IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

URNEBES U NJEMAČKOJ: Penzioneru kazna ČETVRT MILIONA eura, TENK držao u PODRUMU! (foto i video)

Penzioner je jednom prilikom koristio tenk za čišćenje snijega na svom imanju…

BERLIN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti… srijeda, 11.08. 2021… 08: 44…  URNEBES U NJEMAČKOJ: Penzioneru kazna ČETVRT MILIONA eura, TENK držao u PODRUMU! (foto i video)

Suđenje njemačkom penzioner kod kojeg je policija pronašla artiljeriju Drugog svjetskog rata privedeno je kraju. 84- godišnjem muškarcu izrečena je uslovna zatvorska kazna od 14 mjeseca i novčana kazna od 250.000 eura.

Naime, njemačke vlasti su 2015. godine u podrumu penzionera pronašle Panther tenk iz Drugog svjetskog rata, protivzračno oružje, torpedo, mnoštvo nacističkih memorabilija i ostalo… Njemačkoj vojsci bilo je potrebno čak 9 sati da uklone tenk iz podruma.

Cilj suđenja bilo je utvrditi postoji li osnova za osudu Nijemca zbog kršenja njemačkog Zakona o kontroli ratnog oružja. Njegov advokat tvrdio je kako je riječ o muzejskim predmetima, a ne ratnom oružju.

Čitaj još:   Draganu Bursaću prijećeno tokom boravka u Crnoj Gori: Nisi zaslužio da živiš, Mrak luta ulicama Budve... (foto)

Međutim, iako je mnogo od njegove kolekcije bilo ‘izvan pogona’, nešto je još uvijek bilo u funkciji, a doznaje se kako je penzioner koristio tenk jednom prilikom za čišćenje snijega na svom imanju.

Lokalnim vlastima za zbirku je javljeno od strane kolega u Berlinu, koji su kući istraživali zbog ukradene nacističke umjetnosti.

Osim novčane kazne i uslovne kazne zatvora, 84- godišnjak je dužan u narednih dvije godine prodati ili donirati svoj tenk. Advokat obrane naveo je kako je muzej u SAD- u zainteresiran za tenk.

izvor Jutarnji list.hr

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more