IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AKCIJA U VIŠE GRADOVA BIH: SIPA u okviru predmeta “Pero” uhapsila još 11 lica… (foto)

Pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva “Pero” uhapsili još 11 osoba, potvrdio je portparol SIPA- e…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 20: 07. 20 20…18:50… AKCIJA U VIŠE GRADOVA BIH: SIPA u okviru predmeta “Pero” uhapsila još 11 lica… (foto)

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje isprave. Također, još tri osobe su ispitane u svojstvu osumnjičenih.

Hapšenja su, po nalogu Tužilaštva unsko-sanskog kantona, izvedena u Fojnici,Bosanskom Novom,Zenici,Srebrenici,Bosanskoj Krupi, ali i kao u Travniku, Bužimu i banjoj luci.

– Osobe lišene slobode se trenutno nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona – kazao je Miladinović.

U akciji “Pero” u Bihaću je nedavno uhapšen i savjetnik premijera a u Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića Mirsad Topčagić (A-SDA). On je bivši federalni zastupnik i bivši ministar za pitanje boraca u Vladi USK.

SIPA je tada pretresla prostorije u Vladi USK te izuzela neke predmete.

Podsjećamo, istraga koju zbog lažnih diploma provodi Tužilaštvo KS, inicijalno je obuhvaćala 58 fizičkih i pravnih osoba, ali je proširena na ukupno 72 osobe zbog organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, sve i u krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza.

Pripadnici SIPA-e su 13. novembra prošle godine u akciji “Pero” uhapsili bivšeg delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH i nekadašnjeg generalnog sekretara A-SDA Admira Hadžipašića.

Čitaj još:   Desetine hiljada prisutnih na Velikom mitingu za Palestinu u Istanbulu... (foto, video)

Tada su uhapšene 22 osobe, a deset ih je pritvoreno.

Akcija “Pero” rezultat je višemjesečne istrage Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, čija četiri tužioca su angažirana na ovoj istrazi, rečeno je ranije iz te pravosudne institucije.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. godine do novembra prošle godine na području Federacije BiH (Cazin, Bihać, Tuzla, Zenica, Sarajevo) , ali i dijela Republike Srpske (Istočno Sarajevo) pronalazili osobe i nezakonito im, bez odvijanja nastavnog procesa, dakle samo za novac, pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole, srednje škole do visokoškolskih ustanova.

– Osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma. Tako su stekli višemilionsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali – kazali su tada iz Tužilaštva.

Ovim nezakonitim aktivnostima budžet FBiH je oštećen za blizu 200.000 KM neplaćenog poreza.

Čitaj još:   Brojne NEPRAVILNOSTI: Koliko je prošle godine dodijeljeno POČASNIH državljanstava u CG... (foto)

U međuvremenu je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu kao i sport Unsko-sanskog kantona privremeno zabranilo rad “Visokoj kao i međunarodnoj školi” Cazin i Centru za obrazovanje odraslih “Vita Plus”

Izvor: Faktor

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more