IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Multimedijalni projekat Živjela: “Kćerke su nacionalno blago Crne Gore”… (foto)

Pozivaju  ljude otvorenog srca i uma da zajedno proslavimo mogućnost da u Novoj godini unaprijedimo mentalitet pod čijim pritiskom gubimo svi

U okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma koja se obilježava u stotinak zemalja svijeta s namjerom da se ukaže na probleme žene i unaprijede njena prava u današnjem društvu, multimedijalni projekat Živjela priprema nove aktvnosti. 

U toku ovog svjetski angažovanog intervala, Živjela najavljuje učešće na festivalu “The Univercity” kroz radionicu za mlade o tome kako uticati na promjene u društvu kroz kreativni angažman, u pripremi je i izdanje slikovnice Sine! sa motivima iz istoimenog filma. 

Takođe Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar), biće obilježen muzičkim događajem u CKZ Ribnica pod nazivom Živjela Prava.

“Nakon uspješne prve projektne faze u kojoj su se savjesni građani neformalno okupili oko ideje “Pokažimo koliko se voli kćerka”, Živjela nastavlja misiju.

Kroz različite formate ukazujemo i ukazivaćemo crnogorskoj javnosti na poražavajući rezultat o nama kao nečasnim evropskim prvacima u dvodecenijskom trendu u kojem se parovi, budući roditelji, odlučuju na prekide (zdrave) trudnoće samo iz razloga jer je fetus– buduća kći.

Omasovljena zloupotreba prenatalnih testova i selektivni abortusi očitavaju se u trenutnom nedostatku od čak 3.000 žena reproduktivne dobi”, navode iz organizacije Dobar život.

Iz ove organizacije podsjećaju i na važnost da svako spozna sopstvenu uključenost i u problemu i u rješenju. 

U tu svrhu kreiran je i umjetnički format, “Crnogorska monodrama Sine! Tragedija u tri čina: žensko, život i smrt”, u kojem su u svega sedam minuta i 28 sekundi prikazani transgeneracijski žrtveni status žene i po fazama života objedinjene fraze koje izgovaramo (i slušamo!) svaki dan, te je u pitanju svojevrstan “hladan tuš” prijeko potreban svakome za otrežnjenje. 

Čitaj još:   U SUSRET RAMAZANU: Kako se organizovati tokom svetog mjeseca... (foto)

Kako napominju iz ove organizacije, film Sine! ukazuje na duboko ukorijenjenu mizoginiju s kojom se ovdje žena nosi u svim uzrastima, pa nažalost i prije rođenja. 

Uz dosadašnje pohvale renomiranih evropskih festivala najnovija vijest stiže iz Portugala, gdje će festival animacije Cinanima (takođe Oscar qualifying festival kao što je i Krakow!) kratki animirani film Sine! prikazivati u okviru programa Međunarodna panorama – filmovi za škole, kao dio selekcije ostvarenja koje žiri svrstava u one od najvećeg obrazovnog značaja.

“Ispunjava me tužnim ponosom činjenica da film u Portugalu svrstavaju u obrazovni program. Ne mogu da se ne zapitam šta li ćemo mi u Crnoj Gori naučiti iz njega”, riječi su koautora Gorana Ivanovića.

Film je u Crnoj Gori u septembru imao svečanu promociju u CKZ “Ribnica”, zatim je na inicijativu Opšine Bijelo Polje – Sekreterijata za lokalnu samoupravu – Kancelarija za rodnu ravnopravnost i Centra za kulturu “Vojislav Bulatović – Strunjo” upriličena crnogorska bioskopska premijera, nakon čega je povodom Dana djevojčica (11. oktobra) film prikazan najširem auditorijumu na Javnom servisu RTCG. 

Kratkometražni animirani film Sine! nastao je pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore, farmaceutske kompanije “Farmegra” i nacionalne kompanije “Plantaže 13 jul”, uz koje su se projektu Živjela pridružili NLB Banka i festival “The Univercity”.

“Navršava se 75 godina od “rođenja” ideje o neophodnosti priznavanja ljudskih prava od strane civilizovane države. U našoj nam ne dopuštaju ni da se rodimo. A živimo u zloupotrebi prava i mogućnosti iskorišćene protiv sebe samih u ispunjavanju primitivnih nameta neumoljivih nadasve u posljedicama koje ostavljaju na sveukupno zdravlje i dostojanstvo žene.

Čitaj još:   Miljani Kulić, prijeti diskvalifikacija: U Zadruzi otkriven njen mobilni telefon? (foto i video)

Pozivamo ljude otvorenog srca i uma da zajedno proslavimo mogućnost da u Novoj godini unaprijedimo mentalitet pod čijim pritiskom gubimo svi. Mi nismo moderni primitvci, kćerka nije genetski otpad, roditelji kćerki nisu građani drugog reda. Kćerke su nacionalno blago Crne Gore“, poručila je Nina Đukanović.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more