IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAVOR Đenero: Popis ne treba da sprovodi crnogorska Vlada bez legitimiteta, to može biti opasno… (foto)

Pitanje Popisa stanovništva izaziva oštre reakcije u javnosti. Ključno pitanje je– može li se popis sprovesti u uslovima političke nestabilnosti koja je već duže vrijeme prisutna u Crnoj Gori i sa Vladom koja je izgubila politički legitimitet i procesom formiranja nove koji traje.

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Đenero, koji je dobar poznavalac političkih prilika u Crnoj Gori, a govoreći i kroz iskustvo Hrvatske, za CdM kaže da Vlada bez legitimiteta ne može sprovoditi Popis te da to može biti opasno.

Objašnjava i zašto to kaže.

“U zemlji kakva je Crna Gora, a isto važi i za Hrvatsku i za većinu postjugoslavenskih država, popis stanovništva je vrlo politički osjetljiv proces. Takve osjetljive procese moraju provoditi javne vlasti, državne administracije, koje imaju neupitan politički legitimitet, jer je samo tako moguće spriječiti nepovjerenje u rezultate i interpretaciju o političkoj instrumentaliziranosti tog procesa”, smatra Đenero.

Upozorava da nije dobro što u Crnoj Gori već više od godinu dana kolektivno tijelo izvršne vlasti nema političkog legitimiteta, a još je gore to što se pritom premijer ponaša kao da uživa puni legitimitet.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Niko više nema pravo da ćuti...

“Otvaranje još jednog pitanja, onog vezanog uz rezultate popisa stanovništva, može biti silno opasno, a to da se Vlada bez parlamentarne potpore ponaša kao da je vlada u pravom smislu riječi izjedajuće je za nacionlanu politiku kulturu”, navodi sagovornik CdM- a.

Objašnjava proces u Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj su barem dva pitanja vezana uz popis stanovništva bila veoma intrigantna.

“Jedno je pitanje koliko je Hrvatska stanovništva izgubila u prethodnom desetljeću, a drugi koliki je udio pripadnika srpske nacionalne manjine u sastavu stanovništva. Naime, hrvatski Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina propisuje da manjina koje ima više od tri posto u političkom tijelu, ima pravo na tri zastupnika, a ostale samo na po jednog”, kaže on.

Kako podvlači, da bi se rezultat popisa stanovnštva prihvatio kao neupitan, i od strane manjine i od strane većine, bilo je potrebno osigurati kontrolne mehanizme i pripadnicima manjina omogućiti da učestvuju u procesu popisivanja.

“To može činiti samo stabilna administracija s političkim legitimitetom, sve ostalo bi vodilo prema mogućim nestabilnostima”, kazao je Đenero u razgovoru za CdM. (Miraš Dušević)

izvor: cdm.me

Čitaj još:   GI "21.maj": Monstat potvrdio da je država ušla NESPREMNA U POPİS... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more