IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZLATKO Vujović: JAKOV Milatović, hoće li posegnuti za promjenu grb, himnu, i suštinske odredbe Ustava CRNE GORE… (foto, video)

HASmatra da je Pokret Evropa sad na neki način poslužio kao sunđer koji je usisao sve nezadovoljnike i parlamentarne većine ili opozicije…

PODGORICA- BEOGRAD: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 03: IV-2023, 19: 14… ZLATKO Vujović: JAKOV Milatović, hoće li posegnuti za promjenu grb, himnu, i suštinske odredbe Ustava CRNE GORE… (foto, video)

Ključni razlog za osvajanje dvotrećinske većine, koju novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović želi da osvoji na predstojećim parlamentarnim izborima, jeste promjena identitetskog karaktera Crne Gore, koja bi mogla da znači promjenu zastave, grba, himne, ali i suštinskih odredbi Ustava, ocijenio je profesor na Fakultetu političkih nauka Zlatko Vujović, u emisiji “Aritmija” na Gradskoj RTV.

Zbog komplikovane i teško ostvarljive procedure, promjena državno-pravnog statusa je nemoguća, smatra Vujović, ali je moguća promjena karaktera države.

“Ako promjenite karakter ove zemlje, ako ona nije više građanska nego recimo srpska, a možete u Ustavu da unesete tu odredbu, ona onda stvarno može da bude druga srpska država, što naravno ne odgovara onima koji su građanski orjentisani. Tako da je “Evropa sad”, njen rast u kombinaciji sa sadašnjom parlamentarnom većinom veoma opasan, ukoliko bi se targetiralo, i uspjelo u tome, da se dođe do dvotrećinske većine”, upozorava Vujović.

Podsjetivši na riječi tadašnjeg Jugoslovenskog premijera Anta Markovića, koji je ‘89. rekao da ćemo “zablude plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope i pitanje – čime će Crnogorci plaćati svoje zablude, Vujović kaže da ipak živimo u doba parlamentarizma da ne moramo dugo trpjeti neku vlast, niti čekati da se ta vlast emancipuje, ali da će biti ispostavljena visoka cijena.

“Mislim da ćemo za ovaj populizam, ovo utrkivanje vlade gospodina Abazovića sa vladom gospodina Krivokapića u zaduživanju mi platiti visoku cijenu. Posebno u situaciji kad država ne bude mogla da isplati plate i penzije”, naglašava Vujović.

Vujović objašnjava da će takva situacija biti posljedica populističkih mjera sadašnje vlasti, odnosno, neodrživog rasta plata, nakon čega će neminovno uslijediti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

“Slijedi nam jedini mogući aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji podrazumjeva smanjenje javne administracije, to znači otpuštanje velikog broja radnika, troškove visine zarada, smanjenje penzija, jer jednostavno novca nema. Da bi se svi ti parametri uskladili sa MMF-om, da bi smo dobili nisku kamatnu stopu za zaduženje, veliki broj ljudi će ostati bez zapošljenja, ili će ostati sa značajno nižim primanjima”, upozorava Vujović.

Podsjeća da je sa porastom plata veliki broj građana iskoristio mogućnost kreditnog zaduženja kako bi riješio neka važna pitanja, te da sa gubitkom radnog mjesta ili smanjenjem primanja neće moći da izmiruje obavezu plaćanja rate za kredit.

“Oni neće samo ići u lošije socijalno stanje, već će ući u veliki rizik od gubitka nekretnine koju su založili za podizanje kredita, i to je uvod u tzv. grčki scenario. Neće Crna Gora bankrotirati u osnovnom značenju tog pojma, ali će biti primorana na određene rezove koji će biti posebno dramatični za onaj dio stanovništva koji zavisi od primanja iz državnog budžeta”, naglašava Vujović.

Čitaj još:   MEVLUDIN Nuhodžić: GOVOR MRŽNJE PREMA MANJINSKIM NARODIMA NEDOPUSTIV I ZA SVAKU OSUDU...

Komentarišući trenutnu poziciju i perspektivu, još uvijek vanparlamentarnog subjekta, ali sa značajnom podrškom birača – pokreta Evropa sad, Vujović je rekao da će se sad nakon Milatovićeve pobjede, po svemu sudeći u toj partiji otvoriti pitanje liderstva, odnosno, osporavanje sadašnjeg šefa Milojka Spajića.

“Mislim da je gospodina Spajića, bez obzira što njemu trebaju da budu zahvalni za toliku popularnost Evrope sad, kroz ovaj izborni proces Beograd veoma precizno uspio da skloni iz trke, jer su smatrali da je Spajić isuviše proamerički orjentisan. Zato oni sad preferiraju Milatovića”, objašnjava Vujović.

Govoreći o državnoj perspektivi Crne Gore, Vujović je iskazao uvjerenje da će otpor njenoj nezavisnosti neminovno slabiti jer ni nova vlast sada nema interes da gubi resurse koji su joj kao vladajućoj strukturi na raspolaganju, iako im je to dok su bili u opoziciji bilo prihvatljivo.

