IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽASNO ČETNIČKO ORGIJANJE U VIŠEGRADU: Huligani iz Beograda skandirali ime zločinca Ratka Mladića i priredili vatromet na mostu koji je simbol stradanja Bošnjaka u proteklom vijeku… (foto, video)

Navijači srbijanskog kluba Crvena zvezda protekle su noći u Višegradu, na mostu Mehmed paše Sokolovića na kojem su počinjeni brojni zločini na Bošnjacima, istakli šapku ratnog zločinca Ratka Mladića.

VIŠEGRAD: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 10. 01. 2024… 00: 40… UŽASNO ČETNIČKO ORGIJANJE U VIŠEGRADU: Huligani iz Beograda skandirali ime zločinca Ratka Mladića i priredili vatromet na mostu koji je simbol stradanja Bošnjaka u proteklom vijeku… (foto, video)

Kako javlja portal Istaga, na ovaj način navijači Zvezde su obilježili neustavni dan bh. entiteta RS.

Foto: RTRS

Prema svjedočenju preživjelih i izvještajima UNHCR-u od strane bosanske vlade, sa mosta Mehmed-paše Sokolovića u posljednjem ratu su u rijeku Drinu bacana tijela mnogih bošnjačkih muškaraca, žena i djece koji su ubijeni oko grada i na poznatom mostu Mehmed- paše Sokolovića.

Iz dana u dan, dovoženi su kamioni sa bošnjačkim civilima i od strane srpskih paravojnih snaga odvođeni do mosta i obale, istovarani i nakon udaraca ili pucnjeva bacani u Drinu.

Navijači srbijanskog kluba Crvena zvezda protekle su noći u Višegradu, na mostu Mehmed paše Sokolovića na kojem su počinjeni brojni zločini na Bošnjacima, istakli šapku ratnog zločinca Ratka Mladića.

Identičan obrazac događao se i tokom Drugog svjetskog rata kada su četnici Draže Mihailovića Bošnjake noževima klali Bošnjake na mostu Mehmed-paše Sokolovića i bacali ih u Drinu što predstavlja jednu od najstrašnijih ratnih epizoda u Europi uopće. 

Čitaj još:   Srbi ipak mogu na more bez posebnih uslova: Čeka ih prava turistička atrakcija... (foto i video)

Skandirali su ime ratnog komandanta Vojske RS koji je zbog genocida i drugih zločina osuđen na doživotnu robiju te su slavili uz vatromet.

Kako javlja portal Istaga, na ovaj način navijači Zvezde su obilježili neustavni dan bh. entiteta RS.

Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

9. januar veliki broj bh. građana doživljava kao početak genocida nad Bošnjacima, ratnih zločina i progona Bošnjaka i Hrvata u manjem bh. entitetu.

Tog datuma 1992. godine u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Čitaj još:   MOSTAR: Pljačkali dućan, jedan se lopov sapleo, drugi ga ostavio i pobjegao...

Ustavni sud tadašnje Republike BiH donio je 28. februara 1992. Odluku kojom se poništavaju i spomenuta deklaracija, kao i Ustav Srpske Republike BiH koji je spomenuta skupština donijela.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan.

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more