IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PETOKRAKA I KOKARDA kod ALEKSE: Kad BEČIĆ odigra dvoznak… (foto)

Ko politiku doživljava kao oportunu disciplinu u kojoj je sve- ali baš sve- moguće opravdati, trebalo bi da se ugleda na “Aleksu BEČIĆA“…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, Sport, subota, 30. IX. 2023… 11: 48… PETOKRAKA I KOKARDA kod ALEKSE: Kad BEČIĆ odigra dvoznak… (foto)

I petokraka i kokarda. Pomirenje na „demokratski“ način, sve po potrebi, kako se namjesti… Tako to lako izgleda kada u nepunih 48 sati odigrate takav dvoznak, bez ikakvog problema…

Juče poništite tekovine antifašizma u Pljevljima, sjutradan veličate u Rožajama; u Pljevljima bogobojažljivi odbornici podilaze crkvi, po čijem diktatu se „ispravlja istorijska nepravda“, dok za rožajske prilike, u kojima je drugačija vjerska struktura, lider iste političke grupacije, veliča dan „koji nosi duboko ukorijenjenu ideju antifašizma“…

To, izgleda, u Crnoj Gori mogu samo Demokrate i Aleksa Bečić.

Upravo je glasovima Demokrata prije dva dana, uz amin partijske centrale nakon ,,blažene naredbe“ episkopa Atanasija, ukinut Dan opštine u Pljevljima- koji je obilježavan 20. novembra u znak sjećanja na oslobođenje grada od okupatora u Drugom svjetskom ratu – i zamijenjen Svetom Petkom, koja pada 27. oktobra.

Samo dan nakon pljevaljske sjednice, lider istih Demokrata, Aleksa Bečić, iz puna srca čestita Rožajama Dan oslobođenja.

– Obilježavamo ovaj dan koji nosi duboko ukorijenjenu ideju antifašizma i ističemo vašu nepokolebljivu borbu za oslobođenje ovog predivnog kraja- poručio je Bečić u ime Demokratske Crne Gore i svoje ime, čestitajući 30. septembar predsjedniku Opštine, Rahmanu Husoviću, predsjedniku Skupštine opštine, Almiru Avdiću, kao i svim građankama i građanima Rožaja.

Čitaj još:   DRITAN pred put za Beograd: Kojih pet ključnih pitanja opterećuje odnose Crne Gore i Srbije? (foto, video)

Bečić je, pritom, istakao da opština Rožaje, „sa svojim marljivim i ujedinjenim građanima, dijasporom koja čuva i njeguje veze s ognjištem, i bogatstvom prirodnih resursa, predstavlja još jedan od mnogih bisera Crne Gore“.

– Ovaj dan je prilika da se sjetimo koliko cijenimo različitosti kao kulturno bogatstvo i da potvrdimo posvećenost ideji multikulturalizma i multietničnosti – napisao je, između ostalog, Bečić u čestitki.

Tako to lako izgleda kada u nepunih 48 sati odigrate takav dvoznak, bez ikakvog problema.

Pitanje je dijele li Pljevlja i Rožaje vjekovi, granice, različiti državno-pravni statusi. Ili je odlučujući uticaj eparhije Mileševske Srpske pravoslavne crkve.

Pauza na sjednici na kojoj je ukinut dan oslobođenja, da bi se odbornici pomolili u crkvi, odgovor je na prethodno pitanje, i govori mnogo više od partijske kamuflaže.

Da ne bi bilo dileme, i prostora za eskivažu i posipanje pepelom, pobrinuo se sam vladika Atanasije, saopštenjem objavljenim nekoliko sati nakon sjednice.

– Odbornici su većinom glasova izglasali da Sveta Petka, 27. oktobra, bude Dan opštine Pljevlja. Svojim glasom oni su se danas upisali u povjesnicu srpske istorije, jer su ispravili istorijsku nepravdu koja je učinjena narodu pljevaljskog kraja – saopštio je episkop Atanasije.

Ko politiku doživljava kao oportunu disciplinu u kojoj je sve, ali baš sve moguće opravdati, trebalo bi da se ugleda na Bečića, „našeg Aleksu“. Jeste da je politika vještina mogućeg, posebno u uslovima kratkog pamćenja prosječnog birača sluđenog štancovanjem stranačkih saopštenja, ali je lider Demokrata, ipak, pomjerio granice.

Čitaj još:   KRVOLOK OPTUŽEN ZA MASAKR NAD PUTNICIMA IZ VOZA U ŠTRPCIMA SKONČAO ŽIVOT... (foto i video)

I petokraka i kokarda. Pomirenje na „demokratski“ način, sve po potrebi, kako se namjesti…

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more