IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DESERT koji se topi u ustima: STAMBOLSKE SUZE IZ DŽENETA… (foto, video

Poslastica neobičnog naziva- Anđeoske suze ali i Suze iz dženeta kako ga nazivaju u turskim kuharima… Ali bilo kako bilo, ovaj desertt nikog ne ostavlja ravnodišnim i jedan je od najljepših i najsočnijih kolača sa sirom.

POTREBNI SASTOJCI: kora za pitu- šolja od 250 ml., 1 puna šolja do vrha brašna, 1 jaje, 1 kašičica praška prašak za pecivo, 80 gr. maslaca ili margarina. 8 kašika šečera

ZA NADJEV POTREBNO: 500 gr. svjećeg sira (nije bitno da li je grudvast ili pasiran), 3/4 šolje šečera, 3 žumanjca, 1 kašika griza, 100 gr. kiselog vrhnja, 1 vanilin šečer

ZA ŠLAG POTREBNO: 4 bjelanca (1 žumanjak vam ostane viška), 100 gr. šečera u prahu, 2 kašike vode na sobnoj temperaturi (mlaka)

Od sastojaka za tijesto zamjesite prhko tijesto, lijepo ga izmijesite da postane glatko, ovijte u plastičnu foliju i stavite na 30 min u frižider.

Pečnicu sagrejte na 180 stepeni, upotrijebite model za tortu koji ima prečnik 23 cm. Izrežite od papira za pečenje veči krug od modela.
Kad je tijesto spremno, promijesite ga među rukama i stavite ga na papir na sredinu i rukama ili valjarem razvucite da bude veći od dna jer mora da stoji u nekoj visini i na zidove modela za da vam nadjev ne isteče.

Čitaj još:   LUDILO OD VREMENA: Treba se spremiti, biće tu svega što nas čeka posebna je to priča... (foto + video)

Sastojke za nadjev stavite u multi praktik i sve zajedno izmiksajte da dobijete glatku smjesu. Izlijte ovu smjesu na tijesto, poravnajte ga i pecite 35 min.

Pet minuta pred kraj pečenja izmiksajte bjelanca u čvrsti snijeg, dodajite postepeno šečer i 2 kašike vode dok ne postane čvrsto i kad ga okrenete na glavu da vam ne padne.

Izvadite pitu i špatulom ili kašikom rasporedite snijeg odozgo i lijepo poravnajte.Pecite još 12 minuta (držite se tačno minutaže ako želite da se pokažu anđeoske suze na površini kolača).Snijeg mora da dobije svijetlo kremastu boju kao na slici.

Izvadite pitu (kolač) i ostavite da se ohladi u neki hladniji hodnik ili prostoriju. Pred kraj, kad je pita mlaka, prebacite je u frižider i ohladite je do kraja .

U toku hlađenja se naprave na površini kapljice u vidu suza, zato se ovaj kolač tako zove)

izvor: iBalkan.net / agencije

Čitaj još:   Podgorica: NA PROSLAVI NOVE VLADE BEZ CRNOGORSKE ZASTAVE A VIORILA SE SRPSKA TROBOJKA (video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more