IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOK I ALARM: Oko 30.000 osoba u Crnoj Gori ima problema sa alkoholom… (foto)

U borbi protiv najučestalije borbi zavisnosti – alkoholizma Crna Gora se suočava sa brojnim problemima. Prema dostupnim podacima iz raznih istraživanja, procjenjuje da je u Crnoj Gori oko 30.000 osoba pogođeno problemima povezanim sa upotrebom alkohola. Pogrešna uvjerenja o alkoholu su duboko ukorijenjena u društvu, često promovisana unutar porodica gdje djeca od malih nogu stiču utisak da je alkohol prihvatljiv i poželjan, upozorava u razgovoru za CdM psihološkinja Nikolina Radović iz NVO CAZAS.

Ona naglašava da je proces liječenja alkoholizma složen i dugotrajan, te da su u borbi protiv alkoholizma važni edukacija, porodica, institucije, mediji…

Sagovornica CdM naglašava da Crna Gora trenutno nema uspostavljen registar za alkohol niti registar alkoholičara koji bi omogućio precizno praćenje i dokumentovanje broja osoba kojima je potrebno stručno liječenje.

“Nedostatak ovakvog registra, zajedno sa činjenicom da mnogi pojedinci pogođeni upotrebom alkohola ne traže pomoć, otežava dobijanje tačnih podataka o obimu ovog problema. Društvena stigma i tendencija da se problemi sa alkoholom minimiziraju ili tretiraju unutar porodičnog okvira bez traženja profesionalne pomoći dodatno komplikuju situaciju”, upozorava Radović.

Ona kaže da se prema dostupnim podacima iz raznih istraživanja, procjenjuje da je u Crnoj Gori oko 30.000 osoba pogođeno problemima povezanim sa upotrebom alkohola.

“Ovo ne utiče samo na pojedince koji konzumiraju alkohol, već i na njihovo okruženje, uzrokujući širok spektar negativnih socijalnih i ekonomskih posljedica.

Čitaj još:   DOJAVA O BOMBI U KABINETU MILA ĐUKANOVIĆA: Evakuisana zgrada predsjedništva, policija na licu mjesta...

S obzirom na ove izazove, postoji jasna potreba za uspostavljanjem sveobuhvatnih sistema podrške i intervencije koji bi se bavili problematikom alkoholizma, uključujući i razvoj registra alkoholičara kao korak ka boljem razumijevanju i adresiranju ovog javno zdravstvenog pitanja”, smatra ona.

Radović upozorava da se Crna Gora suočava sa značajnim izazovima u kontekstu konzumacije alkohola među svojim stanovništvom, što je potvrđeno podacima Svjetske zdravstvene organizacije koji navode da se u našoj zemlji prosječno po glavi stanovnika konzumira 12,24 litara čistog alkohola godišnje.

Ova cifra pozicionira Crnu Goru na 12. mjesto u svjetskim okvirima po potrošnji alkohola, što ukazuje na značajnu prevalenciju ove prakse. Rdović napominje, da se posebno zabrinjavajući podaci odnose se na mlađu populaciju, gdje više od polovine mladih između 15 i 34 godine izjavljuje da su konzumirali alkohol u prethodnoj godini.

Odgovarajući na pitanje postoji li u Crnoj Gori dovoljno kapaciteta da se društvo bori sa ovom bolešću zavisnosti Radović naglašava da trenutno stanje u Crnoj Gori pokazuje da su kapaciteti za liječenje alkoholizma značajno ograničeni, kako u pogledu prostornih resursa, tako i u pogledu specifičnih programa za žene unutar psihijatrijskih odjeljenja.

Potrebno širenje kapaciteta za liječenja alkoholizma

“Postoji očigledna potreba za proširenjem ovih kapaciteta, što bi trebalo da se djelimično adresira izgradnjom nove Klinike za mentalne bolesti. Ova klinika ima potencijal da značajno doprinese dostupnosti tretmana i rehabilitacije za osobe koje se bore sa alkoholizmom”, kazala je ona.

Čitaj još:   ZIJO JE KRIV ŠTO JE ŽIV! ČETNICI su mu ubili OCA, MAJKU, 6 SESTARA I BRATA (2), sve na njegove oči!

kompletan tekst na http://cdm.me

izvor: cdm.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more