IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RANKO Đonović: DRITAN Abazović došao da državu zaključa i ide kući, vakat je da se uspavano crnogorsko društvo probudi…

Politička trgovina koju današnja vlast uvodi na velika vrata podsjeća na trgovinu koja se odvija na buvljaku, gdje se uz kupljenu robu besplatno dobijete i buve, pa ćemo morati da se trijebimo duže vremena, poručuje sagovornik Analitike

„Već dvije godine u Crnoj Gori dominantno se vodi politička debata i raspravlja o posljedicama, a vrlo rijetko o uzrocima. Ne budemo li se bavili uzrocima, posljedice ćemo vječno otklanjati“, poručio je u razgovoru za Portal Analitika politički analitičar Ranko Đonović.

Komentarišući aktuelnu društveno-političku krizu i institucionalnu blokadu koju Crna Gora živi već duže vrijeme, naš sagovornik podsjeća da dobro smišljena „nacionalno šovinistička kampanja“ kreće iz Beograda i Moskve, a seže vjekovima unazad.

„Crnu Goru su 90- ih godina, prethodno prevareni, najmanje je podržavalo dvije trećine građana u njenoj retrogradnoj politici koju možemo definisati kao anticrnogorsku u nacionalnom i državnom smislu. Danas je to manje od jedne trećine, no i dalje ove snage drže vlast i zakonodavnu i izvršnu, a dobrano preuzimaju sudsku“, ističe Đonović.

Današnja vlast priprema nestanak CG

Prema njegovim riječima, govoriti o rehabilitaciji dijaloga među parlamentarnim partijama bilo bi pogrešno iz, kako kaže, jednostavnog razloga– dijaloga od 30. avgusta 2020. nije ni bilo. Ali zato je, dodaje, „posrnula gospođa ucjena vrlo napredovala, pa i sada uspješno djeluje“. 

„Današnja vlast blokira sve institucije sistema pa nam je tako urušeno sudstvo, urnisana ekonomija, zaduženja države idu ka dužničkom ropstvu, pa nije teško prepoznati osnovni i jedini politički cilj ove vlasti. To je nestanak države Crne Gore i njeno pripajanje državi Srbiji“, kategoričan je Đonović.

Dodaje i da bi aktuelna vlast bira sudije Ustavnog suda po svojoj mjeri i političkoj pripadnosti, ali i zatvara koliko-toliko preostala uspješna preduzeća.

„Na taj način Crnu Goru, za koju možemo reći da je već na koljena, spremaju za sahranu. Dakle, ništa nam ne radi izuzev našeg, a tuđeg Dritana, a što on više radi to nanosi više štete Crnoj Gori. Zato možemo reći da je krajnji momenat da se uspavano crnogorsko društvo probudi i da građani Crne Gore svih nacionalnosti i vjera ustanu i kažu: Dosta Dritane i dosta Dritanovci“, poručuje Đonović.

Dritanu i Dritanovcima popravke nema 

Stava je i da bi usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku, kojim se suspenduje Ustav, bilo apsurd nad apsurdima.

Čitaj još:   PANDEMIJA U EX- YU: Broj zaraženih premašio 7.000, umrlo više od 200 ljudi...(mapa)

„Stara/nova crnogorska vlast nastavlja da insistira na izmjenama Zakona o predsjedniku bez obzira što su relevantne međunarodne adrese upozorile da to nije u skladu sa Ustavom. Međunarodni faktori i Venecijanska komisija će i dalje nastaviti da saopštavaju takve i slične stavove, no naša današnja vlast neće uvažiti stavove tih organizacija pod izgovorom da ne dozvoljavaju da im se neko sa strane miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, dok će revnosno, a da im glasa ne možemo čuti na čelu sa Dritanom, nastaviti da izvršavaju sve naloge Beograda i Moskve“, ukazuje Đonović.

Kako ističe naš sagovornik, sadašnja „parlamentarna većina“ smatra da je mjera onoga što jeste Crna Gora, iako je podržava manje od deset odsto poslanika.

„Dritan i par njegovih sljedbenika mogu biti mjera, ali onoga što ne treba da radi Crna Gora. Za njih je DF primjer čojstva i poštenja, jer ono što kažu oni i rade. Vjerujem da će se, kad shvate da ne znaju šta rade, popraviti. Dritanu i Dritanovcima popravke nema, oni su fabrički podešeni na takvo ponašanje i mogu biti samo gori i gori“, smatra Đonović.

Tek ćemo ispaštati pogrešne političke poteze

Iščekujući stav Venecijanske komisije po pitanju izmjena Zakona o predsjedniku interesovalo nas je da li naš sagovornik smatra da će svi poslanici prihvatiti to mišljenje i šta ako parlamentarna većina ne uvaži stav VK. 

Đonović ističe da su današnji poslanici opozicije i do sada slušali savjete međunarodnog faktora, odnosno Venecijanske komisije, pa vjeruje da će tako biti i u ovom slučaju te da smo zbog toga bili na korak do EU.

„Zbog stavova i ponašanja današnje pozicije taj korak produžio se u kilometarski korak i zato smo toliko i daleko od EU. Tek treba da ispaštamo njihove pogrešne političke poteze i neću pogriješiti ako kažem – neka nam je Bog upomoć“, smatra Đonović.

Prema njegovim riječima, suština podjela u Crnoj Gori nije podjela na staru i novu vlast, na poštenu i nepoštenu vlast, već je prva podjela koju naša zemlja mora da eliminiše, kako kaže, podjela između onih koji brane državu i onih koji je prodaju.

Čitaj još:   Vučić iz BEOGRADA- izdao naredbu Vojsci Srbije... (foto, video)

„Ovi drugi moraju biti politički poraženi do mjere neprepoznatljivosti. Naravno, demokratski i razumom što neće biti lako, jer oni ovo prvo ne znaju šta je a drugoga nemaju dovoljno. Oni po onome što rade i pričaju, po datumima koje slave i ličnostima koje smatraju svojim junacima podsjećaju, na parlamentarce sramne Podgoričke skupštine i očigledno će im trebati još malo vremena da to razumiju“, smatra Đonović.

Politička trgovina koju današnja vlast uvodi na velika vrata podsjeća, kako kaže, na trgovinu koja se odvija na buvljaku „gdje se uz kupljenu robu besplatno dobijete i buve, pa ćemo morati da se trijebimo duže vremena“.

„Glavni šef tih dešavanja, miks anarhije i diktature u Crnoj Gori je Dritan Abazović“, kaže naš sagovornik.

U Šavniku izborni cirkus a ne ciklus

Komentarišući izborni proces u Šavniku, koji ulazi u osmu nedjelju bez naznaka da će uskoro biti okončan, Đonović ističe da je riječ o izbornom cirkusu a ne ciklusu.

Autor: Jovana Vuković

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more