IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“SRAM VAS I STID BILO…”: Pljušte reakcije na mrežama nakon skandalozne izjave federalne ministrice Sanje Vlaisavljević… (foto, video)

Na ovaj istup ministrice Vlaisavljević uslijedile su brojne reakcije na društvenim mrežama od strane političkih zvaničnika, političkih analitičara, kulturnih radnika te članova akademske zajednice. 

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, srijeda, 10: V- 2023, 17: 44…  “SRAM VAS I STID BILO…”: Pljušte reakcije na mrežama nakon skandalozne izjave federalne ministrice Sanje Vlaisavljević… (foto, video)

Ministrica kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine Sanja Vlaisavljević tokom današnjeg gostovanja u programu televizije N1 šokirala je bh. javnost izjavom kako ratni zločinci nakon odslužene kazne moraju biti rehabilitirani u društvu.

Ministrica kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine Sanja Vlaisavljević tokom današnjeg gostovanja u programu televizije N1 šokirala je bh. javnost izjavom kako ratni zločinci nakon odslužene kazne moraju biti rehabilitirani u društvu.

“On je odslužio kaznu, bilo ko da je, evo Sanja Vlaisavljević je odslužila kaznu za ratni zločin, šta sad vi mislite, trebamo li Sanju Vlaisavljević na Goli otok poslati nakon odslužene kazne jer ona više ne zaslužuje da bude ljudsko biće zato što je bila suđena i presuđena”, rekla je Vlaisavljević.

Složila se sa izjavom koju je dala predsjednica FBiH Lidija Bradara sredinom marta da “ratni zločinac poslije odslužene kazne više nije ratni zločinac”, na koju ju je podsjetila voditeljka N1.

“Jako dobro je to rekla. On je odslužio kaznu za ratni zločin. Šta ćemo sa ratnim zločincima kad odsluže kaznu. Oni moraju biti rehabilitirani. U svim pravima postoje klauzule koje kažu da oni koji odsluže svoje kazne moraju biti resocijalizirani i rehabilitovani”, kazala je Vlaisavljević.

Čitaj još:   BLIZU KOSOVSKE GRANICE Postavili haubice na dva kilometra od Jarinja, nakon slikanja ih vratili u kasarnu u garnizon Raška... (foto, video)

Na ovaj istup ministrice Vlaisavljević uslijedile su brojne reakcije na društvenim mrežama od strane političkih zvaničnika, političkih analitičara, kulturnih radnika te članova akademske zajednice. 

Zvaničnik DF- a Dženan Đonlagić bio je vrlo direktan u osudi istupa ministrice Vlaisavljević. 

“Sram vas i stid bilo! Neka se stidi onaj koji je potpisao saglasnost kao i oni koji su glasali “za” da bude ministrica kulture u Vladi FBiH”, poručio je Đonlagić. l

Još jedan zvaničnik DF- a osudio je istup nove federalne ministrice. 

“Ministrica u Nikšićevoj Vladi FBiH Sanja Vlaisavljević upravo na N1 po pitanju Darija Kordića i drugih ratnih zločinaca kaže da je ratne zločince potrebno rehabilitirati i kad odsluže kaznu oni više nisu zločinci.

Također je naglasila da je Čović napravio veliki uspjeh okupljanjem tkz. ‘Trojke’ (SDP, NiP, NS). Hvala Nikšiću, Konakoviću i Forti. Naravno cinično i ironično se ‘zahvaljujem’ i 36 zastupnika/ca pridruženim članovima grande HDZ- Schmidtove koalicije u Parlamentu FBiH u vidu SDP- a, Naroda i pravda, Naše stranke, PDA, Isakovom sinu i ostalim ‘samostalnim’ sinovima što su digli ruku za Sanju Vlaisavljević da postane ministrica za sport i kulturu FBiH…

Također, ovo je djelo i Igora Stojanovića koji je prvo odbio pa pod pritiskom Čovića dao saglasnost na ove i ovakve ministre. Za ovakvu osobu lično ne bih glasao ni kada bi me na vješala stavljali. Pitanje ostaje kako je porodicama žrtava svih ratnih zločinaca, njihovim suprugama, djeci kada vide da im Vlaisavljevićka koja je postala ministrica vašim glasanjem kaže javno da ratne zločince treba rehabilitirati i vratiti u svakodnevni život.

Još malo, pa ćete kreirati stanje da smo sami sebe napali. Ovo što je vama normalno može se jedino vidjeti kad ratni zločinac Šešelj gostuje kod Milomira Marića”, poručio je šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić

Čitaj još:   DPS: Slobodarski Nikšić će se uskoro stidjeti provokatora koji se šepure nacionalističkim znamenjem... (foto)

Burno je reagovao i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Vahidin Preljević.

 Novinarka Edina Latif ocijenila je ovu izjavu Sanje Vlaisavljević “sramotnom”. 

“Srbija je rehabilitovala Dražu i Kalabića. Sramotna izjava Sanje V. o rehabilitaciji Kordića vodi samo ka jednom – ispipavanje pulsa javnosti u BiH. Naredni korak bit će poziv na rehabilitaciju Mladića i Karadžića. Šifra: OB- srpski svet u kojem možete na Bajram s ličnom”, napisala je Latif.  

Politički analitičar Haris Imamović sarkastično je komentarisao istup Vlaisavljevićke. 

“Nakon masovne kritike Zore Dujmović i dana kosidbe na Kupresu, sarajevska kulturna elita konačno sebi izabrala ministricu kakvu zaslužuje”, napisao je Imamović.    

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more