IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GI 21. maj: Dugo vremena zločin u Šahovićima nije nalazio mjesto među zvaničnim istorijskim diskursom… (foto)

Ovoga 09. novembra, navršava se 99 godina od pokolja Šahovićima, najvećeg zločina nad muslimanskim stanovništvom u mirnodobskom periodu na teritoriji Crne Gore, poručuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

“Mada je Vraneška dolina pamtila i bila primjer uspješnog i održivog suživota među religijama i narodima, o čemu nas najbolje podsjeća legenda o Ahmetu i Pavi, zločin koji se desio toga 09. novembra 1924. godine, bacio je veliku sjenu na to”, naveli su iz GI.

Podsjećaju da u uslovima kada je Crna Gora još uvjek bila ratno područje i scena progona onoga što je ostalo nakon ugušivanja Božićnog ustanka, “desio se ovaj veliki zločin koji je definitivno poremetio međuvjerske i sve druge odnose u Vraneškoj dolini, ali i šire”.

“Upravo od komitskih jedinica 07. XI 1924. godine, poginuo je načelnik Kolašinskog okruga Boško Bošković. Tadašnje okupacione srpske vlasti spremno su dočekale vijest i odmah za njega okrivile komitu Jusufa Mehonjića. Istoga dana vlasti Kraljevine SHS razoružale su muslimansko stanovništvo u Šahovićima i Pavinom polju.

Dva dana kasnije, u noći između 09. i 10, novembra 1924. godine, navodni „osvetnici“ napali su nedužno stanovništvo Vraneške doline i pobili više stotina ljudi, žena i djece, a neki izvori govore i preko hiljadu njih. Samim tim, napravljeno je svojevrsno etničko čišćenje i nikada više muslimansko stanovništvo nije se vratilo na svoja ognjišta. Obim toga zločina i razarana ogleda se u tom što je samo ime mjesta Šahovići promijenjeno u Tomaševo”, kazali su iz GI.

Čitaj još:   SARAJEVO: Vučić stigao, sa doniranim vakcinama... (foto i video)

Monstruoznost ovog zločina, po njihovim riječima, ne leži samo u krvavom piru nad nedužnim civilima, već i u tome što je izvršen uz prećutno odobravanje tadašnjih vlasti

“Za ovaj veliki zločin niko nije kažnjen, a raseljeni i njihove žrtve nikada nijesu dobile odgovarajuću satisfakciju. Na žalost, zločin u Šahovićima, poslužio je kao svojevrsni preludijum za ono što će se dogoditi tokom Drugog svjetskog rata, kada su četničke jedinice Pavla Đurišića pokušale da sprovedu etničko čišćenje u Pljevaljskom, Bjelopoljskom i Prijepoljskom okrugu po naredni štaba Draže Mihailovića”, ukazuju iz “21.maja”.

Dugo vremena zločin u Šahovićima, kako ističu iz GI, nije nalazio mjesta među zvaničnim istorijskim diskursom i svaki trag o njemu je pokušan da se izbriše.

“Nakon skoro stoljeća koje je prošlo od te strašne noći u Šahovićima, dužnost nam je da ne ćutimo na zločin i da se sjećamo njegovih žrtava”, poručuju iz GI.

Čitaj još:   GI “21. maj”: Uklanjanje spomen- ploče sa logora Morinj bila bi neviđena bruka... (foto)

izvor: gradski.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more