IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZDRAVKO ČOLIĆ SVE ZNA: Pjesmu je posvetio djevojci koja se ubila bježeći od monstruma? (foto, video)

Davne 1974 Jugoslavijom odjeknula stravična vijest: djevojka od 18. godina je izvršila samoubistvo dok pokušava pobjeći od monstuma, malo ljudi zna da je Zdravko Čolić posvetio jedan od najvećih svojih hitova…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 14.12. 2021… 00: 32…  ZDRAVKO ČOLIĆ SVE ZNA: Pjesmu je posvetio djevojci koja se ubila bježeći od monstruma? (foto, video)

Milica Kostić je tada bila učenica Srednje medicinske škole. Tog kobnog 2. septembra mladić kojeg nije poznavala odveo ju je u stan i naredio joj da skine odjeću, što je ona odbila. Plakala je i molila ga da je pusti.

Međutim, ubrzo su mu se pridružila još četverica istomišljenika, koji su je također željeli silovati. U namjeri da sačuva svoju čast skočila je s 11. sprata nebodera koji se zvao Rubinova kula.

Teško je povrijeđena, a preminula je ubrzo nakon što je odvezena u bolnicu.

Stanovnici su organizovali proteste i zahtijevali od nadležnih da se zločinci što prije procesuiraju. To je i učinjeno. Miroslav Mađarac, Tomislav Nikolić, Zvonko Ivanović, Slavoljub Trifunović i tada maloljetni S. V. osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne. Slučaj Milice Kostić bio je povod da se u društvu počne više govoriti o pravima žena.

Čitaj još:   VIC DANA Ciganki umro muž, Kum odmah pritrčao...

Velizar Šofranc napisao je tekst pjesme “Ona spava”…

Muziku je komponovao legendarni Kornelije Bata Kovač. Zdravko Čolić je spomenuti singl odlučio posvetiti ovoj divnoj djevojci koja je bila žrtva najgnusnijeg zločina. Prvi put je izveo u novembru 1974. godine na Hit paradi i odnio pobjedu.

“Nikad više snene oči,

Nikad više crne kose,

Nikad više noge bose što je nose,

Što je nose

Neće vidjet’ smiraj dana

Ona spava, ona spava”

izvor Nova.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more