IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

REPORTAŽA S PRVE LINIJE: “Ako padne Harkiv, pala je i Ukrajina” (foto, video)

Sa suvozačkog sjedala poručnik Hromadskij kaže: “Ponekad koriste ovu taktiku, prvo podignu bijelu zastavu iznad svoje opreme, a zatim se približe našim položajima. Kad dođemo pokupiti ratne zarobljenike, oni otvaraju vatru na naše jedinice.” 

HARKIV: Svijet, Crna Hronika, Vijesti, petak, 11. 03. 2022… 00: 32… REPORTAŽA S PRVE LINIJE: “Ako padne Harkiv, pala je i Ukrajina” (foto, video)

U prvim danima danima invazije Harkiv u istočnoj Ukrajini suprotstavio se ruskoj oklopnoj koloni. Nakon toga trpio je noćne ruske zračne napade i granatiranje, uz desetke ubijenih i stotine ozlijeđenih civila. BBC-jev reporter Quentin Sommerville i snimatelj Darren Conway proveli su sedam dana s ukrajinskim snagama koje su se borile da zaustave daljnje rusko napredovanje.

Prva žrtva rata je vrijeme. Pitajte mladog vojnika na frontu kada se napad dogodio ili staricu u bolničkom krevetu kada joj je granatiran dom i oni vas zbunjeno pogledaju. Je li to bilo prije 24 sata ili 48 sati? Svi su dani postali kao jedan, odgovaraju.

Noćno granatiranje ne prestaje

U Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, vrijeme je elastično. Blizu je granice s Rusijom i noćno granatiranje ruskog topništva i borbenih aviona ne prestaje. Prošle dvije sedmice činile  su se kao vječnost, pa ipak mir se pamti kao da je bio jučer.

U smrznutom krajoliku na sjeveroistočnom rubu grada 21-godišnji poručnik Jevhen Hromadskij stoji raširenih ruku. U blizini su iskopani rovovi. “Odlazni”, kaže on, podižući desnu ruku kako bi popratio salvu sa svojih položaja. “Dolazni”, kaže Hromadskij i podiže lijevu ruku. S njihovih položaja udaljenih 900 metara preko snijegom prekrivenih polja dolazi zvuk ruskih granata.

Granatiranje se nastavlja preciznošću sata na rubu ovog bombardiranog sela. “Dolazni, odlazni, dolazni, odlazni”, poručnik Hromadskij pokazuje rukama svaku sljedeću salvu.

Upoznali smo se tek danas poslijepodne, nastavlja BBC-jev reporter, ali već sam saznao da je prošle sedmice njegov otac Oleg poginuo braneći grad. Poručnik Hromadskij je sedma generacija vojnika u njegovoj porodici. Planira i osmi naraštaj, u slobodnoj Ukrajini.

alt

“Izlaze i bježe”

Dosadašnju borbu opisuje ovako: “Diverzantske grupe ispituju naše linije, imamo direktne tenkovske borbe. Prvo ispaljuju minobacačke granate, a onda njihovi tenkovi pucaju na naše položaje.”

Krećemo se duž linije fronta od položaja do položaja. Unutar njegovog oklopnog vozila, kapa ruske vojske – trofej prvog zarobljavanja – visi sa stropa, a on nastavlja: “Uzvraćamo protutenkovskim vođenim projektilima i uobičajenim oružjem manjeg kalibra. Izlaze i bježe, uvijek je puno ljudi.”

Čitaj još:   U IBRINOJ KUĆI ZBOG DUHOVA NIKO NIJE ZASPAO 50 GODINA! Žene masno plaćaju da ovde provedu noć: Tvrde da im se OVO PRIVIĐA (foto, video)

Unutar vozila nalaze se osvježivači zraka Mexican Day of the Dead. Nasmiješene lubanje vise sa svakog ugla dok skačemo po izrovanoj zemljanoj cesti. Na tlu leže raketni bacači granata.

Sa suvozačkog sjedala poručnik Hromadskij kaže: “Ponekad koriste ovu taktiku, prvo podignu bijelu zastavu iznad svoje opreme, a zatim se približe našim položajima. Kad dođemo pokupiti ratne zarobljenike, oni otvaraju vatru na naše jedinice.” 

