IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRAMOTA Mile DODIKA: „Tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti je bilo opkoljeno…“ (foto, video)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u razgovoru za Srnu iznio je niz skandaloznih, neistinitih i neutemeljenih stavova i ponovo uzburkao duhove u Bosni i Hercegovini…

BANJA LUKA; BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 16. VI. 2022… 09 38… SRAMOTA Mile DODIKA: „Tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti je bilo opkoljeno…“ (foto, video)

“Uloga boraca sa područja Sarajevsko-romanijske regije bila je presudna u odbrani ne samo te regije, već i cijele Republike, jer su ti hrabri ljudi bili uvijek gdje je bilo najteže. Nažalost, svoje kuće, ognjišta, imanja, koja su čuvali, branili i odbranili u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, na kraju, u miru, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, morali su da napuste. Sa sobom su ponijeli samo ono što se moglo ponijeti, a ono što je bilo najtužnije – nosili su i svoje mrtve”, kazao je Dodik.

-U srcima srpskog naroda i danas su veoma žive slike izbjegličkih kolona sarajevskih Srba koji sa zavežljajima, po vijavici i hladnoći napuštaju svoje domove, noseći sa sobom i svoje mrtve. Te jezive scene nisu zabilježene nigdje u svijetu. Ta strašna sudbina zadesila je naš srpski narod, sarajevske Srbe koji su najveće žrtve proteklog građanskog rata u BiH.

Jedni su napustili Sarajevo odmah na početku rata 1992. godine u strahu za svoje živote, ostavljajući sve što su sticali decenijama, ostavljajući svoje korijene, drugi su izlazi iz Sarajeva kako i kad su mogli, a posljednji masovni egzodus Srba iz Sarajeva dogodio se nakon Dejtona”, kazao je Dodik.

Čitaj još:   BiH, dužna prihvatiti svoje državljane: Devet pripadnika ISIL- a, u subotu po dolasku u Sarajevo idu direktno iza BRAVE... (foto)

-Danas je Sarajevo je grad bez Srba, jer ih je ostalo tek toliko da se kaže da su na nivou statističke greške. Grad u kojem je živjelo skoro 160.000 Srba, danas je potpuno etnički očišćen. Sve što su znameniti sarajevski Srbi gradili i stvarali u tom gradu više ne postoji, a njihove zasluge ne priznaju se ni pukim nazivom ulica. I to su promijenili. Sve to dovoljno govori koliko je političko Sarajevo ogrezlo u mržnji i otporu prema svemu što nije muslimansko. Za njih je istina samo ona iz njihovog ugla posmatranja, koju žele da svima serviraju.

Dokle ide njihova politička provokacija prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, govori i to da su na table na ulazu u taj grad smrti za srpski narod napisali da je bio 1.425 dana pod opsadom, što je notorna laž. Tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti je bilo opkoljeno, već je bilo etnički podijeljen grad”, kazao je Dodik.

-Protjerani sarajevski Srbi našli su svoje utočište u Republici Srpskoj, koja je njihova istinska domovina, dok su neki od njih svoj novi dom sagradili u Srbiji ili su rasuti širom svijeta. Danas sa ponosom možemo reći da je Republika Srpska stvorena u miru, a zahvaljujući našim hrabrim borcima, odbranjena u ratu, kazao je Dodik.

Čitaj još:   BAKIR Izetbegović o FAHRI Radončić:"Pomogli mu na napravi Avaz a okrenuo se protiv Bošnjaka"!

BONUS VIDEO; Милорад Додик ИНТЕРВЈУ

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more