IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ko je naredio da se ,,Kanu“ izda dozvola za držanje i nošenje oružja? (foto)

POBJEDA ISTRAŽUJE: Veze dijela nove vlasti i članova mafijaških klanova

Datum kada je Ljubiša dobio dozvolu za nošenje i posjedovanje oružja svojevrsna je potvrda da je ova kriminalna grupa imala značajan uticaj na nove vlasti sa kojima su se zbližili tokom litija 2020. godine, na što su ukazali i transkripti razgovora članova ove organizacije koje je u avgustu i septembru prošle godine objavio M portal…

Budvanin Marko Ljubiša zvani Kan, koji je uhapšen 31. januara u Budvi zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja, imao je legalnu dozvolu za držanje i nošenje oružja koju je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, saznaje Pobjeda iz više policijskih izvora.

Iako nema zvanične informacije, prema saznanjima Pobjede, Marku Ljubiši je oduzet automatski pištolj ,,zbrojovka“, češke proizvodnje, sa okvirom od 17 metaka.

Po nalogu Osnovnog tužilaštva u Kotoru određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

Prema informacijama našeg lista, Marko Ljubiša Kan je posjedovao dozvolu koja je izdata 11. decembra 2020. godine od filijale MUP-a u Budvi, iako se, godinama unazad, vodio kao bezbjednosno interesantno lice u svim nacionalnim izvještajima crnogorskog bezbjednosnog sektora.

Uprava policije je označila Ljubišu kao pripadnika i vođu takozvane ,,budvanske grupe“, kriminalne ekipe bliske škaljarskom klanu, kojom je upravljao Beograđanin Luka Bojović, koji se nadavno vratio u Srbiju nakon „odležane“ robije u Španiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nije juče Pobjedi odgovoreno kako je bezbjednosno interesantna osoba mogla da dobije dozvolu MUP-a za držanje i nošenje oružja.

KAKO JE IZDATA DOZVOLA

Prema zakonskoj proceduri, dozvolu za držanje oružja izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova na zahtjev građanina i tek nakon što MUP, u saradnji sa Upravom policije i ANB-om, obavi bezbjednosne provjere koje moraju biti negativne – za bezbjednosno interesantna lica.

 Koliko su nove crnogorske vlasti, od kada su u decembru 2020. godine formirale vladu i preuzele sve državne institucije, a nakon pobjede na izborima u avgustu, izdale dozvole za posjedovanje i nošenje oružja osobama za koje se osnovano sumnja da pripadaju organizovanim kriminalnim grupama – nije poznato.

 Pobjeda je krajem avgusta 2021. godine objavila informaciju da su službenici MUP-a Bojan Bojović i Goran Boreta uhapšeni zbog sumnje da su mimo zakonske procedure izdali dozvole za nošenje oružja, bez bezbjednosne provjere.

Bojović i Boreta su bili službenici Odjeljenja za upravne poslove u čijoj je nadležnosti izdavanje ličnih karata, vozačkih i saobraćajnih dozvola, pasoša, oružnih listova i potvrda o prijavi boravišta i prebivališta.

Tada je Pobjedi saopšteno da crnogorski istražitelji utvrđuju kako su pripadnici MUP-a, bez bezbjednosne provjere policije u Budvi, dali dozvole za oružje i još tada su se pominjale tri osobe, članovi kriminalne grupe ,,budvanska“ kojima su nelegalno date licence za nošenje oružja upravo Marko Ljubiša Kan, te Goran Slovinić i Ognjen Kažanegra.

Međutim, nakon objave o hapšenju dvojice službenika MUP-a zbog nelegalno izdatih dozvola za držanje i nošenje oružja, nije bilo informacija o daljoj istrazi i mogućim vezama nekih visokih funkcionera nove vlasti sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa. Javnost nije obaviještena ni da li su od bezbjednosno interesantnih osoba oduzete dozvole za oružje.

Datum kada je Ljubiša dobio dozvolu za nošenje i posjedovanje oružja svojevrsna je potvrda da je ova kriminalna grupa imala značajan uticaj na nove vlasti, na što su ukazali i transkripti razgovora članova ove organizacije koje je u avgustu i septembru prošle godine objavio M portal.

POLITIKA I INTERESI

Mjesecima pred parlamentarne izbore, brojni članovi kriminalne grupe iz Budve bili su istaknuti podržavaoci litija koje je, od decembra 2019. godine kada je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, organizovala Crkva Srbije i proruske i prosrpske partije u Crnoj Gori.

Čitaj još:   POLICIJSKI ČAS OD PETKA DO PONEDELJKA! Vučić saopštio najnovije mjere!

Mitropolit Amfilohije Radović, nesumnjivi vođa politički motivisanih litija i molebana, nije samo okupljao pripadnike srpskih političkih stranaka, već i, kako je sam govorio, ,,sve one koji hoće da ustanu protiv bezbožničkog režima koji proganja hrišćane“.

Poruka je došla i do podzemlja. Tako su na litijama, tik uz sveštenike bili i osumnjičeni bliski organizovanoj kriminalnoj grupi iz Budve. Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, na fotografiji koju je Pobjeda objavila 27. avgusta 2020, vidi se Ognjen Kažanegra, s plavim kačketom, a pored njega je i Nikola Sjekloća.

