IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GI “21. maj”: Uklanjanje spomen- ploče sa logora Morinj bila bi neviđena bruka… (foto)

Posljedice kontrarevolucije u Crnoj Gori osjećaju se na svakom koraku, poručuju iz Građanske inicijative “21. maj“.

“Jedan od najnovijih pokazatelja da je to tako vidimo na jučerašnjoj raspravi na ṥednici Odbora za bezbjednost o tome da li treba ukloniti spomen-ploču u Morinju. T

ako je u ime onih kojima to najviše smeta, zvaničnih propagatora velikosrpske ideje u Crnoj Gori i samoproglašenih čuvara kontrarevolucionarnih tekovina, pokojnog DF-a, poslanik Vučurović pitao ministra odbrane kad misli micati ploču.

No, od ministra Krapovića, stigao je odgovor koji, po ustaljenoj praksi Demokrata, ne znači ništa i napad je na svaku racionalnost. Naime, čuli smo da neće micati ploču sa logora Morinj, ali, ukoliko išta može da se nazre iz njegove izjave, da se slaže kako ona nije po volji i uzusima sadašnje kontrarevolucionarne litijaške većine.

Po njemu, partikularno djelovanje, dvojice bivših ministara, Ranka i Raška, bilo je greška, ali kad se rodilo valja ga ninati. Ostale nebuloze nedokučive su i za njega, a kamoli kome drugome”, navodi se u saopštenju.

Zbog crnogorske javnosti i, kako bi se to reklo omiljenim litijaškim vokabularom, „tako ne prošlost ne gubala“, dužni smo da ukažemo da bi neviđena bruka bila uklanjanje spomen-ploče sa logora Morinj, poručuju iz GI “21. maj”.

“Jer ta ploča je spomen i opomena svim budućim generacijama Crnogoraca i Crnogorki, i svima drugima narodima koji žive na ovom prostoru, da je na tome mjestu ispisana najsramotnija stranica u novijoj crnogorskoj istoriji.

Čitaj još:   Redžep Tajip Erdogan o svojoj pobjedi i NAVODIMA DA JE DIKTATOR: Jesu li takvi primorani da izlaze u Drugi krug predsjedničkih izbora? (foto, video)

Po prvi put u našoj istoriji dozvolili smo da, pod uticajem velikosrpske histerije i agresije, na našoj teritoriji bude napravljen logor i mučilište za ratne zarobljenike. Time je na na najsramniji način pogažena slavna crnogorska ratnička tradicija, koja je nalagala da se prema zarobljenima ponaša sa uvažavanjem.

A bilo je u našoj istoriji primjera, kada smo imali zarobljenike i uvjek se znalo na koji način se oni smiju tretirati. Samo da navedemo primjer kada je za vrijeme sv. Petra I Petrovića- Njegoša, ruska mornarica i vojska harala zaleđem Dubrovnika, da su se stanovnici i nejač Konavala i okoline sklanjale kod Crnogoraca radi zaštite.

A te zločine, su kasnije od strane velikosrpske propagande pokušali da pripišu Crnogorcima.

Takođe, tokom Prvog svjetskog rata, Crna Gora je bila jedina zemlja u ratu koja je do kraja ispoštovala Haške i Ženevske konvencije o pravu i običajima ratovanja. Znajući sve ovo, još više je upadljivo kolika je sramota učinjena Crnoj Gori, kada je u toku velikosrpske agresije uspostavljen logor Morinj, kao mučilište za hrvatske branioce i civile.

Današnje kontrarevolucionarne kabadahije koje misle da mogu tek tako učiniti reviziju naše prošlosti, brišući sve ono što se srpskom velikodržavnom programu ne uklapa u agendu, grdno su se prevarile.

Čitaj još:   UŽAS I SKANDAL: Vladimir K.- Kostin otac se slomio i priznao, Kriv sam što sam sina učio da puca! (foto, video)

Zbog toga, spomen- ploča u Morinju mora ostati kao trajno podṥećanje, da je na tom mjestu nanešena nevjerovatna sramota ovom narodu, i ona mora stajati u ime nas i za nas, kako se slično nikad ne bi ponovilo”, naveli su u saopštenju.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more