IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Postojeća situacija zahtijeva dijalog svih političkih subjekata…

Apelujemo na hitno izglasavanje sudija Ustavnog suda i skraćenje mandata Skupštini, kako bi se omogućili i formalni uslovi za održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u jednom danu, čime će se obezbijediti da sve grane vlasti konačno profunkcionišu u punom legalitetu i legitimitetu– poručili su iz „Evrope sad“

Postojeća krizna situacija koja ugrožava put Crne Gore u Evropsku uniju hitno zahtijeva dijalog svih političkih subjekata. Taj dijalog podrazumijeva dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda i zakazivanje vanrednih parlamentarnih izbora, kazala je Pobjedi poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković.

– Dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda ne podrazumijeva prihvatanje nametnutih rješenja jer bi to značilo, kao i prethodnog puta, da je u pitanju monolog vladajuće većine (fingirani dijalog) – pojasnila je Vuksanović-Stanković.

DEBLOKADA

Izbor sudija Ustavnog suda, dodala je, deblokirao bi instituciju i time otvorio vrata za održavanje hitnih vanrednih parlamentarnih izbora.

– Deblokada institucija je preduslov za nastavak pregovora u procesu EU integracija na što upućuju jasne izjave i naših evropskih partnera.

Postavlja se pitanje koliki je interes i stvarna namjera parlamentarne većine da se povede dijalog, ako smo u posljednje dvije i po godine svjedoci urušavanja institucija kroz gaženje Ustava i zakona upravo od ove iste parlamentarne većine i, što je još opasnije i gore, od strane premijera Abazovića koji je na čelu smijenjene Vlade do predsjednice parlamenta, gospođe Đurović koja beskrupulozno stavlja na dnevni red neustavna zakonska rješenja i učestvuje u njihovom donošenju– istakla je Vuksanović- Stanković.

Ipak, sagovornica Pobjede je kazala da takvo ponašanje ne čudi i podsjetila na, kako kaže, sramnu i licemjernu ekskurziju smijenjenih ministara Aleksandra Damjanovića i Marka Kovača na proslavu neustavnog „dana Republike Srpske“.

– Diplomatski skandal u izvedbi Dritana Abazovića koji urušava odnos Crne Gore i nama prijateljske Bosne i Hercegovine, a čiji su politički pajaci, Dritanovi smijenjeni ministri koji neće da shvate da Republika Srpska nije i nikada neće biti država, na što podsjećaju žrtve genocida u Srebrenici, koje istorija nikad neće ni oprostiti, ni zaboraviti. Ali, tako je to kad se Vladom i parlamentarnom većinom upravlja i diriguje iz Beograda– ukazala je Vuksanović-Stanković.

Čitaj još:   POTPUNI PREOKRET UZ PORAST OBLAČNOSTI: Kada će opet padati snijeg i šta nas očekuje u narednih nekoliko dana... (foto)

Očekivano je, kaže, i to što se politički subjekti „stare“ većine nijesu uspjeli dogovoriti oko izbora nove vlade.

– I ranije sam znala da se neće dogovoriti. Jer kod rogova u vreći dogovora ne može biti, da ne govorimo o političkom Iznogudu koji uživa u ulozi koja ga je, nažalost, zapala – kazala je Vuksanović-Stanković.

Podsjetila je i da SDP uvijek poziva na dijalog svih koji misle dobro Crnoj Gori i žele njen put u EU.

– Čeka nas i izbor vrhovnog državnog tužioca i kompletiranje Sudskog savjeta. Vremena nema za gubljenje, časa ne smijemo časati, jer nemamo pravo zbog Crne Gore i budućnosti naše đece – poručila je.

Na hitne izbore juče su pozvali i poslanici Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević i Predrag Bošković.

RJEŠENJE KRIZE

– Crna Gora je izgubila vrijeme i još jednu šansu da postigne dobru kondiciju na evropskom putu i dodatno urušila međunarodni imidž zbog odbijanja smijenjene većine da prihvati realnost – odnosno da treba ići na vanredne parlamentarne izbore– ocijenio je Rakočević u emisiji „Pressing“ Gradske televizije.

Kazao je i da bi sa rezervom trebalo primati poruke političkih subjekata koji su do skoro tvrdili da vanredni parlamentarni izbori moraju da se održe u avgustu 2024. godine.

– Ako imate krizu na institucionalnom, ekonomskom i ukupnom društveno-političkom nivou vanredni parlamentarni izbori treba da se dese odmah, prvog dana kada to bude moguće u skladu sa Ustavom i zakonom, a ne čekati neki trenutak da ih spajamo sa predsjedničkim – istakao je Rakočević.

Bošković je, sa druge strane, ukazao da je aktuelna politička situacija neodrživa.

– Vlada bez legitimiteta je već peti mjesec, a parlamentarna većina bježi od izbora nadajući se da će gaženjem Ustava omogućiti sebi još malo vlasti. Građani Crne Gore su taoci ovakve pogubne politike. Hitno raspisati parlamentarne izbore– poručio je Bošković na Tviteru.

Čitaj još:   Francuski ambasador u Crnoj Gori: Nastavlja se s ratom ČETNIKA i PARTIZANA, razočarani smo

Sa druge strane, iz Pokreta „Evropa sad“ pozvali su poslanike da podnesu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini najkasnije do 15. januara, a kako bi se u jednom danu održali predsjednički i parlamentarni izbori. Istakli su i da je u međuvremenu neophodno kompletirati Ustavni sud, te naveli da je njihov stav, koji vodi razrješenju krize, u potpunosti usaglašen sa državnim interesom i voljom većine građana.

– Zato apelujemo na hitno izglasavanje sudija Ustavnog suda i skraćenje mandata Skupštini, kako bi se omogućili i formalni uslovi za održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u jednom danu, čime će se obezbijediti da sve grane vlasti konačno profunkcionišu u punom legalitetu i legitimitetu – poručili su.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more