IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović planira da vlada do sredine 2024… (foto, video)

Plan DRITANA Abazovića je smetnja činjenica da po izmjenama Zakona o izboru predsjednika teku rokovi za izbor nove Vlade do 15. marta. Ukoliko u tom periodu ne bude izglasana nova vlada stiču se uslovi da predsjednik ukazom raspušti Skupštinu. Ako bi recimo Ustavni sud suspendovao taj zakon, i u tom slučaju bi, kako smatraju pravnici, postojali uslovi da predsjednik raspusti parlament nakon 15. marta…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 04: 02-2023, 09: 24… DRITAN Abazović planira da vlada do sredine 2024… (foto, video)

Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu usvojila je na sjednici u četvrtak program rada za 2023. godinu iako joj je izglasano nepovjerenje prije sedam mjeseci – 19. avgusta prošle godine, od strane čak 50 poslanika.

Ambicioznim programom na čak 201 stranu je predviđeno ukupno 348 aktivnosti, od čega 213 u tematskom i 135 u normativnom dijelu, koje su planirane u okviru šest prioriteta: Vladavina prava i jednake šanse; Zdrave finansije i ekonomski razvoj; Zdravlje i zdrava životna sredina; Obrazovanje i društvo zasnovano na znanju; Digitalna transformacija i Crna Gora– buduća članica Evropske unije sa osnaženom pozicijom na međunarodnoj sceni.

Polazne osnove za pripremu Programa Vlade su, kako je navedeno u dokumentu, ,,program kandidata za predsjednika Vlade koji je prihvatila Skupština, mjere ekonomske politike za tekuću godinu i obaveze koje proizilaze iz zakona i strateških dokumenata i procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“.

,,SREDNJOROČNO 2022- 2024“

– Svi prioriteti i ciljevi, definisani ,,Srednjoročnim programom rada Vlade 2022-2024“, usvojenog 26. januara 2022. godine, detaljnije se razrađuju kroz godišnje programe rada, u kojima su definisane konkretne aktivnosti, u strateškom i normativnom okviru, koje doprinose ostvarenju zacrtanih ciljeva, navodi se u dokumentu Vlade.

Pominjanje 2024. godine nije slučajno budući da je, prema pouzdanim saznajima Pobjede, to plan Ure i SNP-a da im Vlada koju apsolutno kontrolišu, opstane do redovnih parlamentranih izbora predviđenih za sredinu 2024. godine.

Čitaj još:   SKANDAL VIDEO: Aleksandar ĐOKIĆ, vrijeđao je prvo Bošnjake, a sada veliča osuđene zločince RATKA Mladića i RADOVANA Karadžića... (foto, video)

Planu Abazovića i Jokovića je smetnja činjenica da po izmjenama Zakona o izboru predsjednika teku rokovi za izbor nove Vlade do 15. marta. Ukoliko u tom periodu ne bude izglasana nova vlada stiču se uslovi da predsjednik ukazom raspušti Skupštinu. Ako bi recimo Ustavni sud suspendovao taj zakon, i u tom slučaju bi, kako smatraju pravnici, postojali uslovi da predsjednik raspusti parlament nakon 15. marta.

PRIORITETI

U programu rada Vlada za 2023. godinu tvrdi se da je ,,vladavina prava prioritet“ pa se u dokumentu navodi da će normativne aktivnosti obezbijediti veću sigurnost u oblasti pravosuđa, u cilju usklađivanja sa pravnom tekovinom Evropske unije.

– Reformski procesi, između ostalog, doprinijeće unapređenju rada Sudskog savjeta u pogledu organizacije i načina rada Sudskog savjeta, sistema etičke i disciplinske odgovornosti sudija, izbora sudija i predsjednika sudova, upućivanja i premještanja sudija, kao i njihovog ocjenjivanja, kroz planirane izmjene i dopune Zakona o sudskom savjetu i sudijama.

Kroz izmjene i dopune ovog zakona biće postavljena kvalitetna osnova za planirane izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu u cilju potpunog usklađivanja normi u pogledu organizacije i funkcionisanja pravosuđa u Crnoj Gori, navodi se u opširnom dokumentu Vlade.

U pogledu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala pristupiće se ,,reformi krivičnog zakonodavstva kroz izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika Crne Gore, a očekuje se i usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću kojim će se omogućiti proaktivniji pristup u radu nadležnih institucija“.

– Ovaj zakon biće u korelaciji sa Zakonom o lobiranju čije usvajanje se očekuje u 2023, navodi se u dokumentu.

MEDIJSKA STRATEGIJA

Najavljuje se i donošenje prve medijske strategije, čiji je cilj je da se ,,kroz usvajanje i primjenu najviših međunarodnih standarda u oblasti slobode izražavanja, obezbijedi povoljan ambijent za puno ostvarivanje slobode izražavanja, kao i da se obezbijedi adekvatan odgovor na širenje govora mržnje i dezinformacija, kao globalnu pojavu posebno prisutnu u Crnoj Gori.

– Donošenjem novih zakona u oblasti medija, cilj je da se učvrsti i ojača normativni okvir, posebno kroz: određivanje pojma novinara, veću zaštitu novinarskih izvora, preciziranje i jačanje odredbi o transparentnosti finansiranja medija iz javnih prihoda, obezbjeđivanje funkcionalnog i nezavisnog Javnog servisa, jačanje uloge i nezavisnosti nezavisnog regulatora u oblasti medija i potpuno usklađivanje sa Direktivom EU o audiovizuelnim medijskim uslugama, navodi se u Abazovićevom dokumentu.

Čitaj još:   MILE, MANJI OD MAKOVOG ZRNA...

U dokumentu se pominje i ,,širenje diplomatsko- konzularne mreže“.

– Nastaviće se dalje jačanje angažmana i vidljivosti države. Crna Gora će nastaviti sa jačanjem kapaciteta od značaja za sprovođenje utvrđenih prioriteta vanjske politike kroz širenje diplomatsko-konzularne mreže, osposobljavanje i usavršavanje diplomatskog kadra, te građenje i njegovanje organizacione kulture službe vanjskih poslova zasnovane na jasno definisanoj viziji, misiji i vrijednostima, navodi se u dokumentu.

BONUS VIDEO: TOP A1 #KRIVOKAPIĆ DA KAŽE JE LI ČETNIK #MEDOJEVIĆ SE ODVAJA #URA NAS UCJENJUJE #AMFILOHIJE#ABAZOVIĆ

izvor Portal M.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more