IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BAJRAM- NAMAZ KLANJAN U VIŠE OD 130 DŽAMIJA U CRNOJ GORI… (foto)

Jedan od dva najveća islamska praznika, Ramazanski bajram, koji je počeo jutros, obilježen je klanjanjem bajram- namaza u svim džamijama širom Crne Gore.

Prema informacijama iz Mešihata Islamske zajednice Crne Gore, bajram-namaz se klanjao u više od 130 džamija širom Crne Gore. U Podgorici je bajram-namaz klanjan u Staroj varoši, u Starodoganjskoj džamiji, kao i u džamiji Osmanagića, gdje je održana centralna proslava.

Pravednost kao imperativ

Već od ranih jutarnjih sati, vjernici su pristizali u Osmanagića džamiju, kako bi klanjanjem bajram-namaza dočekali Bajram.

Klanjanje bajram-namaza predvodio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić. On je u bajramskoj hutbi poručio da je beskompromisna pravednost imperativ, jer moć izvire iz pravde, a ne pravda iz moći.

Nasilje je, poručio je Fejzić, uvijek poraz, a pravedan mir uvijek pobjeda i “zato činimo dobro za pravedan mir u svijetu”.

Čitaj još:   Marijana LAKOVIĆ DRAŠKOVIĆ: Rokovi za formiranje nove vlade ističu sjutra, predsjednik stiče mogućnost raspuštanja Skupštine ukazom... (foto, video)

– Neka ovaj Bajram bude praznik pobjede trajnih vrijednosti nad trenutkom prolaznosti, pobjede mira na nasiljem, pravde nad silom. Osjetimo punoću života u Bajramu i podijelimo prazničnu radost i nadu sa svim ljudima– poručio je Fejzić.

Kraj posta

Svim vjernicima islamske vjere je poručio da ne gube nadu.

– Vi ćete pobijediti ako budete pravi vjernici – kazao je Fejzić.

Ramazanski bajram obilježava kraj posta. Takođe, Bajram je prilika da ljudi posjete jedni druge, a posebno se Bajramu raduju najmlađi, koji dok traje Bajram, prikupljaju bombone.

Ramazanski bajram traje tri dana.

izvor: hayat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more