IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PET GODINA OD POKUŠAJA DRŽAVNOG UDARA: Teroristi FETO namjeravali srušiti demokratski poredak u Turskoj… (foto i video)

Pokušaj vojnog udara osujećen je i spriječen nakon što je narod Turske na poziv predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana hrabro izašao na ulice i trgove i branio demokraciju i domovinu od pučista…

ISTANBUL: Svijet, Crna Hronika, vijesti… četvrtak, 15.07.2021… 09: 51… PET GODINA OD POKUŠAJA DRŽAVNOG UDARA: Teroristi FETO pokušali srušiti demokratski poredak u Turskoj… (foto i video)

Nizom prigodnih događaja u Turskoj se danas obilježena peta godišnjica od pokušaja vojnog udara tokom kojeg teroristička organizacija FETO pokušala srušiti demokratski poredak u toj zemlji i to posredstvom terorista koje je prethodno infiltrirala unutar oružanih snaga te zemlje, a koji su na vlastiti narod otvorili vatru iz oružja koje su im narod i država povjerili.

FETO i njegovi članovi infiltrirani u vojsku, policiju i druge institucije su tokom krvavog pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. godine pokazali svoje pravo terorističko lice i namjere te su ubili najmanje 251 osobu.

Pokušaj vojnog udara osujećen je i spriječen nakon što je narod Turske na poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana hrabro izašao na ulice i trgove i branio demokraciju i domovinu od pučista.

Istragom je utvrđeno da je početak pokušaja vojnog udara prvobitno planiran za 3.00 sati 16. jula, ali su teroristi panično napad na ustavni poredak Turske pokrenuli u 20.30 sati 15. jula. Ankara se našla u žiži zbivanja te krvave noći sa 15. na 16. juli 2016. godine.

Teroristi FETO-a su pokušaj vojnog udara vodili iz zračne baze Akinci kod Ankare, a među brojnim zarobljenim oficirima bili su i generalni sekretar ureda turskog predsjednika Fahti Kasirga i tadašnji načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar.

Pučisti su tokom pokušaja državnog udara koristili tenkove, oklopna vozila i oružje turske vojske, a teroristi FETO-a infiltrirani u zračne snage turske vojske te noći su, između ostalih lokacija, bombardirali i zgradu Velike narodne skupštine Republike Turske, Predsjedničku palatu, sjedište policije i Turksata.

Prema podacima koje je analizirao novinar AA, u pokušaju vojnog udara učestvovalo je više od 8.000 terorista infiltriranih unutar vojske, 35 vojnih aviona, tri broda, 37 helikoptera, 74 tenka, 246 oklopnih vozila i blizu 4.000 pušaka i drugih lakih oružja.

Čitaj još:   BRUTALNI OBRAČUN: Potukla se dva gosta jedan dobio šaku u glavu i na mjestu stradao... (foto)

Pokušaj vojnog udara rukovođen iz baze Akinci ostao je upamćen kao tamna noć i mrlja u historiji Republike Turske.

Iako su pučisti niskim letovima aviona iznad gradova, a posebno Ankare i Istanbula, kao i izvoženjem tenkova i oklopnjaka na ulice pokušali izazvati strah i što brže pokoriti Tursku, narod te zemlje je izašao na ulice i trgove i zlatnim slovima u historiji ispisao epski otpor.

– Pokušaj puča počeo ranije od planiranog

Oficir iz Komande kopnenog zrakoplovstva turske vojske je u 16.16 sati 15. jula 2016. godine posjetio sjedište turske Nacionalne obavještajne službe (MIT) i obavijestio nadležne da ima saznanje da teroristi FETO-a infiltrirani unutar turske vojske planiraju uskoro izvesti napad na pratnju i zarobiti šefa MIT-a Hakana Fidana. Službenici MIT-a su o tome obavijestili drugog čovjeka Generalštaba generala Yasara Gulera, a Fidan i jedan njegov zamjenik su uskoro odvojeno stigli u sjedište Generalštaba.

Vidjevši da se nešto dešava u Generalštabu, FETO pučisti su panično reagirali i u 20.30 sati pokrenuli pokušaj vojnog udara, a što je prvobitno planirano za 3.00 sata poslije ponoći.

U trenucima kada je čelnik MIT-a Fidan napustio kompleks Generalštaba, iz zračne baze Akinci autobusom su ka Generalštabu krenula 33 pripadnika Komande specijalnih snaga koji su učestvovali u pokušaju puča.

Tadašnji šef Odjela za strateške poslove Generalštaba Mehmet Disli je u 21.00 sat načelniku Generalštaba Akaru saopćio da je operacija vojnog udara počela i da su pučisti krenuli da zauzmu sve redom. Akar je reagirao na te riječi i kazao da neće podržati pokušaj udara, nakon čega su mu pučisti povezima zatvorili usta i nos, a ruke vezali plastičnim vezicama.

FETO teroristi infiltrirani u uniforme Komande specijalnih snaga su u sjedištu Generalštaba zarobili tadašnjeg komandanta kopnenih snaga Saliha Zekija Colaka, generale Ihsana Uyara i oficira Yunusa Cana. Colakov pratilac Bulent Aydin ubijen je kada se pokušao usprotiviti pučistima.

U tim trenucima avioni su iznad Ankare vršili niska prelijetanja koja su izazivala veliku pometnju u glavnom gradu Turske. Pokušaju puča priključile su se hiljade pučista i iz drugih vojnih baza i kasarni.

Čitaj još:   UPOZORENJA: Balkan bi zbog pandemije mogao biti na IVICI SIROMAŠTVA... (foto i video)

– Tadašnji premijer Turske Yildirim saopćio javnosti vijest o pokušaju vojnog udara

Naoružani vojni avioni i dalje su polijetali iz baze Akinci i niskim preletima iznad grada su probijali zvučni zid kako bi zastrašili narod koji im je u tim trenucima blokirao ulice i trgove širom Turske. Pučisti su u Generalštab helikopterima dopremili i polaznike vojne akademije.

Uslijedio je napad kojeg su pučisti izveli helikopterom na sjedište Turksata u Golbasiju, a s ciljem prekida satelitskog emitiranja iz Turske. Ubijena su dva službenika Turksata.

U 00.56 i 01.08 sati uslijedila su nova bombardirana Direkcije turske policije. Dvije osobe su ubijene, a 39 je ranjeno. Pučisti su tenkovima došli pred sjedište policije i ubili još osam građana koji su se protivili pučističkom napadu.

izvor agencije aa

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more