Predsjednički izbori su bili svojevrsni referendum o gospodinu Đukanoviću

Ovi predsjednički izbori su bili svojevrsni referendum o gospodinu Đukanoviću, i bilo ko da se kandidovao u ovom momentu protiv njega pobijedio bi, smatra Vujović.

Objašnjava da je Đukanović u ovu predsjedničku trku ušao oslabljen lošim rezultatom na parlamentarnim ali i lokalnim izborima, te da je morao da podnese sav teret onoga što je DPS radio za 30 godina vlasti.

“Kroz nametnute medijske narative Đukanović je optuživan za ono što je radio ali i za ono što nije radio, pa tako i za neke lične probleme građana. On je bio ključni motivacioni faktor političkih partija u sadašnjoj vlasti i biće veoma teško da oni funkcionišu i vode svoje kampanje kad nema Đukanovića sa druge strane, jer je on bio krivac za sve”, istakao je Vujović.

Dodaje da je postojalo i objektivne odgovornosti, poput korupcije, nefunkcionisanja privrede i mnogih drugih razloga, ali da period od 30 godina vlasti podrazumijeva da je moralo biti grešaka.

“Činjenica je da je organizovani kriminal i razne korupcionaške afere vezivan za DPS, dok je bio na vlasti. Međutim, svaki kriminal i svaka korupcija traži vlast, pa tako zadnjih dvije ipo godine svjedočimo jednoj tranziciji kriminalaca i raznih korupcionaških afera i stoga je moguće da tako brzo od dolaska na vlast, šverc cigareta preuzmu funkcioneri URA-e.

To ukazuje da je korupcija i organizovani kriminal veoma raširen i da se ponovo promijeni vlast, ti elementi će se ponovo vezati za tu novu vlast”, objašnjava Vujović

Podsjeća da je najveći broj tajkuna, koji su se vezivali za DPS vlast, vrlo brzo prešli na drugu stranu, te da je interesantno kako su ih ‘ti drugi’, koji su sada na vlasti, širokih ruku primili.

Govoreći o samoj funkciji predsjednika, Vujović naglašava da je u Crnoj Gori to više ceremonijalna funkcija bez neke realne moći, dok je parlament taj koji drži vlast u rukama i ima ogromnu moć.

“Sa aspekta teorije Crna Gora se svrstava u polupredsjednički sistem, zato što se predsjednik bira neposredno, ali kad vidimo njihove moći shvatamo da to nije polupredsjednički već parlamentarni sistem. Gospodin Đukanović i DPS su prihvatili igru koja im je nametnuta od strane vladajuće većine da su oni i dalje vlast, što im je nanijelo puno štete, pa su čak i neki zapadni sagovornici ovo doživjeli kao okončanje vlasti Đukanovića, zanemarujući činjenicu da je on bio lider opozicije”, istakao je Vujović.

Čitaj još:   NAKON INCIDENTA na promociji predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, više CETINJANA pozvano na informativni razgovor... (foto, video)

Parlamentarna većina iz 2020. na ovim izborima doživjela težak poraz

Prema Vujovićevim riječima, parlamentarna većina iz 2020. je na ovim izborima doživjela težak poraz.

“Tri predsjednička kandidata te većine su ostvarila manje od 30 odsto na predsjedničkim izborima i nijedan od njih nije ušao u drugi krug. Imati 100 odsto vlasti u jednoj zemlji, a pritom se suočiti, sa tri predsjednička kandidata, sa situacijom da njedan od njih nije ušao u drugi krug, već lider opozicije i lider vanparlamentarne partije je poraz”, objašnjava Vujović.

Smatra da je Pokret Evropa sad na neki način poslužio kao sunđer koji je usisao sve nezadovoljnike i parlamentarne većine ili opozicije.

“Evropa sad je pokret sličnog modela kakav je bila Demokratska Crna Gora. Oni su izbjegavali da se izjašnjavaju o ključnim pitanjima, meka prosrpska partija koja priznaje nacionalne simbole, ali sa bitnom razlikom jer su oni, za razliku od DCG, bili na vlasti, imali su ministre i uspjeli su da kapitalizuju i brendiraju poteze dok su bili u vladi gospodina Krivokapića, a to je povećanje plata, odnosno ukidanje zdravstvenih doprinosa” naglašava Vujović.

Vujović ukazuje na činjenicu da je tim potezom kod birača stvoren optimizam koji nije realan u stvarnosti.

“Činjenica je da građani u svom novčanku imaju više novca nego što su dobijali ranije, iako je inflacija puno toga pojela i to nije realna moć. Oni imaju osjećaj da se stvari pomjeraju na bolje i zatvoreni su za bilo kakve informacije o tome da lako može doći do bankrota”, istakao je Vujović.

On je još jednom upozorio na činjenicu da je povećanje plata od 70 do 90 odsto neodrživo, da će uslijediti novo zaduživanje čiji će uslovi biti mnogo gori od sadašnjih.

BONUS VIDEO: Predsjednik Milo Đukanović na održanoj tribini u bjelopoljskoj mjesnoj zajednici Gornji grad

izvor aktuelno.m

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more