IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD: Jakov Milatović- složili smo se da su imenovanja ambasadora neophodna, Vučić- koliko- toliko radimo da problemi budu manji… (foto, video)

Za naredna dva ili tri mjeseca najavljena zajednička sjednica vlada Srbije i Crne Gore…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 10. VII. 2022… 13: 38… BEOGRAD: Jakov Milatović- složili smo se da su imenovanja ambasadora neophodna, Vučić- koliko- toliko radimo da problemi budu manji… (foto, video)

– Obojica znamo koliko problema ima u našim odnosima. Jedan manje u našim odnosima je značajno postignuće za sve nas – poručio je predsjednik Srbije dodajući da je Jakov Milatović tamo uvijek dobrodošao, kao i predstavnici i sadašnje i buduće vlade

Milatović i VučićFoto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Politika

Složili smo se da su neophodna imenovanja ambasadora iz Srbije u Podgorici i Crne Gore u Beogradu, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na pres konferenciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koja je uslijedila nakon njegove dvodnevne posjete Beogradu.

Crnogorski predsjednik je istakao da je dobio uvjerenje da će Srbija u tom pravcu napraviti korak vrlo brzo, te dodao da ćemo mi taj korak napraviti nakon formiranja vlade.

Vučić je saopštio da će u narednih 10 do 12 dana donijeti odluku ko će biti novi ambasador Srbije u Crnoj Gori.

Milatović uvjeren da će se Srbija odgovorno odnijeti povodom izručenja Marovića, Vučić: To nije tabu tema, stavite se u naše cipele

Odgovarajući na pitanje novinarke Radio Televizije Crne Gore (RTCG) da li su razgovarali o izručenju Svetozara Marovića, Milatović je rekao da je iznio to pitanje tokom dvodnevnih razgovora.

– Moje mišljenje je da bi svako ko je krivično kažnjen u Crnoj Gori trebalo izrečenu kaznu da odsluži. Dobio sam uvjerenje da će se Srbija odgovorno odnijeti tim povodom – rekao je Milatović.

Osvrnuvši se na to pitanje, predsjednik Srbije je rekao da se nameće drugo pitanje: “zašto se u našim odnosima uvijek traži razlog da bi onaj drugi se okrivio za nepoštovanje nekoga”.

– Jeste li razmislili boli li nas to što je Crna Gora priznala otcepljenje dijela teriotrije Republike Srbije? Kad pričamo o ambasadorima – je li nas boljelo da je protjeran naš ambasador?

Kao što vidite nemamo problem poštovanja Milatovića i donosimo odluku u narednih 10- 12 dana ko će biti novi ambasador u Crnoj Gori. Ili uvijek morate da vidite sve iz sopstvene vizure. Nijesam govorio ni o srpskom pitanju ni o čemu drugom. Kako je moguće da od 28.73 odsto Srba imate svega osam odsto Srba zapošljenih u javnom sektoru? Mislite li da je to manje važno pitanje od izručenja Marovića? – rekao je Vučić.

Dodao je da Marović tabu tema i da one ne bi trebalo da postoje.

– Molim vas da se nekad stavite u naše cipele i da pogledate kako to izgleda iz našeg ugla. Kao što se trudim da razumijem sve potrebe Crne Gore koje želim da poštujem – poručio je Vučić.

U naredna dva ili tri mjeseca zajednička sjednica vlada

Vučić je rekao da je uvjeren da ćemo u narednih dva ili tri mjeseca imati zajedničku sjednicu vlada poslije mnogo vremena.

– To su veliki koraci naprijed. Da li oni znaju koje probleme imaju sa nama i mi koje probleme imamo sa nekim od njihovih stavova – da. Tu smo da probleme rješavamo, a ne da gledamo da pravimo nove – poručio je predsjednik Srbije.

