IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽELJKO Vukmirović: Vučićev strah od jedanaesteraca… (foto)

To je zapravo onaj momenat koji se zasigurno neće dopasti Putinu. Ako Srbija uvažava ukrajinsko očuvanje teritorije, znači i da potvrđuje osudu ruskog prisvajanja svih okupiranih dijelova Ukrajine. Finiš koji se nameće kao prst u oko Rusiji.

MOSKVA- BEOGRAD: Srvija, Kolumne, vijesti, srijeda, 23. VIII. 2023… 18: 18… ŽELJKO Vukmirović: Vučićev strah od jedanaestearca… (foto)

Aleksandar Vučić je i u Atini nastavio da sjedi na više stolica. I da sebe opovrgava kao respektabilnog sagovornika.

piše: Željko Vukmirović

Suštinski, Vučić je učinio sve da omalovaži jučerašnji susret sa Zelenskim. U prilog tome, ukrajinski predsjednik Zelenski je dobio ravnopravan status sa crnogorskim predsjednikom, kao ikebanom, Jakovom Milatovićem. Bar je tako predstavljeno u saopštenjima koja su uslijedila nakon sastanka u Atini. Svakome po foto i pohvala.

Prema verziji srpskog predsjednika sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana i nekoliko članica EU pretvoren je u primarnu priču o prilivu evropskih para za zelenu agendu koji se očekuje do kraja godine, dok je sastanak sa Zelenskim pothranjen u uobičajenu diplomatsku fioku zvanu “obostrano uvažavanje”.

Prekršaj za čist jedanaesterac.

Zelenskom ništa u životu ne treba da sada zauzima bilo kakav stav o priznanju Kosova, posebno što ni Grčka, kao zemlja domaćin ovog susreta, nije to nikada učinila. Zato je od Vučića dobio najviše što je mogao upravo u onom “obostranom uvažavanju” koje je srpski predsjednik smjestio postrance, u redovnu diplomatsku aktivnost.

Čitaj još:   ZNA SE Ko je protjerani diplomata iz Crne Gore: Viktor Antipin, ruski obavještajac pio kafu sa Strahinjom Bulajićem... (foto)

Jer, ključno uvažavanje odnosi se na teritorijalni integritet Srbije i Ukrajine. A to je zapravo onaj momenat koji se zasigurno neće dopasti Putinu. Ako Srbija uvažava ukrajinsko očuvanje teritorije, znači i da potvrđuje osudu ruskog prisvajanja svih okupiranih dijelova Ukrajine. Finiš koji se nameće kao prst u oko Rusiji.

Podsjećanja radi, kada je prošle godine Srbija glasala za rezoluciju u Ujedinjenim nacijama o prekidu rata u Ukrajini, te osudi Rusije po raznim osnovama, portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je pozdravila Vučića riječima – “prijatelji to tako ne rade”.

Vučić je i u Atini nastavio da sjedi na više stolica. I da sebe opovrgava kao respektabilnog sagovornika. Po principu “nekome rat, a nekome brat” nije bilo ni riječi o srpskom oružju na ukrajinskom ratištu, za koje su srpske vlasti saopštile da je djelo treće strane i da sa tim nemaju ništa.

Valjda po principu “para majke nema” pa je i ta trgovina ispala legitimna. Po principu pričanja šuplje priče i diplomatskog “obostranog uvažavanja” Vučić je, pak, samo potvrdio da je pročitani autokrata sa licemjernom ostavštinom, uzdrmanom vlašću i ruiniranim autoritetom.

Čitaj još:   Zirojević Vladi: Uvedite SANKCIJE RUSIJI i ne BRUKAJTE CRNU GORU... (foto)

Još samo da sve to što je radio u Atini objasni i ruskom ambasadoru Bocan Harčenku. A i Zaharovoj. Putinu nema šta da objašnjava.

Čist penal. I čist strah.

izvor aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more