IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Monstat: Preliminarni rezultati popisa 25. januara… (foto)

Uprava za statistiku obavještava javnost da su uspješno završene sve aktivnosti vezane za prikupljanje podataka za popis stanovništva, što je ujedno najzahtjevniji i najznačajniji dio cijelog procesa, saopšteno je iz Monstata.

Podsjećaju da je popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine počeo 3. decembra i trajao zaključno sa 28. decembrom 2023. godine, a kako kažu, uspješno je realizovan u procesu u kom je pokazana odgovornost i zrelost društva, svjesnog značaja statističkih podataka države.

“Prikupljeni su ključni podaci o stanovništvu, domaćinstvima, stanovima, ali i drugi važni podaci koji se odnose demografske karakteristike, obrazovanje, na uslove u kojima građani žive, na zaposlenost odnosno nezaposlenost, informacionu pismenost i druge karakteristike stanovništva.

Tokom ovog perioda, popisivači su sa instruktorima i državnim instruktorima intenzivno radili na prikupljanju podataka i zajedno sa građanima doprinijeli realizaciji najveće i najznačajnije statističke akcije u zemlji”, navode iz Monstata.

Čitaj još:   Aleksa Bečić odgovorio Dodiku:"Sam sebe proglasio nepoželjnim..." (foto)

Iz Monstata napominju da građani mogu imati bezrezervno povjerenje u čitav proces, kvalitet i povjerljivost prikupljenih podataka.

“U narednim mjesecima, nakon unosa podataka, zaposleni Uprave za statistiku će sprovesti statističke kontrole, obradu podataka i detaljne analize da bi se pripremili zvanični rezultati popisa, a preliminarne rezultate građani mogu očekivati 25. januara 2024. godine.

Dodatno, Uprava za statistiku će blagovremeno obavijestiti javnost o izradi i upotrebi softvera, aktivnosti kojoj se pristupa sa posebnom pažnjom i odgovornošću, a sve u cilju obezbjeđivanja mogućnosti građanima da provjere vjerodostojnost unešenih podataka. Ovo predstavlja neposredni i najveći mogući nivo kontrole samog procesa”, navode iz Monstata. 

izvor: standard.me

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   SARAJEVO- BiH proslavlja Dan državnosti: Prije 80 godina u Mrkonjić Gradu donesene historijske odluke o obnovi državnosti... (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more