IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Crvene” dobile nadimak “Cinderella story”- “Pepeljuge” u predvorju KRALJEVSTVA: Na putu ka borbi za medalje i kvalifikacionom turniru za OI u Parizu stoji im Francuska… (foto, video)

Na putu ka najvećem uspjehu ikada stoji im selekcija koja je na prethodnih sedam kontinentalnih prvenstava osvojila medalju, a na pet posljednjih bila srebrna i sada želi zlato – Francuska. Četvrtfinalni obračun u “Areni Stožice” u Ljubljani počinje u 18 časova.

LJUBLJANA: Svijet, Sport, vijesti, četvrtak, 22. VI. 2022… 14: 38… “Crvene” dobile nadimak “Cinderella story”- “Pepeljuge” u predvorju KRALJEVSTVA: Na putu ka borbi za medalje i kvalifikacionom turniru za OI u Parizu stoji im Francuska… (foto, video)

Treći put u istoriji košarkašice Crne Gore su u predvorju raja, na korak od borbe za medalje na evropskim prvenstvima. I opet u predolimpijskoj godini, u kojoj plasman u polufinale donosi i dodatnu premiju – mjesto na kvalifikacionom turniru za odlazak na OI u Parizu.

Na putu ka najvećem uspjehu ikada stoji im selekcija koja je na prethodnih sedam kontinentalnih prvenstava osvojila medalju, a na pet posljednjih bila srebrna i sada želi zlato – Francuska. Četvrtfinalni obračun u “Areni Stožice” u Ljubljani počinje u 18 časova.

I ne samo da su nadvisile tim sa Baltika, već su ga i izbacile sa 39. Eurobasketa, iako je Letonkama pobjeda donosila 1. mjesto u grupi i direktan plasman u četvrtfinale.

– Da budem iskrena, i pored toga što sam vjerovala šta sve možemo, sve ovo jeste malo iznenađenje za mene. Pogotovo način na koji smo to uradile i igrale u grupnoj fazi i protiv Italije. Ali, ne zaustavljamo se, idemo dalje – poručila je Jelena Škerović.

Ako se za dvije pobjede u grupi A ne može reći da su senzacija, ono što je njen tim uradio protiv Italije se može “ukrasiti” tim epitetom. Iako je sastav Lina Larda u meč ušao kao izraziti favorit, Crna Gora ga je potpuno razoružala fenomenalnom odbranom. Dragana Živković je jednu od najboljih igračica grupne faze Ćećiliju Zandalazini ”uhapsila” i zadržala na svega šest poena (uz trojku na pola minuta do kraja), a posebno imponuje činjenice da je od sredine 2. četvrtine razlika bila stalno dvocifrena.

– Imale smo dovoljno vremena da se odmorimo. Ovo što je bilo do sada, ostaje iza nas. Ogroman uspjeh je što smo u Ljubljani, a što se tiče Francuske, sve znamo o kakvoj je reprezentaciji riječ. Znamo dobro njihove kvalitete, ali isto tako vjerujemo u naš tim i naše zajedništvo – naglasila je Marija Leković.

U sve četiri dosadašnje utakmice, Milica Jovanović i drugarice su igrale jako u odbrani. Prosječno su primale 63,5 poena, a Francuskinje na tri meča u grupi B 58,3. Ali, tim Žan-Ema Tupana nije lako dobio nikoga, jer je Njemačku savladao 58:50, Veliku Britaniju 63:57, a Sloveniju 73:68. Možda je vrijeme da se “oklizne”.

Čitaj još:   MEDOJEVIĆ: Srpska pravoslavna CRKVA IZDALA BIRAČE

– To je iskusna ekipa, sa velikim rezultatima iza sebe. Recept je kao i do sada – da igramo svoju igru i dajemo 100 odsto mogućnosti, da izgaramo za svaku loptu i budemo agresivne u odbrani. Vidjećemo onda kakav će biti konačni rezultat – istakla je selektorka.

Pobjedom u današnjem meču, Crna Gora ne bi samo obezbijedila polufinale Eurobasketa, već i olimpijske kvalifikacije. Ako izgubi od Francuske, posljednju šansu za ostanak u igri za Pariz bi imala u duelu sa poraženom selekcijom iz četvrtfinalnog duela Belgije i Srbije.

– Sigurno to daje veliki motiv i nama i djevojkama, ali trebalo bi da razmišljamo samo o utakmici sa Francuskom, da ne idemo dalje. Moramo da se skoncentrišemo za sljedeći meč, pa ćemo poslije vidjeti šta će biti. Naravno, u glavama nam je šansa da idemo na Olimpijske igre, ali ne smijemo lijepi momenat da pretvorimo u pritisak, tako da će koncentracija biti samo na meč sa Francuskom – jasna je Škerovićeva.

Francuska je fizički dominantna ekipa, sa samo dvije igračice niže od 180 centimetara. Zanimljivo je, ipak, da je po broju skokova druga najgora ekipa Eurobasketa (prosjek 32 uhvaćene lopte), a Crna Gora je druga na toj listi (40,3).

– Stizale su do pobjede svojim stilom igre – baš jakom odbranom. To je jako visoka ekipa, četiri igračice u postavi imaju preko 182 centimetra. Ali, skoncetrisane smo na nas, da vidimo možemo li da odgovorimo našom agresivnom odbranom i kontrama, da nametnemo naš stil igre. Ne smijemo da dozvolimo Francuskoj da se osjeća komotno i misli da je čeka šetnja do pobjede – zaključila je Jelena Škerović.

Marija Leković, X faktor: Pobijediće ko bude više želio

Crna Gora je najprijatnije iznenađenje 39. Eurobasketa, a najveća senzacija je Marija Leković. Najmlađa igračica reprezentacije je pokazala da je budućnost, ali i sadašnjost crnogorske košarke, jer je protiv Grčke bila X faktor, u duelu sa Španijom pokazala da može da se nosi i sa najjačima, a protiv Italije dala 15 poena za 16 minuta i 21 sekundu. Koliki je uticaj imala na rezultat u osmini finala, govori i činjenica da je Crna Gora, dok je ona bila na terenu, imala čak plus 25 u odnosu na protivnice.

Čitaj još:   SVE VUČIĆEVE LAŽI: Kule, gradovi, novac, zlatno doba…

– Iskreno, mislim da su se sav dosadašnji trud i odricanje isplatili. Bila sam sigurna da će ovo doći, ali ima dosta prostora za napredak. Kad se dođe do Evropskog prvenstva, uživanje je igrati – ističe Baranka koja 21. jula slavi 20. rođendan.

Djevojka koja je prošle godine sa mladom reprezentacijom dominantno osvojila B Evropsko prvenstvo ne diže bijelu zastavu pred Francuskinjama.

– Svaka od njih ima veoma dobre fizičke predispozicije, ali mislim da to nije ključ. Košarka se igra 40 minuta, pobijediće onaj ko bude više želio. Mislim da mi dovoljno želimo i da možemo da stignemo do pobjede. Postavljam stvari tako da poštujem sve igračice i timove, ali guram ka svom cilju i svojim snovima – poručila je Lekovićeva.

ČETVRTFINALE

Mađarska- Češka (12. 15)

Belgija- Srbija (15. 00)

Francuska- Crna Gora (18. 00)

Španija- Njemačka (20. 45)

BONUS VIDEO: Montenegro 🇲🇪 vs Italy 🇮🇹 | J9 Highlights | FIBA #EuroBasketWomen 2023

izvor iBalkan.net/ Vijesti.me

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more