IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“BURE BARUTA” u Zagrebu: Veliki motiv protiv velikog rivala, bez straha na “setebelo”- ,,Ajkule“ poštuju ,,azure“, ali vide sebe u polufinalu… (foto, video)

Crnogorski vaterpolisti žele da uđu u borbu za medalje na Evropskom prvenstvu – protivnik u četvrtfinalu im je Italija (20.15): Da li neko kalkuliše ili ne – to nas ne zanima – kaže centar “ajkula” Vladan Spaić o tome što su Italijani navodno birali Crnu Goru za protivnika

ZAGREB: Svijet, Sport, vijesti, petak, 12, 01. 2024… 11: 40… “BURE BARUTA” u Zagrebu: Veliki motiv protiv velikog rivala, bez straha na “setebelo”- ,,Ajkule“ poštuju ,,azure“, ali vide sebe u polufinalu… (foto, video)

Vrijeme je za još jedan u nizu okršaja Crne Gore i Italije koji će večeras (20.15 časova) jednu ekipu poslati u borbu za medalju, a drugu u razigravanje od 5. do 8. mjesta.

Vladan Spaić

Crna Gora je izgubila posljednjih pet mečeva od Italije, računajuči i prijateljski 21. decembra prošle godine na ,,Sardinija kupu“.

Posljednji put ,,ajkule“ su u aprilu 2022. godine slavile u Svjetskoj ligi – 9:7. Ukupno su večerašnji četvrtfinalisti Evropskog prvenstva odigrali 42 meča, ,,ajkule“ su uspješnije za pobjedu (20-19). U prosjeku, na mečevima našeg i italijanskog tima ne pada više od 20 golova.

Italija je možda favorit na papiru pred večerašnji meč četvrtfinala Evropskog prvenstva (20.15 h). Crna Gora je u naletu i još od grupne faze podigla je igru u oba pravca.

,,Azuri“ su u grupi neočekivano izgubili od Mađara (10:5) koji su u Zagreb stigli u podmlađenom i izmijenjenom sastavu, ali su u derbiju drugog kola bez problema savladali Grčku 15:8 uz izvanredan učinak Di Some (pet golova), a pratio ga je Ećenike sa tri pogotka.

Na premijeri, tim selektora Kampanje tek se zagrijao u ubjedljivom trijumfu protiv Gruzije – 22:5 (Fondeli i Di Fulvio postigli su po pet golova).

Mnogo se pričalo o porazu Italijana od oslabljene mađarske ekipe, tumačenja su bila različita, kao da su ,,izabrali“ lakšu varijantu – Crnu Goru, a izbjegli Srbiju u meču koji odlučuje o polufinalisti.

Detalji odlučuju

– Mađarska je došla u oslabljenom sastavu, mislio sam da će biti drugačije, ali nije, mada i ne želimo da ulazimo u sve to. Samo se sobom bavimo – kazao je Aljoša Mačić.

Naši vaterpolisti dobro znaju kako igraju Italijani. Ne smiju da nasijedaju na provokacije, grubu igru, a vjerovatno ni na sudijske odluke, jer su arbitri, pokazalo se to mnogo puta do sada, naklonjeni ovom timu.

– Prije svega, vjerujemo u polufinale. Znamo da nas čeka teška utakmica, a četvrtfinale samo po sebi nosi težinu. Oni su dobro fizički spremna ekipa, sa nekoliko iskusnih igrača i individualno su jaki. Ali, mislim da u ovom trenutku možemo da im pariramo i dođemo do polufinala. Odigrali smo pripremnu utakmicu, gdje su nas dobili nakon peteraca, ali ovo je drugačiji ulog i vjerujem u pobjedu – poručio je naš reprezentativac.

Na Sardiniji je domaćin bio bolji, nakon regularnih 5:5. Ali, i u ovom pripremnom meču oba tima su bila oslabljena. Za Vladana Spaića, koji je zbog suspenzije preskočio duel osmine finala sa Njemačkom, nema nikakvih tajni u kakvom god sastavu nastupali.

Del Lungo: Crna Gora je na visokom nivou, igra utakmice visokog intenziteta i moraćemo da budemo oprezni

– Bio je to dobar meč. Oni nijesu bili kompletni, a ni mi. Mada nije moglo puno toga ni da se sakrije. Nema tu puno skrivalica, jednostavno, i na Sardiniji i danas u Zagrebu, igraćemo otvorenih karata i to je to. Čekaće nas sigurno meč do kraja neizvjestan, a detalji će odlučiti pobjednika – poručio je naš centar.

Čitaj još:   NOVI SLUČAJEVI: U Sarajevu je 10 a 11 iz Tuzle, Lukavca i Živinica zaraženih koronom ... (foto i video)

Da ne nasijedaju na provokacije

Sve mečeve u Dubrovniku, u grupnog fazi A divizije, naš tim je maksimalno iskoristio. Napredak je evidentan, a posebno hrabri napadački dio sa igračem više. Uz razbuđene šutere, konstantne centre i odličnog sa gola Petra Tešanovića, ,,ajkule“ bi mogle da se uključe u borbu za medalju. Prije svega i zbog toga što su rasterećeni pritiska oko plasmana na SP u Dohi.

