IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BALŠA Knežević: VUČIĆ U SUSRET IZBORIMA- Šešeljev nosač gajbi piva izigrava ”alfa Srbina”… (foto)

Patološki strah od Šešelja i dalje je prisutan kod Vučića, i koliko god izigravao ‘alfa Srbina’, u duši je ostao nosač gajbi piva, kome je osuđeni ratni zločinac i dalje šef.

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, utorak, 12. 12. 2023… 13: 39… BALŠA Knežević: VUČIĆ U SUSRET IZBORIMA- Šešeljev nosač gajbi piva izigrava ”alfa Srbina”… (foto)

Pitanje je da li će dobiti ili izgubiti sklapanjem koalicije sa Šešeljem, jer praveći dil sa njim, Vučić stavlja svoje zapadne pokrovitelje u bezizlaznu situaciju, kada će biti prinuđeni da ‘dignu ruke od njega’. Tu se prije svega misli na Kristofera Hila, Vučićevog velikog podržavaoca…

Piše: Balša Knežević

Psihotični srpski autokrata koji se nakon događaja u Banjskoj, na sjeveru Kosova 24. septembra, javno profilisao kao predvodnik jedinog kriminalno-terorističkg režima u Evropi, Aleksandar Vučić, u neđelju treba da ”odradi” još jedne izbore. Čini se da su izbori već odavno postali svojevrsni hobi srpskog autokrate i najbolje sredstvo koje Vučić i njegov SNS režim koriste da bi kupili vrijeme, i odložili sprovođenje obećanja vezanog za Kosovo, koje su dali partnerima sa Zapada.

Matrica velikosrpskog autokrate je odavno pročitana – što više izbornih ciklusa nakon kojih će se do unedogled odugovlačiti formiranje vlade da bi se što duže izbjegavao bilo kakav konkretni korak kada je u pitanju ispunjavanje preuzetih međunarodnih obaveza vezanih za pritanje Kosova.

Da opravda Vučića i uvijek mu pruži podršku, tu je njegov intimus, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, koji udovoljava svim kapricima srpskog autokrete, nadajući se (čini se uzalud) da će dobiti i formalni potpis na evropski sporazum o Kosovu.

Autokrata nije siguran u pobjedu

Kako je i očekivano, Vučićev SNS, neraskidivo povezan sa kriminalno-terorističkim strukturama, vodi možda i najprljaviju kampanju do sada, iako je to bilo teško zamislivo. Pritisci, ucjene, sigurni glasovi, sendviči, isplate za penzionere, socijalni paketi, kol-centar SNS- a sa spiskovima i podacima građana koje treba isplatiti na ruke, autobusi sa ”rent- a- demonstrantima”… ovo su samo neki od prljavih trikova koje salonski radikali iz Vučićevog SNS- a koriste u susret nedeljnim izborima.


Kristoferu Hilu ne smeta što Vučić izlazi na ko zna koje po redu izbore i to u koaliciji sa ratnim zločincem Šešeljem: Kontroverzni američki diplomata ne treba da očekuje mnogo zauzvrat, makar ne kada je u pitanju Kosovo…

Kako pišu srpski mediji koji nijesu pod kontrolom Vučićevog SNS-a, agresivnost vladajuće stranke prije prijevremenih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, navodi na sumnju kako srpski autokrata nije siguran u pobjedu i da bi šef kriminalno-terorističkog režima možda mogao izgubiti izbore, makar u Beogradu, prvi put nakon više od decenije čvrste vladavine.

Nesigurnost u ostanak na vlasti mnogi vide i u potpuno iznenadnoj najavi lidera Srpske radikalne stranke, haškog osuđenika Vojislava Šešelja da je sa čelnicima SNS-a dogovorio podršku naprednjacima u Beogradu i na lokalnom nivou, iako nijesu dogovorili saradnju na republičkom nivou.

Čitaj još:   BALŠA Knežević: Da li se za Crnu Goru sprema kosovski scenario? (foto)

Iznenadilo je i vraćanje u politički život nekadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, sa kojim se Vučić, baš i kao sa Šešeljem, razišao mnogo godina ranije.

Koalicija sa Šešeljem za konačno distanciranje Zapada?

