IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Priča urbane legende Mustafe MUJA Hasanagića: Došao sam iz PRIBOJA za zimski kaput u Partizan… (foto, video)

Živoj Legendi centarforu beogradskog Partizana, Mustafa MUJO Hasanagić, prestalo je da kuca srce u nedjelju ujutro u 82. godini u Beogradu…

BEOGRAD: Regija, Sport, vijesti, utorak, 14. 11. 2023… 10: 09… Priča urbane legende Mustafe MUJA Hasanagića: Došao sam iz PRIBOJA za zimski kaput u Partizan… (foto, video)

Legendarni Mustafa MUJO Hasanagić otišao je sa životne scene u svojoj 82. godini.

Ostaće zapamćen kao jedan od najboljih stzrelaca u istoriji Partizana i član njegovih “beba” koje su kao krunu svoje karijere imali u finalu Kupa evropskih šampiona 1966. godine na briselskom Hejselu protiv Real Madrida. 

Hasanagič je došao u Partizan 1961. godine iz rodnog Priboja, gde je nastupao za FAP.

– Došao sam u lJeto 1961. godine i odmah sam poslat da gledam turnir omladinaca u Opatiji. Nisam nastupao, jer nisam imao pravo, ali sam po povratku odigrao u Sisku jednu prijateljsku utakmicu.

Sjećam se da je bio i Bora Milutinović na toj utakmici, a ja sam postigao dva gola- prisećao se Mujo Hasanagić svojih početaka u jednom osd svojih poslednjih intervjua.

Atraktivni Pribojac počeo je karijeru u večitom zonašu FAP-u, jednom od višedecnijskih rasadnika vrsnih talenata, ljubimaca malih terena i pojedinaca koji su igrali u najvišem rangu. Iz matičnog kluba, posle samo jedne probe na prijateljskom odmeravanju snaga, čim je izrešetao mrežu Siska, po diktatu vojne uprave crno-belih, doveden je na Topčidersko brdo.

– Prvi ugovor, na tri godine, potpisao sam usred leta, za zimski kaput – nostalgično je objašnjavao popularni Mujo.

Na našim stadionima, Hasanagić je ostao original, bez uzaludno priželjkivane kopije. Ni pre, ni poslije njega, nije viđen napadač koji je znao vešto grudima da umiri loptu i posle volej udarca, levom ili desnom nogom, svejedno, da pogodi mrežu.

Čitaj još:   OPREZ Pušači, da li ćete sada ostaviti cigarete, umjesto "PUŠENJE UBIJA", na paklici će sad pisati... (foto)

Mustafa Hasanagić je bio član “Partizanovih beba” koje su 1966. godine stigle do finala Kupa šampiona, gdje su poraženi od Real Madrida u Briselu (1: 2). 

Na putu do finala Hasanagić je postigao čak šest golova za Partizan. 

Rođen je 20. aprila 1941. u Priboju na Limu, a s Partizanom je osvojio tri titule šampiona Jugoslavije. Bilo je to u sezonama 1961./ 62., 1962./. 63 i 1964./. 65. 

U crno- bijelom toboganu Muja je u skok-igri negirao gravitaciju. Slavodobitnički do već viđenog trijumfa na baksuznom Hejselu, kad je izostala završna slavodobitnička sličica da kompletira istorijski trijumf.

Umesto titule evro prvaka, usledili su promašaji i multikauzalni uzroci skraćenice PFC– iza koje se kriju tri slova, u neurologiji definisana kao prefrontalni korteks, odnosno moždana kora, koja krije tajne socijalnog ponašanja, odgovornosti i motiva.

BONUS VIDEO: MUSTAFA Mujo HASANAGIĆ| MOJA PRIČA |

Jasno i jednostavno. Partizan je protiv Reala izdao sebe i svoju tradiciju, zato što je najteže dobiti unapred dobijene bitke. Zato što gubitnici znaju da je efikasnost najteža osobina, ako priroda sve više atrofira prednji deo nepobedivog mozga.

Nije onda iznenađenje što čim se pomene Nebo, nešto nedokučivo, iracionalno ili tragično, ravno Euripidovoj, Sofoklovoj ili Eshilovoj nesreći, kataklizmi ili epopeji, simultano se pomisli na strmoglavi epski debakl, koji je nemoguće omeđiti rezonom vremena i prostora.

To hejselsko polje je arhivirano, bez vremena i van vremena. Upijeno svakom česticom nebeske prašine. Hasanagiću bi se istovremeno raspolutile emocije na spomen briselskog finala.

Čitaj još:   Stiže promjena vremena i nagli pad temperature... (foto)

Bio je srećan što je svojim golovima doveo „parni valjak“ do završnice najelitnijeg takmičenja, a neskriveno tužan zbog načina na koji su poraženi od slavnog protivnika, koji je sa hepiendom okončao smenu generacija.

– Šteta. Bili smo bolji od staromodnog Reala.

Nedovoljno, za utehu, skučenih vidika Partizanovih elita. Posno i okomito, uzvišeno prokletstvo. U Partizanu, višem od filozofije, a manjem od logike. Uzalud kvalitet, bez rezultatskog kvantiteta. I instant sreće koju je Mustafa Hasanagić sačuvao u muzici.

BONUS VIDEO: Mustafa MUJO Hasanagić (1941-2023)

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more