Američko i švedsko oružje

Ovaj položaj u ponedjeljak su napala dva ruska tenka i oklopno vozilo. “Ne brinite, dobro smo branjeni”, kaže dok pokazuje na gomilu američkih vođenih protutenkovskih projektila Javelin. “Lockheed Martin, Texas”, piše na njihovom kućištu. U blizini je hrpa projektila lakog protutenkovskog oružja nove generacije (NLAW). “Eliminira čak i najnaprednije tenkove”, obećava njegov proizvođač, švedski Saab, na svojoj web stranici.

Jako je hladno i dva psića se igraju oko nogu poručnika Hromadskog. Na nogama ima bijele Puma tenisice: “Ovdje morate biti brzi.”

Ukrajinci improviziraju u ovom ratu. Njihova vlada kritizirana je zbog loše pripremljenosti, a sada se žuri dovesti ljudstvo na front. Redovna vojska se spaja sa snagama civilne odbrane. Na transportnoj tački na istočnom rubu grada, nastavlja BBC-jev reporter, gledam kako stižu autobusi sa stotinama svježe opremljenih vojnika. “Gdje mi je pancirni prsluk?” pita jedan. “Dobit ćeš ga tamo naprijed”, viče jedan časnik, a nekoliko trenutaka kasnije odlaze.

“Rusi se bore kao glupe životinje”

Neki će se pridružiti jedinici poručnika Hromadskog i raditi zajedno s liječnikom koji se zove Reaper. “Čuli ste za mračnog kosca, zar ne?” pita Reaper. On također zapovijeda ovom odbrambenom linijom na rubu sela. Mnoge kuće uništene su ili oštećene ruskim granatiranjem.

Na pitanje kako se Rusi bore, Reaper odgovara: “Bore se kao glupe životinje. Bore se kao da je 1941. godine, nema manevriranja, samo dođu na front i to je sve. Imaju puno ljudi, puno tenkova, puno vozila, ali mi se borimo za svoju zemlju i štitimo naše obitelji. Nije važno kako se oni bore jer mi se borimo kao lavovi i oni neće pobijediti.”

Tamo iza u kafiću je poljska kuhinja. Vojni kuhar je umirujuće golem s pletenim šeširom na glavi. Nudi zdjele vrućeg boršča. “Uz to uzmite kiselo vrhnje”, insistira kuhar. Tu su hrpe kolača i keksa koje za vojnike proizvode lokalne tvornice.

Čitaj još:   LONDON: Igrači Lestera plakali, čeka se potvrda o smrti vlasnika kluba...

BBC-jev reporter sjeo je pored 30-godišnjeg zapovjednika brigade Serheja: “Vidimo neprijatelja, ubijamo neprijatelja, nema razgovora, to je to.” Želi znati odakle su novinari, a kad je to saznao, pita je li istina da su se britanski dobrovoljci došli boriti za Ukrajinu. “Koju si nam letjelicu poslao”, kaže dok završava svoju porciju boršča.

“Ako Harkiv padne, past će i cijela Ukrajina”

No, na istoku i jugu Ukrajine Rusi su napredovali. Ruska vojska naišla je na odlučniji otpor nego što je očekivala, ali gradovi i dalje padaju. I uza svu njihovu frontalnu hrabrost, postoji spoznaja da njihove sposobnosti na terenu neće biti dovoljne. Svi govore da im treba protuzračna obrana, zona zabrane leta.

BBC-jev novinar dalje piše kako ulazi u drugo oklopno vozilo koje je prije dvije sedmice preuzimalo gotovinu u gradskim bankama. I to je sada uloženo u ratne napore. Dok se voze kroz grad, prolazeći širokim avenijama i pored lijepih zgrada, stižu do stambenog naselja iz sovjetskog doba. I tamo susreću Eugenea, pravog Vikinga, punog tetovaža i narandžaste brade, prenosi Index.hr.

Nastavak reportaže čitajte ovdje.

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more