– Maksimalno smo spremni i fokusirani. Krenulo je ono glavno, a mi smo za ovaj dio takmičenja podigli nivo igre. Ovaj meč sa sobom nosi puno toga, prije svega ulazak u borbu za medalju.

Ni naš centar nije želio da u detalje ulazi oko poraza ,,azura“ u posljednjem meču grupne faze.

– Nijesmo iznenađeni, sobom se bavimo, isključivo našim utakmicama i ne razmišljamo o tome da li neko kalkuliše ili ne. U ono što sam siguran je da Crna Gora nikad ne kalkuliše. Igraćemo kao i uvijek, jako i motivisani za pobjedu. To je jedini način za koji znamo jer je ispravan – istakao je Spaić.

O igri Italijana se sve zna. Tajni nema. Od sjaja su do očaja, ali nikada ne odustaju od dugogodišnjeg sistema. Individulaci su produžena ruka uspjeha, ali brza igra, sa puno ritma i kontranapada je glavno oružje koje ih je vodilo do posljednjeg srebrnog odličja na SP u Mađarskoj.

Zanimljivo da na neko od odličja sa prvenstava Evrope čekaju od 2014. godine. I ovaj tim je doživio određene promjene, ali uprkos tome svi igrači sa spiska selektora Kampanje su u ritmu jake domaće lige i evropskih kupova. Kampanja se nije odrekao vaterpolista sa iskustvom, a ni prepoznatljivog stila. Sa puno grubosti i provokacija, ali i dokazanog kvaliteta koji im je 2019. i godinu kasnije donio zlatnu i srebrnu medalju na SP i one najveće – na OI u Londonu i 2016. u Riju (srebro i bronza).

Đuro Radović: Italijani ne mogu da nas iznenade

Ljevoruki Đuro Radović bio je pokretač preokreta u pobjedi ,,ajkula“ protiv domaćina Evropskog prvenstva. Njegovi golovi, kao i još jednog ljevorukog reprezentativca– Alekse Ukropine, su od izuzetne važnosti za sistem selektora Vladimira Gojkovića.

Ne bježe od odgovornosti, a utisak je da bi mogli protiv Italijana da donesu napadačku prevagu, tim prije što je Ukropina i najbolji asistent našeg tima.

Đuro Radović (Foto: MTB-Photo.com)

– Prije svega, primarni cilj je ostvaren – kvalifikovali smo se na SP i u osam najboljih u Evropi – kazao je Radović.

Naš reprezentativac ne vidi kako bi to Italijani mogli da iznenade.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 5. novembar 2018. godine

– Italijani ne mogu da nas iznenade. Odigrali smo pripremni meč na ,,Sardinija kupu“ u malo specifičnim uslovima jer nijesmo bili kompletni ni mi, a ni oni. Izgubili smo nakon peteraca , ali to nije prava slika. Najbitnije je da zaustavimo njihove individualne kvalitete i kontranapad. Ali i od samog starta da uđemo jako i agresivno u meč i bez respekta. Očekujem jak i dobar meč.

Prednost ,,ajkula“ je forma i samopouzdanje nakon velike pobjede nad Hrvatskom.

– Iz utakmice u utakmicu rasli smo kao ekipa. Smatram da smo spremni i, naravno, idemo na pobjedu.

Kampanja hvali Crnu Goru

Alesandro Kampanja se raduje utakmici sa Crnom Gorom. Selektor Italijana smatra da sve što je bilo u grupnoj fazi treba ostaviti iza sebe.

– Sada nas čeka novi turnir sa osam ekipa, četvrtfinale, polufinale i finale. Želimo da dođemo do kraja i da bi smo to uradili moramo da igramo i prije svega da pobjeđujemo. Crna Gora je pokazala dinamičnu igru, u svim aspektima, sa dosta kontranapada, brzine, razmjene lopti i neprekidnog kretanja. Tako da ćemo morati da posvetimo veliku pažnju našoj odbrani, da pokušamo da iskoristimo njihove mane i iskoristimo svoj potencijal. Odbrana mora biti naša jača strana. Jer, kada igramo dobro u odbrani, mirniji smo i u napadu – istakao je selektor ,,azura“.

Del Lungo: Crna Gora je na visokom nivou, igra utakmice visokog intenziteta i moraćemo da budemo oprezni

BROJKA

17 golova primila je naša ekipa sa igračem manje, odbranila se 29 puta, nakon četiri utakmice na EP

BROJKA

22 odbrane upisao je Marko de Lungo, uz visok procenat (57 odsto), na trećem mjestu je Petar Tešanović sa 47 odsto odbrana

Četvrtfinale

15.00– Mađarska– Srbija

16.30– Španija– Rumunija

18.30– Hrvatska– Grčka

20.15– Italija– Crna Gora…

BONUS VIDEO: Crna Gora- Italija 10: 8 (Vaterpolo Evropsko prvenstvo 2020.)

izvor iBalkan.net

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more