IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Otkriveno da 16 popisivača koriste olovke “piši- briši”! (foto)

Popisna komisija Podgorice utvrdila je na sjednici održanoj 12. decembra da je kod 16 popisivača otkriveno nezakonito postupanje i upotreba takozvane ,,piši-briši“ olovke, pa je jednoglasno odlučeno da se svih šesnaestoro popisivača i jedan instruktor isključe iz popisne kampanje, a Monstatu je naloženo da pokrene prekršajne postupke, saznaje Pobjeda. 

Prema informacijama lista, za sada je nepobitno utvrđeno da su izmjene u odnosu na original nastale kod tri popisivača, da su četiri popisivača koristila olovku „piši-briši“ u takozvanim P2 obrascima na kojima se upisuju informacije o vlasništvu stana i spisku članova domaćinstva, dok je vjerodostojnost unijetih podataka konstatovana kod tri popisivača. 

Državni instruktori Monstata još nijesu završili eksternu kontrolu kod šest popisivača.

Popisna komisija Podgorice, na čijem je čelu Olivera Injac, prva je gradska komisija koja raspolaže dokazima da je jedan broj popisivača – za sada ih je otkriveno 16 od ukupno 726, koji su na spisku u Glavnom gradu – svjesno prekršio ugovore i zakonska pravila metodologije popisa. 

Ali i očigledno smišljenu strategiju prevare, jer teško da su tek tako popisivačima udijeljene ,,specijalne“ olovke, piše list. 

,,PIŠI- BRIŠI“ STRATEGIJA

Prema saznanjima Pobjede, instruktori Monstata su, prije tri dana, tokom redovne kontrole utvrdili korišćenje takozvane ,,piši-briši“ olovke/hemijske.

Riječ je o olovci čiji se trag, kada se izloži blagom izvoru toplote (dovoljno je samo jako osvijetliti baterijskom lampom ili plamen svijeće ili upaljača primaći papiru) automatski – izgubi. Tako se nesavjesnom, prevarantski nastrojenom popisivaču, omogućava da upiše podatke koje želi! I može ih unijeti u popisnu bazu podataka kao da su ,,original“, a da kontrole iz Monstata i ne mogu reagovati.

Očito da je, neko domišljat, dobro razradio šemu prevare, navodi list. 

Jedan dio populacije, procjenjuje se najmanje 10-15 odsto stanovništva, nema takozvanu elektronsku pismenost i praktično i neće posegnuti za provjerom unesenih podataka. Riječ je o starijim domaćinstvima, kao i ljudima koji rijetko koriste kompjutere… 

Stratezi su, sasvim sigurno, računali i na inertnost onih koji bi – zahvaljujući baratanju kompjuterom – mogli lako da provjere kako su upisani. No, inertni zbog najavljenih rigoroznih opozicionih kontrola, možda i neće ponovo tražiti, posredstvom softvera koji će omogućiti ličnu provjeru, da li su ,,pravilno“, odnosno vjerodostojno popisani. 

Čitaj još:   DRUMOVI KRVAVI ZBOG ALKOHOLA I NEISKUSTVA: Za 4 dana poginulo 12 ljudi!!! (foto + video)

Naravno, kopija koja ostaje u porodicama ne može pretrpjeti izmjene, ali pojedinci i porodice mogu otkriti prevaru – tek kada budu javno dostupni podaci koji se, upotrebom šifre sa kupona, mogu provjeriti.

I u tome je suština paklenog plana: igra sa vremenom. Otkrivanje prevare bi se desilo tek kada bi bili saopšteni prvi rezultati popisa u Crnoj Gori, odnosno kada bi već političari mogli da ih tumače onako kako im odgovara, piše Pobjeda. 

TRKA S VREMENOM

Iako je riječ o malom uzorku otkrivenih popisivača koji su kršili zakon o popisu, sada su u Popisnoj komisiji i Monstatu na priličnim mukama.

Potrebno je, prije svega, da instruktori ponovo obiđu sve osobe, domaćinstva koje je 16 popisivača već ,,obradilo“ da bi se obavila dodatna kontrola. Tu se može pojaviti problem – da jedan broj ljudi ne prihvati dodatne kontrole, pa se postavlja pitanje vjerodostojnosti upisanih podataka i nemogućnost izmjena.

Izvori Pobjede ukazuju da unutar Komisije Glavnog grada ,,vlada atmosfera povjerenja“, naglašavaju korektan odnos prema opozicionim predstavnicima i gradonačelnice Injac, kao i zamjenice direktora Monstata Remiković.

U prilog ovoj tvrdnji je i podatak da je odluka o isključivanju 16 popisivača i jednog instruktora donijeta jednoglasno, što navodi na zaključak da strategija ,,piši-briši“ nije osmišljena u odajama vlasti Podgorice.

To, međutim, ne znači da ova otkrivena prevara ne baca neku vrstu sjenke na popisni proces.

IZOLOVANI SLUČAJ ILI… 

Podaci koje Pobjeda objavljuje odnose se samo na opštinu Podgorica i za sada nema informacija da li su slični slučajevi organizovane prevare uočeni i evidentirani u ostalim crnogorskim opštinama.

Naročito u gradovima gdje baš i ne postoji takva saradnja predstavnika vlasti i opozicije kao sada u Podgorici. Preciznije: tamo gdje je vrlo jak uticaj u vlasti kleronacionalističkih partija koje su i do sada u izbornim procesima koristile ,,usluge“ sveštenika Crkve Srbije.

Sjednica parlamentarnog Odbora za sprovođenje popisa je zakazana za danas i bilo bi od značaja da se odgonetne: da li je slučaj ,,piši-briši“ tek izolovani incident ili dio nečije šire akcije koja, za sada, još nije razotkrivena.

Za validnost popisnog rezultata, kao i za stabilnost Crne Gore, potreban je što hitniji odgovor na ovo pitanje.

Popis će potrajati 

Prema podacima Komisije za popis Glavnog grada, na dan 13. decembar, ukupno je popisano – 114.156 stanovnika, 48.368 stanova i 37.938 domaćinstava.

Čitaj još:   KAKO DA NAM FARMERKE UVIJEK BUDU KAO NOVE? (foto i video)

Zanimljivo, instruktori su prijavili da je samo 11 domaćinstava odbilo da im instruktori uđu u stan ili kuću, što znači da je na teritoriji Podgorice, makar do sada, zanemarljiv bojkot popisa.

Prema podacima iz Glavnog grada, 16 popisnih krugova u širem reonu Podgorice, u takozvanim ruralnim područjima, popis još nije počeo. Riječ je o nešto udaljenijim mjestima, kao što su Lijeva Rijeka, Veruša, ali i jedan dio Kuča…

Prema informacijama Pobjede, taj ,,problem“ će se prevazići na taj način što će popisivači, koji obave popis u svom reonu, kasnije popisati i ovih 16 popisnih područja.

To navodi na zaključak da će popis u Podgorici neminovno potrajati i nakon 18. decembra.

Kako saznaje Pobjeda, u nekim drugim opštinama, kao na primjer u Budvi, obavljeno je tek nešto više od 20 odsto stanovništva, stanova i domaćinstava.

Istovremeno, u ruralnim područjima gradova na sjeveru je situacija još gora, pa se prognozira da će popis u Crnoj Gori biti okončan tek negdje oko 24. ili 25. decembra…

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more