IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČEDOMIR Jovanović: Sramo je da su vlast i opozicija u Srbiji protiv CRNE GORE… (foto i video)

Demokratske snage u Srbiji moraju da reaguju na stvaranje srpskog sveta u regionu…

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, vijesti… utorak, 7.09.2021… 18: 39… ČEDOMIR Jovanović: Sramo je da su vlast i opozicija u Srbiji protiv CRNE GORE… (foto i video)

Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije, javno je se oglasio na dešavanja u regionu u Crnoj Gori i u Srbiji…

Demokratske snage u Srbiji moraju da reaguju na stvaranje srpskog sveta u regionu

Sve što se događalo u Crnoj Gori poslednjih dana ogolelo je situaciju na Balkanu, bez obzira na sve pokušaje zamagljivanja istine. A to je da na Balkanu nije završeno ništa nakon ratova devedesetih, da stojimo na istim pozicijama i da se i dalje gledamo preko nišana. Ništa kao ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju ne govori jasnije da proces pomirenja i suočavanje sa godinama rata nije ni počeo, a kamoli da je završen.

Na Cetinju je zloupotrebljena Srpska pravoslavna crkva u političkom obračunu između evropske, građanske Crne Gore i onih koji nikada nisu priznali njenu nezavisnost. Međutim, najveći krivac u toj političkoj igri upravo je crkva koja je pristala na tu političku igru i svesno učestvovala u realizaciji produbljivanja krize u Crnoj Gori, insistiranjem da se verski obred obavi na Cetinju.

Moramo imati u vidu da je uloga Srbije u ovom događaju potpuno promenila sliku o nama, kako u regionu, tako i u Evropi, posebno imajući u vidu da smo se otvoreno stavili na jednu stranu u tom političkom sukobu, kao i da su srpski ministri učestvovali u pomenutim događajima i da to zvaničnici u našoj zemlji nazivaju odbranom „srpskog sveta“.

Čitaj još:   PROMOVIRAN ''ALMANAH NOVOPAZARSKOG SPORTA 2021''- Publikacija ili Svjedočanstvo o godini života na sportskim terenima... (foto)

Niko nema pravo da okreće glavu pred prepoznatljivim rukopisom stvaranja Velike Srbije. Znamo da idu popovi, pa topovi i paravojne formacije i znamo kuda to vodi.

Upravo zato je obaveza svih demokratskih snaga u Srbiji da reaguju na ono što se trenutno događa u regionu. Potpuno je jasno da nije reč o ostvarivanju verskih sloboda, već o napadu na evropsku Crnu Goru, koja i članica NATO saveza.

Velika je sramota što su i vlast i opozicija u Srbiji složne u „odbrani nacionalnih interesa“ u Crnoj Gori. Istina je potpuno drugačija. U Crnoj Gori se narušava mir u celom regionu, a posledice toga ćemo osetiti i u Srbiji. Dakle, najveći interes Srbije je da se sačuva mir, a ne da se produbljuju podele.

To što samo LSV i LDP reaguju nije znak naših slabosti, već slabosti društva u Srbiji da raskrsrti sa politikama iz devedesetih godina koje su nas toliko puta koštale, a kojih uporno ne želimo da se odreknemo.

Devetnaesti vek, koji se nameće u Crnoj Gori kao model države, u 21. veku ne može biti dobar i još manje podržan od strane većine u Srbiji, jer ćemo i sami vrlo brzo krenuti u tom pravcu. Zato sad moramo da reagujemo, zbog mira i razumevanja sa regionom. To je sada jedina obaveza Srbije.

Čitaj još:   General uputio prijetnju koja ledi krv u žilama: „Ako ne bude drugog načina- napast ćemo...“ (foto i video)

izvor Kodex.me

ČEDA TVRDI DA DODIK BULAZNI: “DOLAZAK U POTOČARE ZA MENE JE EMOTIVNIJI NEGO NA GROBLJE GDJE SU MI RODITELJI…

Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalnodemokratske partije Srbije, i ove godine je Read more

ČEDO Jovanović: “Vjerice, napusti skupštinsku klupu”…

Predsjednik LDP Čedomir Jovanović je ocjenio da je Radeta anticivilizacijskim Read more