Milatović: Vučić uradio dosta da do deeskalacije na Kosovu dođe, za tango je potrebno dvoje

Milatović misli da je vrlo važno da sa najviših državnih adresa stavljaju fokus na teme koje nas zbližavaju – a ne na one oko kojih nemamo isto mišljenje.

– To je ključna stvar za ozdravljenje naših odnosa – rekao je Milatović dodajući da je jedno od pitanja oko kojih nemaju iste stavove upravo Kosovo.

Čitaj još:   PANIKA NA ESTRADI: Velja Nevolja imao OMILJENE PJEVAČICE, htio da snima film o sebi...(foto i video)

Smatra da moramo da budemo ljudi i politički dovoljno pismeni da razumijemo poziciju Srbije kada je u pitanju njen pogled “na dio njene teritorije”.

– Ono što je meni važno je da tenzije koje postoje na sjeveru Kosova da se stave pod kontrolu i da situacije dođe zbog deeskalacije. Sve to utiče na sve nas i zaista podržavamo dijalog Beograda i Prištine. Želimo da se taj dijalog okonča na koristi Beograda i Prištine, u tom smislu ne znam šta drugo mogu da kažem.

Nijesam srećan zbog tenzija i apelujem na deeskalaciju, podzravljam i napore da do deeskalacije dođe. Prema informacijama koje posjedujem Vučić je uradio dosta da do deeskalacije dođe. Za tango je potrebno dvoje. Tako da negdje pozicija Evropske unije i dijalog koji postoji u okviru platforme koju predstavlja je ono što zvanična Podgorica podržava- poručio je Milatović.

Vučić je rekao da su malo koga dočekali kao Milatovića.

– Za nas je jedino uvrjedljivo ukoliko neko kaže da nijesmo dobri domaćini sve ostalo je pitanje diskusije. Možete li da se sjetite kome sam spremio večeru i zvanični ručak dan kasnije? Ja ih znam dvojicu. Pri tome, gotovo sam sve vrijeme zvanične posjete predsjednika Crne Gore. Na aerodromu ga je sačekao ministar spoljnih poslova, ko je mene sačekao u Podgorici ili bilo gdje?

Možda su me dvojica predsjednika dočekali u životu na aerodromu. Kad uradite najbolje stvari i pokažete gostoprimstvo na najbolji način opet neko nađe nešto da mu smeta. To je kada tražite a ne kada postoje razlozi – naveo je Vučić.

Rekao je da Milatoviću želi veoma uspješni mandat.

– Obojica znamo koliko problema ima u našim odnosima i obojica smo sasvim sigurno spremni da koliko-toliko radimo da oni budu manji. Jedan problem manje u našim odnosima je značajno postignuće za sve nas – poručio je Vučić.

Dodao je da je Milatović uvijek dobrodošao u Srbiju, kao i predstavnici i sadašnje i buduće vlade.

Poziv Vučiću da posjeti Podgoricu

Milatović je pozvao predsjednika Srbije da posjeti Podgoricu i rekao da je Srbija u prošloj godini bila najveći strani investitor u Crnoj Gori.

– Sve ovo govori o važnosti naših ekonomskih odnosa. Međutim, paradokslano, sa Srbijom nemamo diplomatski odnos na nivou ambasadora. Dvije zemlje nemaju zajedničke granične prelaze. Platni promet predstavlja ogromnu barijeru. Nikada nije održana zajednička sjednica vlada dviju zemalja. Upravo su ovo bile teme o kojima smo Vučić i ja razgovarali dva dana i u otvorenom razgovoru pokazali želju da sve ove stvari konačno riješimo – istakao je Milatović.

Prema njegovim riječima, naše zemlje dijele zajednički evropski cilj.

– To su razlozi koji nas obavezuju na međusobno uvažavanje i onda kada na neke teme ne mislimo isto, a ima ih dosta. Vrlo je važno da uz otvoren razgovor izgradimo međusobno povjerenje i pokažemo da razumijemo poziciju i jednih i drugih u odnosu na teme o kojima se ne slažemo – poručio je Milatović.

