IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILORAD Popović: Plan andrije Mandića da na popisu SRBI budu većina, da proglase CG srpskom državom, čeka se povoljni međunarodni momenat za aneksiju… (foto)

Opozicione partije nijesu smjele da uđu u parlament. One na taj način daju legitimitet Andriji Mandiću. Ostankom u parlamentu i ulaskom u skupštinske odbore, opozicija je kapitulirala i predaje Crnu Goru velikosrpskoj ideologiji, kaže Milorad Popović, poručujući da je u ovom času jedini način da se koliko-toliko spriječi agresija velikosrba prema Crnoj Gori da se formira jedinstven front

“Andrija Mandić nije doveden na mjesto predsjednika parlamenta da bude spiker, nego da simbolički i faktički potvrdi pobjedu velikosrpske ideologije u Crnoj Gori.

Njihov plan je da na popisu Srbi budu većina, a nakon toga da promijene Ustav u dijelu identitetskih pitanja. I konačno, da proglase Crnu Goru srpskom državom i čekaju povoljni međunarodni momenat za novu aneksiju Crne Gore”, prokomentarisao je za Pobjedu publicista Milorad Popović najavu šefa parlamenta Andrije Mandića da će se, nakon popisa stanovništva, otvoriti u Skupštini dijalog o jeziku.

Mandić je, u intervjuu Novostima, na pitanje mogu li se očekivati ustavne promjene nakon popisa u dijelu jezika i da srpski dobije status službenog, odgovorio da je „i na popisu koji je organizovao bivši režim najveći broj građana govorio srpskim jezikom“.

“Vjerujem da ćemo nakon popisa otvoriti dijalog u Skupštini koji bi mogao dovesti do takvog rješenja. Kao politički predstavnik srpskog naroda, svakako bih se zalagao da natpolovična volja naroda bude odslikana i u najvećem pravnom aktu naše zemlje”, kaže Mandić.

DIO STRATEGIJE SRBIJE

Milorad Popović kaže da je to dio strategije koju je Srbija osmišljavala poslije 2006. godine.

“Ako se sjećate stvaranja Foruma 2010 Miodraga Perovića, koji je zagovarao dva službena jezika, dvije nacionalne zastave i tako dalje. Međutim, poslije 2020. okolnosti su se promijenile u korist velikosrpske politike. Andrija Mandić nije doveden na mjesto predsjednika parlamenta da bude spiker, nego da simbolički i faktički potvrdi pobjedu velikosrpske ideologije u Crnoj Gori”, istakao je Popović.

Kazao je da je „njihov plan da na svaki način prvo Srbi budu većina na popisu koji hoće silom na sramotu da organizuju prije Nove godine, a nakon toga da promijene Ustav u dijelu identitetskih pitanja“.

“I konačno, da proglase Crnu Goru srpskom državom i čekaju povoljni međunardni momenat za novu aneksiju Crne Gore. To je u njihovom planu i na tome rade. Međutim, sa naše strane, mi uglavnom komentarištemo to što se događa. Meni nije uopšte ni iznenađenje, ni interesantno šta govori Andrija Mandić. Dovoljno dugo pratim velikosrpsku politiku prema Crnoj Gori, ali se čudim šta radi crnogorska opozicija”, kazao je Popović.

Čitaj još:   RADU Miloševiću pretresaju stanove, danas na saslušanju u SDT- u...

On je, na pitanje šta bi, po njegovom mišljenju, trebalo da radi opozicija, rekao da opozicione partije nijesu smjele da uđu u parlament.

“Oni daju legitimitet Andriji Mandiću. Ostankom u parlamentu i ulaskom u skupštinske odbore, opozicija je kapitulirala i predaje Crnu Goru velikosrpskoj ideologiji. Slična je stvar i sa intelektualnom scenom. Sve naše reakcije su samo komentarisanje, sa naše strane ne postoji nikakav organizovani otpor”, kazao je Popović, poručujući intelektualcima i suverenističkim strankama da je neophodno organizovano se oduprijeti i kazati crnogorskim građanima i onima van Crne Gore što se radi prema Crnoj Gori.

GUBIMO STATUS NACIJE

“U prvom redu je uništenje crnogorske nacije. Mi faktički gubimo status nacije. Ni na jedno važno mjesto u domenima kulture, prosvjete, bezbjednosti, diplomatije, nemamo nacionalne Crnogorce. U crnogorskom bloku dominira svijest pokornosti, mediokritetstva, bez jasnih definicija o čemu se radi, a kamoli planiranog i ujedinjenog otpora. U ovom času jedini način da se koliko-toliko spriječi agresija velikosrba prema Crnoj Gori jeste da se formira jedan front. Sve te strančice, male i velike zajedno, sa svim ličnim sujetama, to je nastavak razgradnje i rasipanja suverenističkog, prozapadnog i prodemokratskog bloka”, istakao je Popović.

Prema njegovim riječima, opozicija nije smjela da učestvuje u radu parlamenta.

“Na taj način je legitimisala čovjeka koji je prvostepeno osuđen kao jedan od organizatora pokušaja državnog udara koji je trebalo da Crnu Goru uvede u novi građanski rat. Oni su samim tim priznali svoju minornost i na neki način dali za pravo njegovim političkim ciljevima”, poručio je Popović.

Komentarišući odluku opozicije da bojkotuje popis stanovništva ako se ne ispune svi uslovi iz Sporazuma sa Spajićem, Popović je istakao da se „to radi mlako“.

“To smo ih natjerali na sto crnih jada. To se radi bez dovoljno samopouzdanja. Oni ne ulivaju građanima samopouzdanje, oni se bojažljivo ponašaju da se kod ljudi stvara osjećaj opšte nemoći i poraza. Nikad nije bilo lako braniti crnogorsku nezavisnost, ali mi smo u prošlosti imali hrabre ljude koji su imali viziju. Danas, nažalost, u crnogorskom suverenističkom bloku nemamo nijednog visprenog, hrabrog lidera”, dodao je Popović.

Čitaj još:   Milorad Popović: DOK TRAJE BJESOMUČNA BITKA ZA FOTELJE I POZICIJE, CRNOJ GORI PRIJETI GRČKI SCENARIJ

Između Mandića, Milatovića i Bečića podijeljene taktičke uloge

Milorad Popović kaže da su između (Andrije) Mandića, (Jakova) Milatovića i (Alekse) Bečića samo podijeljene taktičke uloge.

“To vidi ko god iole prati političku scenu. Postoje dva bloka i dok god je velikosrpska većina, oni neće dozvoliti da sa suverenističke strane bilo ko čini dio vlasti. Prilikom formiranja sadašnje vlasti, Bečić nije dozvolio da Mehmet Zenka koji je bio dio koalicije „Zajedno“ bude dio većine, upravo zbog toga što su iz Beograda dobili naređenje da mora Mandić i njegova stranka zajedno sa ostalima da imaju čvrstu većinu da bi mogli nesmetano da obavljaju ove strateške poteze. Jer, ovo su stvari strateške prirode. A opozicija, izvan malih taktika, nema skoposti da povuče nijedan potez. Više sam ozlojeđen na sadašnje stanje u suverenističkom bloku nego na ovo što radi velikosrpska opcija, jer za mene to nije iznenađenje”, kazao je Popović.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more