IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILAN Lekić eliminisan iz trke za direltora Rudnika Uglja PLJEVLJA na ,,mig“ MILOJKA Spajića i vlade… (foto)

Predsjednik pljevaljskog odbora Nove srpske demokratije i bivši izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić nije ponovo izabran na tu funkciju, između ostalog, i zbog protivljenja samog vrha Spajićeve vlade, saznaje Pobjeda.

Odbor direktora RUP je na sjednici u ponedjeljak ujutro izabrao funkcionera Demokrata Mihaila Potparu tijesnom odlukom članova 3:2. Za izbor Potpare glasali su dva predstavnika SNP-a – Miloš Ostojić i Tamara Cmiljanić, kao i predstavnik Bošnjačke stranke Emir Bidžan, dok su protiv bila dva predstavnika Ure koja su podržala Lekića – Nikola Miličić i Tamara Šljivančanin.

SNP KAO IZNENAĐENJE

Novi stav predstavnika SNP-a predstavlja iznenađenje budući da je izvršni odbor te partije pečatiranom odlukom obavezao svoje članove da podrže Lekića. Taj dokument je prošle sedmice bio dostupan javnosti.

Ipak, preokret je nastao za vikend kada je, prema saznanjima Pobjede, potpredsjednik Vlade i potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić obavijestio svoje partijske kolege da ne podrže Lekića, jer bi to po njegovom tumačenju bilo kršenje zakona.

– Šćekić im je rekao da se članovi OD drže zakona i da se bez obzira na neprimjerene pritiske ljudi ne žrtvuju za račun pojedinaca i za bilo koje namjere i politike, rekao je Pobjedi izvor iz vrha SNP-a.

Nezvanične informacije Pobjede govore da je odluka da se ne reizabere Lekić neformalno donijeta u samom vrhu nove Spajićeve vlade u trouglu – dvojica potpredsjednika iz Demokrata i jedan iz SNP-a, a da se sam premijer Spajić nije miješao. To svjedoči i ekspresni prijem novog izvršnog direktora kod ministra energetike. S druge strane, Lekić se, kako je javno priznao, uzda i u novi koalicioni sporazum po kome 40 odsto funkcija po dubini pripada ZBCG.

– Nije bilo sjednice užeg kabineta Vlade na nivou predsjednika i potpredsjednika po tom pitanju, ali je preovlađujući stav u vrhu bio da se poštuje zakon, što znači glas protiv Lekića, saopštio je Pobjedin izvor.

Sa druge strane, Lekić se, kako je javno priznao, uzda i u novi koalicioni sporazum po kome 40 odsto funkcija po dubini pripada ZBCG.

PROTESTI ZA LEKIĆA

Izboru Potpare prethodila su čak tri protesta organizacije ,,Odbor za odbranu prava srpskog naroda“ ispred upravne zgrade Rudnika uglja.

Čitaj još:   Andrija ŽIVKOVIĆ: Završio u bolnici, reprezentativca Srbije kamenovali navijači ... (foto i video)

Istovremeno, a kako je objavila Pobjeda, paralelno se vršio pritisak na članove Odbora direktora iz Ure za koje se prvobitno vjerovalo da možda neće podržati Lekića.

– Igralo se na pogrešnu kartu jer se vjerovalo da će dvoje predstavnika SNP-a poslušati stav Izvršnog odbora. Međutim, Ura je podržala Lekića, ali ne i SNP pa sumnjamo da se umiješao i državni vrh, tvrdi drugi izvor Pobjede.

Na protestu u ponedjeljak predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš kazao je da su Miloš Ostojić i Tamara Cmiljanić iz borda kazali da moraju da urade onako kako im kaže novi potpredsjednik vlade i ministar sporta Dragoslav Šćekić.

Kazao je i da su većina kandidata za direktora rudnika ,,poslušnici Podgorice“.

– Nek Dado Šćekić zaboravi da upravlja Pljevljima. Pljevlja su konačno došla sebi. Pogledajte samo ove stotine ljudi. Nije ovdje pitanje jednog Milana Lekića, već egzistencije desetina i stotina familija u Pljevljima – kazao je Vraneš.

Članovi Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja iz redova SNP-a Miloš Ostojić i Tamara Cmiljanić kazali su da nije bilo nikakvih pritisaka od potpredsjednika Vlade i njihovog partijskog kolege Dragoslava Šćekića u vezi izbora izvršnog direktora Rudnika, kao što je to u ponedjeljak tvrdio predsjednik Opštine

Pljevlja Dario Vraneš i kandidat za izvršnog direktora i bivši direktor Milan Lekić.

– Naglašavamo da na članove Odbora direktora Miloša Ostojića i Tamaru Cmiljanić nije bilo nikakvih pritisaka od strane potpredsjednika Vlade Dragoslava Šćekića, kao što je to juče tvrdio predsjednik Opštine Pljevlja i kandidat za izvršnog direktora Milan Lekić.

Takođe, neistiniti su navodi predsjednika Opštine Pljevlja da smo mu rekli ,,da moramo da uradimo onako kako nam je rekao Dragoslav Šćekić“. Predsjedniče Opštine i direktore Srednje stručne škole, u ponedjeljak ste govorili ,,jezikom“ koji ne priliči akademskim građanima i dio vašeg govora upućenog nama kao članovima Odbora direktora podliježe krivično-pravnoj odgovornosti – navedeno je u reagovanju.

Bivši direktor Rudnika Milan Lekić kazao je u izjavi za Pobjedu da je odluka nezakonita.

Čitaj još:   NATO formira novu BORBENU GRUPU: Zajedno sa Mađarskom i Turskom i sa VOJNICI iz Hrvatske i CRNE GORE...

– Trenutno imam informacije da je odluka borda i izbor izvršnog direktora nelegalna i nezakonita, zato što je Potpara povukao kandidaturu 30. oktobra, da bi se 3. novembra ponovo kandidovao i konkurisao, a 27. oktobra je oglas već bio završen – kazao je Lekić u ponedjeljak Pobjedi.

Atanasije uzlaud lobirao za ,,brata Mija“

Podršku Lekiću ranije je dao i episkop Eparhije Mileševske SPC Atanasije

– Naš brat Milan Lekić decenijama neumorno radi u interesu svoje crkve i svoga naroda. Djelatno je podržao neimarske poduhvate širom naše eparhije i diljem srpstva. Naša dužnost je, kao duhovnog pastira ovih krajeva, da podržimo čovjeka koji je učestvovao u izgradnji mnogih hramova Božjih, zaposlio na stotine Pljevljaka i značajno učestvovao u razvoju pljevaljske opštine.

Sigurni smo u to da će, s pomoću Božjom, Milan Lekić ostati na poziciji na koju je izabran voljom naroda i da će i dalje vjerno da služi svojoj crkvi i svome narodu – naveo je ranije Atanasije koji je proteklih nedelja uzalud lobirao za ,, brata Mija”.

Izvor: Pobjeda.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more