Vučićeva autokratska vlast čija su okosnica Srpska napredna stranka i njeni kadrovi, dokazala je proteklih godina da funkcioniše po modelu kriminalne organizacije – kako po piramidalnoj hijerarhiji tako i po načinu rada. Ta zlokobna klika koja predstavavlja uzrok regionalne nestabilnosti i garant propasti Srbije, pokazala je koliko joj je bitno zadržavanje vlasti u glavnom gradu Srbije i tim što nije prezala ni od saveza sa partijom ratnog zločinca Šešelja.

Vučićev SNS postigao je dogovor o nastupu sa Šešeljevim radikalima samo na izbornim listama za glavni grad Srbije, ali ne i na listama za parlamentarne i izbore u pokrajini Vojvodina, koji su takođe raspisani za nedjelju, 17. decembra.

Dobro upućeni diplomatski izvori Portala Aktuelno naglašavaju da to što je Vučić napravio koaliciju sa Šešeljem u Beogradu, svakako predstavlja iznenađenje, ali za takav potez ima više objašnjenja.


Stara ekipa ponovo na okupu

”Koalicija sa Šešeljevim SRS-om je najbolja potvrda da Vučiću u Beogradu izmiče tlo pod nogama i ovakvim potezom priznao je da mu treba svaki glas makar i od radikala predvođenih osuđenim ratnim zločincem i dokazanim političkim egzibicionistom Vojislavom Šešeljem”, rekli su naš izvori.

Kako su kazali naši izvori, koalicija sa Šešeljem može da ima i te kako pogubne posljedice po Vučića.

”Pitanje je da li će dobiti ili izgubiti sklapanjem koalicije sa osuđenim ratnim zločincem i istaknutim zastupnikom velikosrpske politike. Jer praveći dil sa Šešeljem, Vučić stavlja svoje zapadne pokrovitelje u bezizlaznu situaciju, kada će biti prinuđeni da ‘dignu ruke od njega’.

Tu se prije svega misli na Kristofera Hila, Vučićevog velikog podržavaoca. Ali čak ni Hil neće moći da i dalje podržava Vučića ako se srpski autokrata vrati punoj saradnji sa Šešeljm”, rekli su naši izvori.

Vučić se vraća korijenima, gaji patološki strah od Šešelja

Kada je u pitanju obnavljanje saradnje sa ratnim zločincem Šešeljem, bez obzira na sve kalkulacije, benefite ili štetu koje bi taj savez mogao da nanese Vučiću, jedno je sasvim jasno – srpski autokrata je pokazao da se vraća korijenima i da ne može da pobjegne od svoje političke ratnohuškačke i velikosrpske suštine.

”Jasno je da Vučićeva koalicija sa Šešeljem faktički pokazuje da se srpski vlastodržac vraća svojim korijenima i zatvara svoj politički krug. Podsvjesno ide na tu koaliciju pokazujući da je za sve godine bavljenja politikom promijenio samo retoriku, ali ne i suštinu. Vučić je dokazao da je bio i ostao isti onaj ratnohuškački političar koji je držao zapaljive govore u Glini i sa skupštinske govornice početkom 90-ih pozivao na ubijanje Muslimana”, rekli su naši izvori.

Čitaj još:   BALŠA Knežević: JAKOV Milatović zavisi od ALEKSANDRA Vučića i milostinje... (foto)

I na kraju treba pomenuti još jedan značajan faktor koji je Vučića primorao na koaliciju sa Šešeljem, a to je, prema riječima naših izvora – strah.

”Vučić se boji Šešelja. Nije tajna da je 2014. bio u panici kad je lider SRS-a došao iz Haga. U regionalnim političkim krugovima znalo se da je Vučić, nakon povratka svog političkog oca u Srbiju, bio u panici. Tada je saradnicima govorio da su Šešelja oslobodili da bi mu oteo stranku…

Tako da je taj patološki strah od Šešelja i dalje prisutan kod Vučića, koliko god izigravao ‘alfa Srbina’. U stvari u duši je ostao nosač gajbi piva, kome je Vojislav Šešelj i dalje šef”, kazali su naši izvori.

Činjenice su neumoljive, a Vučić kao Putinov glavni igrač u poduhvatu destabilizacije Regiona, koaliranjem sa Šešeljem, upotpunio je vraćanje na ”fabrička podešavanja”. Pitanje je samo da li će indolentna zapadna diplomatija, pred kojom je veoma turbulentna izborna godina, konačno odreagovati na pravi način.

izvor aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more