IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RATNA DŽAMIJA NA IGMANU: TRADICIONALNA DOVA ZA DOMOVINU 4. AVGUSTA

Tradicionalna Dova za domovinu, u okviru manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023.“, bit će održana u petak, 4. avgusta, na platou Ratne džamija na Igmanu.

Džuma-namaz, kao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predvodit će prof. Mustafa Spahić, a Dovu za domovinu Bosnu i Hercegovinu proučit će Nesib-ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

  • Tradicionalno se okupljamo kako bismo spriječili zaboravu da uzme svoj danak i zaboravimo jedne od najsvjetlijih trenutaka u historiji Bosne i Hercegovine. Okupljamo se i da evocirali sjećanje na izgradnju Ratne džamije, kao i na predanost vojnika da je izgrade u vrijeme kada su agresori sve naše dzamije na teritoriji Bosne i Hercegovine, koji su kotrolisali, porušili. Okupljamo se da zajednički iskazujemo ljubav prema domovini i da proučimo Dovu za domovinu, da molimo Boga da nam pomogne da je sačuvamo i u njoj slobodno živimo kao muslimani – izjavio je Nesib-ef. Hadžić za Agenciju MINA.
Čitaj još:   Poznati detalji o zdrastvenom stanju ČEDOMIRA Jovanovića: NALAZI SE U BOLNICI U CRNOJ GORI...

Mevludski program i zikr na Igmanu bit će upriličeni u četvrtak, 3. augusta, između akšam i jacije-namaza.

Program će izvesti vojni imami i imami sarajevskog medžlisa. Gost predavač će Sulejman-ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, a zikr će predvoditi šejh iz nakšibendijske tekije Haris-ef. Hadžić.

Program u petak, 4. augusta, počinje u 12.00 sati.

Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023.“ kao i prethodnih godina, ima za cilj evocirati uspomene na teške godine borbe protiv agresora te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe od 1992. do 1995. godine.

Igman, kao nikada zauzeta teritorija pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine, odigrao je ključnu ulogu u odbrani Sarajeva, a time i odbrani Bosne i Hercegovine u cijelosti, javlja MINA.

izvor: hajat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more