IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ruska akva investicija u Budvi RADI: Od zakupca NI TRAGA, a dug se GOMILA… (foto, video)

Zakup budvanskog akva parka nije plaćan od 2020. godine, a Opština Budva od tada nema nikakvu komunikaciju sa predstavnicima zakupaca, iako ih uredno obavještava o obavezama – 240.000 eura koje su godišnje dužni da plate.

Najveći akva park u Crnoj Gori izgradila je firma “Aquaterra Solutions”.

Ruska akva investicija u Budvi sa blokiranim računom radi i u tekućoj sezoni…

Ugovor o tridesetogodišnjem zakupu preko 40.000 kvadrata opštinskog zemljišta na brdu Topliš potisan je 2014.

Šest godine kasnije prestali su da plaćaju zakup. U međuvremenu, nakon spora sa Opštinom Budva, račun firme je blokiran, ali akva park i dalje radi…

Đorđe Zenović iz budvanskog Sekretarijata za zaštitu imovine za Portal RTCG kaže da se radi o jednom jako neprimjerenom odnosu zakupca prema Opštini Budva.

Ističe da odnosi od samog početka primjene osnovnog ugovora nijesu bili na zavidnom nivou, ali da su problemi kulminirali 2020, od kada nemaju apsolutno nikakvu komunikaciju.

“Ono što je do nas, kao organa koji štiti interese Opštine, mi smo uradili”

Preko javnog izvršitelja smo blokirali račune ‘Aquattera solutions’ d.o.o. na iznos od 215.000 eura za dug iz 2019, dok smo ih utužili i za trogodišnji iznos zakupnine od 750.000 eura za 2020, 2021. i 2022. godinu.

“Obratili smo se i svim nadležnim inspekcijama u državi i lokalnoj samoupravi”, priča Zenović.

Naglašava da ga je posebno iznenadio odnos sanitarne inspekcije.

-Izgleda da našu prijavu nijesu shvatili ozbiljno.

Prilikom izvršenog nadzora na lokaciji akva parka utvrđeno je zakupac ne posjeduje izvještaj o izvršenim analizam bazenskih voda od strane akreditovane laboratorije i za to su im izrekli neku novčanu kaznu.

Pazite, kada se utvrdi takav jedan propust na lokaciji na kojoj dnevno boravi i do nekoliko desetina ili stotina djece raznog uzrasta takav akva park se pečati, zatvara i protiv odgovornih se podnose krivične prijave.

Čitaj još:   STRAVA UDES NA KOSOVU: Ima mnogo mrtvih, tijela poginulih leže NA SRED ULICE...

Tako da vidite i sami da mi nemamo pomoć države, ali ćemo uprkos tome i uprkos mojim sumnjama da zakupcima neko ‘drži leđa’ preduzeti sve pravne radnje da se zabrani dalje obavljanje djelatnosti i da se procesuiraju sve nelegalne radnje na opštinskom zemljištu koje se koristi bez pravnog osnova-kaže Zenović za Portal Javnog servisa.

Sagovornik portala RTCG -a ističe da su ostali inspekcijski organi utvrdili neke nepravilnosti, ali da niko ozbiljno ne shvata stanje i potencijalnu opasnost koju nosi nelegalno privređivanje na, kako kaže, jednom složenom objektu kao što je akva park.

Na pitanje da li imaju informaciju ko je aktuelni direktor i preko koje firme “Aquaterra Solutions” funkcioniše, budući da im je račun blokiran nakon sudskog spora sa Opštinom Budva, Zenović odgovara:

BONUS VIDEO: MONTENEGRO (KARADAĞ) VLOG| VİZESİZ YURT DIŞI TATİLİ | KOTOR- BUDVA- PERAST- TIRAN

“To je pitanje na koje očekujemo odgovor od strane Uprave prihoda i carina, odnosno da nas obavjeste ko se predstavlja kao korisnik akva parka, ko je ovlašćeno lice i sa kog ili kojih računa uplaćuju ili ne uplaćuju obaveze ka državi, kako bismo dalje nastavili sa započetim radnjama”.

Čitaj još:   BAJRAM- NAMAZ KLANJAN u novopazarskoj Stambol džamiji: RAMAZAN je prilika radosti koju vjernicima donosi Bajram... (foto)

Dodaje da se u izvještaju inspekcijskih organa kao ovlašćeno lice pojavljuje se izvjesna Dania Thimemerkhanova, državljanka Ukrajine, koja je, kako kaže, Opštini Budva nepoznata.

“Aquaterra Solutions” je u vlasništvu tri inostrane firme, a na otvaranju akva parka 2016. je saopšteno da je riječ o većinski ruskom kapitalu.

izbor Kolektiv.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more