Rekao je da je na državnicima da se ti odnosi ne remete – kako je bilo u prošlosti.

– Čvrsto vjerujem da integracije država Zapadnog Balkana u EU nema alternativu. Naglasio bih ulogu Berlinskog procesa ali ujedno i pozdravio svaku incijativu koja dolazi iz našeg regiona – poručio je Milatović.

Kaže da u svemu tome Crna Gora i Srbija ovom posjetom okreću novi list u našim odnosima.

– Crna Gora je prijatelj Srbiji i Srbija je prijatelj Crnoj Gori- podvukao je on.

Najpovoljnija pozicija na Expo u Beogradu

– Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da ugostim crnogorskog predsjednika koji je u prvoj zvaničnoj posjeti u Beogradu, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Jakovom Milatovićem.

Čitaj još:   RASPAD SISTEMA: ANA Brnabić sa partnerom Milicom Đurđić, bodrile Srbije u Luksemburgu... (foto i video)

Rekao je da su današnji i jučerašnji sastanci potvrda da su naši dobri odnosi važni zbog građana Srbije i Crne Gore i ljudi, kako je rekao, moraju da osjete dobrobit od onoga o čemu predsjednici govore.

– Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmjenu i proporcionalno broju stanovnika rekao bi da imamo najveću. Za nas je Crna Gora izuzetno važan partner, ne samo zbog ekonomije, već i zbog tradicionalne bliskosti, povezanosti, naših građana, velikog broja Srba u Crnoj Gori i velikog broja Crnogoraca u Srbiji, za nas su to veoma važne stvari, zato se trudimo da unaprijedimo naše odnose – da budu neuporedivo bolji nego što su bili i da vidimo koji su to konkretno vidovi saradnje – poručio je Vučić.

Rekao je da je Milatović zatražio najpovoljniju moguću poziciju Crne Gore na Expo 2027. godine u Beogradu.

– U ime Srbije i našeg odbora na čijem je čelu Siniša Mali ja sam obećao da će Crna Gora svakako takvu poziciju imati i dobiti ne beogradskom Expo – dodao je on.

Istakao je da su razgovarali i o pitanju izgradnje autoputeva u Srbiji i Crnoj Gori, izgradnjom željezničke pruge, daljem povezivanju u energetskom smislu..

Vučić kaže da su zainteresovani za tečnog gasa kupuje i da su spremni da puste čelične cijevi prema mjernoj stanici koja bi bila u Bijelom Polju.

– Dakle, mi, Zlatibor, Prijepolje.. Da bismo mogli da se povežemo i da bi mogli značajne količine tog gasa da preuzimamo. Tu bi bila mogućnost 2.7 miliona kubnih metara na dnevnom nivou što može da nam pomogne – naravno nije dovoljno, ali bi značajno pomoglo dalju sigurnost gasnog snadbijevanja Srbije u budućnosti – istakao je on.

Vučić: U Crnoj Gori postoje mnogi koji se trude da podignu strah od Srbije, ne tražimo ništa što neko ne želi

Rekao je da zna da u Crnoj Gori postoje mnogi koji se trude da podignu strah od Srbije i da je ona ta koja nešto traži i očekuje od Crne Gore.

– Ne pada nam na pamet da od bilo koga tražimo bilo šta što neko ne želi. Zadovoljan sam što smo Milatović i ja mogli otvoreno da razgovaramo. O nekim pitanjima smo saglasni, o nekima nijesmo. Razgovaramo na veoma normalan način koji bi trebalo da gradi povjerenje između nas i naših institucija – dodao je Vučić.

Poštanska štedionica ne kupuje Prvu banku Crne Gore

Što se tiče kupovine Prve banke od strane Poštanske štedionice Srbije, Vučić kaže da je riječ o notornoj neistini.

– To je jedna od uobičajnih neistina na koje smo navikli- dodao je on.

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more