U neposrednoj blizini poglavara Crkve Srbije u Crnoj Gori mitropolita Amfilohija vide se i Marko Ljubiša Kan, Mladen Kažanegra, Vaso Kažanegra, Nikola Sjekloća. Ista scena nakon Podgorice viđena je i u Budvi.

Na litiji ispred Manastira Praskvica u Budvi, tik uz Amfilohija je Marko Ljubiša Kan. Prvi sa desne Amfilohijeve strane je Ognjen Kažanegra, sa lijeve Vaso Kažanegra, a iza je Mladen Kažanegra.

SLUČAJNOSTI ILI…

Samo dva dana nakon što je izglasana Vlada Zdravka Krivokapića, vicepremijer Dritan Abazović je najavio hitne promjene u bezbjednosnom sektoru. Tako je 7. decembra ,,dogovorio“ sa tadašnjim direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem njegovu smjenu, a istog dana je obavijestio i prvog čovjeka tadašnje Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića da više neće biti direktor ANB-a.

Interesantan detalj je da je Kan dozvolu za oružje dobio prije formalnih smjena u sektoru bezbjednosti, gdje se uveliko dešavala „prekompozicija“ snaga, a „preletači“ pripremali teren za nove šefove, nakon izbora u avgustu koje su dobile proruske i prosrpske političke snage.

Na taj način, nove vlasti su izašle u susret bezbjednosno interesantnim osobama, bez štete po sebe, jer su im dokumenta izdali prije imenovanja svojih kadrova.

UTICAJ ABAZOVIĆA

Marko Ljubiša Kan je bezbjednosno interesantna osoba koja je u više navrata bila na meti, ali je sve napade preživio. U avgustu i septembru prošle godine M portal objavio je transkripte razgovora članova budvanske kriminalne grupe, vođene u ljeto 2021. kada Marko Ljubiša Kan ogorčeno zahtijeva hitne smjene u bezbjednosnom sektoru, jer ga je pretresao specijalni policijski tim Specijalnog tužilaštva.

Mladen Kažanegra u jednom od tih razgovora poručio je Blažu Rađenoviću, funkcioneru Abazovićeve Ure: „Što smo ih doveli na vlast tu, brate? Znači, užas“…

Abazović je tih dana tvrdio da nema saznanja da je Rađenović u vezi sa kriminalnim strukturama. Prema informacijama ovog medija, „značajan ustupak „budvanskoj“ je učinjen, nakon promjena u sektoru bezbjednosti, kada je za načelnika Centra bezbjednosti Budva imenovan Zoran Bubanja“, početkom jula 2021, koji je, kako pisali, blizak rođak doskorašnjeg predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića.

„Budvanska“ je, kako je pisao M portal, pravila „snažan pritisak na Dritana Abazovića da što prije dođe do smjene tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, kao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića“.

Čitaj još:   ISTANBUL: Erdogan, svjedok na vjenčanju Mesuta Ozila...

– Prema evidencijama, vođa „budvanske“ Marko Ljubiša Kan sa svojim ljudima i drugim bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, sastanke održava u Manastiru Reževići, kod igumana ovog manastira Hrizostoma Nešića, a tu se i dogovara kreiranje kadrovske politike u sektoru bezbjednosti – objavio je u avgustu M portal.

U snimcima telefonskih razgovora koje je M portal ekskluzivno objavio Ognjen Kažanegra kaže Mladenu Kaženegri da zove Marka Bata Carevića i poručuje: „Mora im se frka dić, neka zovne Bubanju“.

Prenijeli su i razgovor iste večeri Marka Ljubiše – Kana i Mladena Kažanegre u kojem Kan objašnjava da je SBOK imao akciju pretresa, da su ga zaustavili i da mu nije jasno zašto, da su mu tražili dokumenta, saobraćajnu. Dalje objašnjava da mu nije jasno zašto njega i zaključuje da „…vjerovatno gledaju one stare karakteristike razumiješ“.

– …vjerovatno ono što su mi stara bagra stavili karakteristike, oni čitaju kapiraš i pretresaju – priča on.

Iz tih komunikacija proizilazi da je Rađenović bio pod stalnim pritiscima budvanske grupe da zove Abazovića i da ih službe bezbjednosti više ne diraju. U jednom od tih razgovora nepoznati muškarac saopštava poruku od Abazovića da prvo moraju da „sjb“ Milivoja Katnića.

 – Rekao je svjestan je, nije poricao ništa nego prosto veli: „Brate nemojte da me napadate j*** za ovoliko vremena, nisam mogao više – kaže u tom razgovoru iz 2021.

– Prema podacima iz bezbjednosnih evidencija u koje je M portal imao uvid, „Budvanska“ je nastala zbog vršenja krivičnih djela iz sfere organizovanog kriminala, ali je već sa promjenom lokalne vlasti u Budvi, posebno nakon početka litija, počela značajno da utiče i na kreiranje političke scene, kroz posredne i neposredne kontakte sa funkcionerima. „Budvanska“, prema policijskim evidencijama, ima značajne kontakte sa vrhom Crkve Srbije u Crnoj Gori i njihovim sveštenstvom – objavio je ovaj portal 3. avgusta prošle godine.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more