IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OTAC NASTRADALE DJEVOJČICE MAIDE, OSJEĆA SE PONIŽEN: “Život mog djeteta vrijedi godinu dana zatvora, to je sramno”… (foto)

Doktorica MELIHA Zahirović Suljić nije se pojavila na izricanju presude, a otac preminule djevojčice najavio je žalbu na prvostepenu presudu, naglašavajući da nije dobijena pravda za njihovo dijete.

TUZLA: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak, 16, 01. 2024… 17: 22… OTAC NASTRADALE DJEVOJČICE MAIDE, OSJEĆA SE PONIŽEN: “Život mog djeteta vrijedi godinu dana zatvora, to je sramno”… (foto)

Općinski sud Tuzla donio je presudu kojom je doktoricu Melihu Zahirović Suljić, specijalisticu infektologije na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, proglasio krivom za smrt petnaestogodišnje djevojčice Maide Džafić.

Sudija Jasmin Junuzović osudio ju je na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 40.000 KM koju je dužna uplatiti roditeljima.

U avgustu 2020. godine, doktorica nije primila Maidu Džafić na bolničko liječenje, što je rezultiralo naglim pogoršanjem zdravstvenog stanja djevojčice, koja je naknadno preminula.

Sudija Junuzović prilikom izricanja presude naglasio je da je doktorica, obavljajući svoju djelatnost, iz nehata primijenila očito neprikladan način liječenja, što je rezultiralo znatnim pogoršanjem zdravstvenog stanja i smrću djevojčice.

Sud je dodatno naveo da je doktorica izrazila saučešće obitelji, no roditelji preminule djevojčice nisu krili nezadovoljstvo visinom kazne.

Roditelji Maide Džafić izrazili su svoje nezadovoljstvo pravdom koja je, prema njihovim riječima, nedovoljno odgovorila na gubitak njihovog djeteta. Otac, Miralem Džafić, istaknuo je da život jednog djeteta ne bi smio vrijediti samo godinu dana zatvora te je nazvao presudu sramotnom za državu i institucije koje je predstavljaju.

Čitaj još:   ŠOK DETALJI IZ ŽIVOTA LJEKARA: UBIO RODITELJE upucao majku i oca zbog vikendice... (foto)

“Ja se osjećam poniženo. Život jednog djeteta da vrijedi godinu dana. To je sramno za ovu državu, sramno za ove ljude koji nas predstavaljaju i koji sjede u institucijama. Je li ih stid izaći na ulicu i pogledati drugu djecu koju bi trebali zaštiti? Za mene ovo nije nikakva satisfakcija. Veoma sramna odluka. Šta njome poručuju? Život jednog djeteta za godinu dana”, rekao je Miralem Džafić, ogorčeni otac.

Njegovo dijete kao da nije ni postojalo, nastavlja.

“Ja ne znam šta nas čeka. I do vas je i do nas je. Ne mogu da razumijem ovaj svijet. Zašto smo sebi dopustili ovo stanje? Nemam riječi”, naglašava otac, prenosi Vijesti.ba.

Sud je kao olakšavajuću okolnost, između ostalog, naveo što je doktorica izrazila porodici saučešće.

Doktorica Zahirović Suljić nije se pojavila na izricanju presude, a otac preminule djevojčice najavio je žalbu na prvostepenu presudu, naglašavajući da nije dobijena pravda za njihovo dijete.

Podršku porodici Džafić pružila je i grupa roditelja koji već godinama traže pravdu za svoju djecu, poput Muriza Memića iz Sarajeva i Davora Dragičevića, koji su također izrazili nezadovoljstvo pravosudnim sustavom.

Presuda, koja se odnosi na nesavjesno liječenje koje je uzrokovalo smrt Maide Džafić, predstavlja prvostepenu odluku, a sve strane imaju pravo na žalbu.

Čitaj još:   BOBAN Batričević: "Ako iskreno se saośeća sa žrtvama Holokausta, ANDRIJA Mandić će se odreći četničkog vojvodstva"... (foto)

Iako je doktorica već penzionirana, osuđena je dužna isplatiti roditeljima 20.000 KM svaki, kao i troškove suđenja, u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude.

IZVOR (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more