IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Nevrijeme „spojilo nebo i zemlju“ u regionu: Vjetar kidao krovove, lomio drveće, ima stradalih i povređenih, štete višemilionske…(foto, video)

Olujno nevrijeme kojim je bio pogođen veći dIo kontinentalne Hrvatske odnIJelo je tri žrtve, na desetine ljudi je povređeno, a materijalna šteta je velika…

ZAGREB: Regija, Crna Hronika, vijesti, petak, 21. VII. 2022… 00: 45… Nevrijeme „spojilo nebo i zemlju“ u regionu: Vjetar kidao krovove, lomio drveće, ima stradalih i povređenih, štete višemilionske…(foto, video)

Stabla oborena vetrom usmrtila su Zagrebu 50-godišnjeg pešaka i 48-godišnjeg vozača, a na isti način nastradao je i 40-godišnjak iz opštine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji na čiji automobil je palo stablo.

Nevreme je zahvatilo nekoliko županija, ali su najveće štete u Zagrebu, gde je i najviše povređenih.

Civilna zaštita navela je da je u glavnog gradu Hrvatske povređeno „više desetina ljudi“, a prema bolničkim izveštajma zbrinuto ih je šezdesetak.

Samo u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, primljeno je 19 osoba, od kojih tri sa teškim povredama.

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji hitne i komunalne službe imale su više od 1.300 intervencija jer je vetar čupao stabla, lomio granje, kidao limene krovove i rušio dimnjake.

Mnoge gradske saobraćajnice bile su zakrčene izlomljenim granjem pa je saobraćaj u pojedinim delovima grada tek sinoć normalizovan.

„Iako su oluje u utorak uveče potrošile raspoloživu energiju, već u sredu ujutro nad severom i severoistokom zemlje krenuo je oslabljeni olujni sistem koji je oko 14 časova počeo da jača. Prvo je zahvatila zapad Slovenije, a zatim se pomerila prema istoku“, izvestio je ljubljanski N1, nastavljajući:

Čitaj još:   VUČIĆEVI MEDIJI ZVONE NA UZBUNU: "Brisel spremio 6.000 vojnika za upad u RS, ZA 24 SATA SU U BANJA LUCI?!" (foto, video)

Agencija za životnu sredinu Republike Slovenije (ARSO) prvo je izdala crveno upozorenje samo za zapadnu i centralnu Sloveniju, a zatim je celu državu obojila crvenom bojom“.

U sredu u periodu od 14:00 do 17:00 časova zabeleženo je oko 900 vanrednih događaja na Urpavi RS za zaštitu i spašavanje.

Najviše, odnosno 265, na području regionalnog centra Celje.

Slede Ljubljana sa 204, Kranj sa 151 i Maribor sa 78 događaja.

Vatrogasci iz približno 300 vatrogasnih jedinica uklonili su srušeno drveće, električne i telekomunikacione stubove, prekrili otkrivene krovove, ispumpali vodu iz poplavljenih objekata i puteva i pomogli u evakuaciji građana iz ugroženih područja.

Prema izveštavanju ljubljanskog N1, najgore je bilo oko 14.30 u prestonici Slovenije.

Na stadionu Bežigraj pao je kandelabar na automobil koji je stajao na semaforu.

Jak vetar je otkrio limeni krov sa tribine stadiona.

Ponegde je rušio drveće, a na njegovom vrhuncu bez struje je bilo više od 26.000 kupaca Elektre Ljubljana.

Iako je jučerašnje nevreme pogodilo BiH, zaobišlo je Sarajevo.

Međutim, jutros je snažna oluja sa kišom, grmljavinom i jakim udarima vetra zahvatilo i glavni grad Bosne i Hercegovine.

Počelo oko 4:30 ujutro i, na svu sreću, trajalo je relativno kratko, preneo je Klix.

Ranije, 19. jula, prema izveštavanju ovog portala, najgore je bilo u Brčkom, gde je oluja odnela i jedan ljudski život, a vremenenske neprilike zabeležene su i u Banja Luci, Bijeljini, Prijedoru, Tuzli, ali i u drugim gradovima BiH.

Čitaj još:   VIC DANA: Dobio Đetić vizu za Englesku, a onda misteriozno odustao od puta... (foto)

I dalje se utvrđuje materijalna šteta koji je nastala iz oluje, a nadležne službe javljaju da je u pojedinim gradovima ona višemilionska.

BONUS VIDEO: Još nije kraj, superćelijska oluja i danas preti Srbiji

izvor Danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more