši zakonske norme, jer Odbor direktora još nema legitimitet, samim tim nije izvršena registracija u CRPS. Pitanje registracije je sporno s obzirom na to da je Bojan Krvavac podnio ostavku na mjesto predsjednika, a i bez toga u skladu sa važećim Statutom društva nije ispunjavao uslove za člana OD. Zaposleni mole nadležne organe, SDT i inspekciju da se što prije uključe u rješavanje ovog kompleksnog problema – navodi se u prijavi u koju je Pobjeda imala uvid.

Saznavši za prijavu Kljajević je pod pritiskom radnika u četvrtak ujutro otkazala sjednicu čime je propao ,,blic krig“ smišljen da se na čelo RUP-a ponovo instalira Milan Lekić.

LOBIRANJE SPC

Inače, Pobjeda je u seriji tekstova objavila da Crkva Srbije i episkop mileševski Atanasije snažno lobiraju da se smijenjeni izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić ponovo reizabere na tu funkciju.

– Episkopu Atanasiju i Crkvi Srbije je Lekić jedina garancija da će biti nastavljena milionska ulaganja u objekte i infrastrukturu SPC: završen plato i prilazni putevi ispred Manastira Svete Trojice. To se finansira najvećim dijelom iz RUP-a, ali i Opštine Pljevlja na osnovu potpisanog memoranduma – saopštili su izvori Pobjede.

Čitaj još:   VLASENIČKI MONSTRUMI: Mučni detalji presude, Bega su objesili, skinuli s vješala, sjekirom mu odrubili glavu i igrali lopte s njom... (foto)

Lekić je smijenjen jednoglasnom odlukom prošlog odbora direktora zbog toga što, kako je navedeno, nije zakonski izabran na tu funkciju jer nije bio raspisan konkurs, ali su razlozi bili i dubinske prirode izazvani neslaganjem sa dosadašnjim predsjednikom Odbora iz Demokrata Dušanom Janjuševićem.

U međuvremenu je raspisan konkurs na koji se upravo prijavio Lekić, uz svestranu podršku episkopa Atanasija koji ga je javno podržao uoči smjene.

Smijenjenom izvršnom direktoru ide na ruku što je promijenjen gotovo cijeli Odbor direktora i što je novi sastav znatno naklonjeniji Lekiću od prethodnog.

Novi bord direktora Rudnika uglja Pljevlja čine Tamara Cmiljanić (SNP), Stanojka Kljajević (SNP), Bojan Krvavac (DCG), Emir Bidžan (BS) i Nikola Miličić (Ura). Krvavac je u međuvremenu podnio ostavku.

– Novi sastav Odbora direktora je kombinacija prijedloga Vlade i Milutina Đukanovića iz EPCG, koji su birani po principu da izaberu poželjnog izvršnog direktora – saopštio je izvor Pobjede.

DVOJAC IZ SNP- a

Jokovićeva SNP ima čak dva predstavnika u Odboru direktora i zajedno sa Urom presudno će uticati na izbor novog izvršnog direktora. Da Crkva Srbije ima snažan uticaj na članove Odbora direktora, svjedoči i zajednička fotografija Stanojke Kljajević i mitropolita Joanikija, a koju objavljuje Pobjeda.

Razriješeni predsjednik Odbora direktora iz Demokrata Dušan Janjušević je kao razlog što je tražio razrješenje naveo i deblokadu kompanije, ali i tešku situaciju u kompaniji i izbor izvršnog direktora.

– Razlozi su masovno partijsko zapošljavanje, posao sa EPS-om o prodaji uglja kao i posao sa izmještanjem Ćehotine koji kasni tri godine. Imali su projekat, ali su naručili novi za 520.000 eura, što ima elemente korupcije. Stanje je katastrofalno i jedino rješenje je prekid proizvodnje i stečaj – kategoričan je izvor Pobjede.

Kriza u Rudniku uglja kulminirala je 28. avgusta kada je Odbor direktora Rudnika uglja jednoglasno usvojio odluku o smjeni izvršnog direktora Milana Lekića, nakon što je inspekcija rada utvrdila da je on nezakonito imenovan na tu dužnost.

Za vršioca dužnosti do izbora izvršnog direktora, a najduže 60 dana, imenovan je Alen Petar Štulić. Lekić je nedavno u izjavi za Pobjedu najavio da bi mogao biti reizabran za izvršnog direktora.

Čitaj još:   Rudnik uglja PLJEVLJA više ne prodaje ugalj SRBIJI: EPS jednostrano raskinula ,,posao stoljeća“... (foto)

– Mada, nije mnogo bitno kakvo će rješenje suda biti jer je konkurs za izbor izvršnog direktora u toku i, ako bude raspoloženja, biću postavljen na tu funkciju – rekao je tada Lekić.

Lekića izviđa Novović

Pobjeda je sredinom juna objavila da je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo istragu i tražilo od izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja Milana Lekića da objasni ko je i prema kojim kriterijumima formirao cijenu od 28,8 eura po kojoj se prodaje mrki ugalj Elektroprivredi Srbije.

Istraga je pokrenuta nakon višemjesečnog pisanja Pobjede i krivične prijave DPS-a.

Menadžment je u međuvremenu odredio novu cijenu uglja od 42 eura po toni koja je, iako znatno veća, i dalje osjetno niža od one u državama regiona i na svjetskom tržištu.

Javnost je o novom ugovoru obaviještena tek nakon što je iz Specijalnog policijskog odjeljenja zatraženo od čelnika te državne elektroenergetske kompanije da im se dostavi kompletna dokumentacija o prodaji uglja po stavkama prvog ugovora, ali i kupovini dampera.

izvor: pobjeda.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more